TOP termékek

Tanúsítvány

SSL Certificate

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+36706748346 | sateam@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Aloe vera - az ősi gyógynövény

2021.01.18 17:49
Aloe vera - az ősi gyógynövény

Az aloe vera napjaink egyik legkedveltebb szobanövénye, ami nem csupán annak köszönhető, hogy nem igényel különleges ápolást, ennek ellenére mégis mutatós, hanem annak is, hogy jól ismert gyógynövény, ami sokféleképp felhasználható. Mai írásunkban azt gyűjtjük össze, hogy mi mindenre hat jótékonyan ez az ősi gyógynövény, és hogyan neveljük, hogy minél egészségesebb és szebb legyen.

 

Már az ókori Egyiptomban is ismerték

Az aloe verát már az időszámításunk előtti évezredekben is ismerték és használták. I. e. 1550-ből fennmaradt egy papirusztekercs, amelyen részletesen ismertetik a növényt, és olyan recepteket is leírtak, melyek tartalmazzák. 12 olyan recept található a tekercsen, amely valamilyen betegségre nyújt gyógyírt, és mindben az a közös, hogy tartalmazza az aloe verát, melyet vagy külsőleg vagy belsőleg kell alkalmazni.Az aloának egyébként kb. 300 fajtája ismert, melyek közül csak 5 alkalmas gyógyászati célokra. Maga a növény évelő, húsos, pozsgás levelei akár félméterre is megnőhetnek. A levelek másik különlegessége, hogy letörhetők, és helyettük új levél nő.Mi mindenre jó?

Az aloe vera gyógyhatás régóta ismert. Az ókori egyiptomi, görög, római, valamint kínai orvoslás is előszeretettel alkalmazta jótékony hatása miatt. Napjainkban is közkedvelt és sokrétűen felhasznált gyógynövény. Nagyon egyszerűen hozzájuthatunk a „csodaszerhez”, ugyanis csak annyit kell tennünk, hogy levágjuk a növény egyik levelét, kettévágjuk, és a gélszerű anyagot már fel is használhatjuk, de akár krémbe is keverhetjük. De nézzük, mi mindenre is jó az aloe vera.

Külsőleg alkalmazva kiváló bőrápoló. Nagyon hatékony a különböző égési sérülések és horzsolások esetén, hiszen gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően meggyorsítja a gyógyulást. Emellett szárazbőr esetén is kiváló, ugyanis hidratálja a bőrt, aminek köszönhetően az apróbb ráncok ellen is felveszi a harcot.

Azonban az aloe verát nem csak külsőleg, hanem belsőleg is használhatjuk. Hatékony immunerősítő, emiatt HIV, valamint a rákos betegeknek is ajánlják kiegészítő terápiaként. Ugyancsak hatékony különféle szájüregi fertőzések, valamint torokfájás, illetve gyomorpanaszok esetén is.Hogyan ápoljuk?

Aloe verát mi magunk is nevelhetünk otthon. Amire figyelni kell, hogy vásárláskor legalább 30 cm-es legyen a növény, annál kisebbet ne vegyünk meg. Otthon olyan helyen tartsuk, amely ugyan világos, de a tűző naptól védett. Nem szükséges gyakran öntözni, hiszen ne felejtsük el, az aloe vera alapvetően száraz, sivatagos területeken őshonos, emiatt nem igényel túl sok vizet. Hetente egy alkalommal bőven elég meglocsolnunk.

Ha jól érzi magát, az aloe vera kifejezetten gyorsan nő. Rövid idő alatt elérheti akár az egyméteres magasságot is. Ilyenkor célszerű átültetni egy másik virágcserépbe. Használjunk laza szerkezetű, homokos virágföldet. Ha pedig kis hajtásokat is hozott már a növényünk, azokat is válasszuk le róla, és ültessük külön, hogy kényelmesen tudjanak fejlődni.