TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+3613009392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

florárium
fű vetése, füves felület gondozása
gyepszőnyeg
kertészkedés gyerekekkel
kerti szerszámok
kerti világítás
komposztálás
smart kitchen
trágyázás
Szűrés törlése
Öntözési technikák és tippek a nyári kertben
12
Júl

A nyári hőség nemcsak minket, de a növényeinket is megviselheti, hiszen számukra ez egy kritikus, vízhiányos időszak. A forró napsütés, a száraz levegő és a szél mind felgyorsítják a talaj kiszáradását, így kiemelten fontos a megfelelő öntözési technika alkalmazása a növények egészségének megőrzéséhez. Hogyan öntözzünk jól? Ezt járjuk most körbe!

A kerti növények gondozása és védekezés a nyári betegségek ellen
05
Júl


Vitathatatlan, hogy a nyár a kertészkedés legizgalmasabb időszaka, de sajnos a meleg és párás időjárás kedvez a betegségek terjedésének is. A megelőzés a legjobb gyógymód, ezért fontos, hogy megtegyük a szükséges lépéseket a növényeink védelmére, ehhez adunk most tippeket


Nyári kerti parti ötletek és dekorációk
28
Jún

A nyár a tökéletes időszak kerti partik rendezésére, a friss levegő, a napsütés, illetve a barátok és család társasága ideális kombináció a szórakozáshoz, kikapcsolódáshoz. De hogyan tehetjük a kerti partit igazán hangulatossá, emlékezetessé? Íme néhány szórakoztató és stílusos dekorációs ötlet, amelyek segítenek feldobni!A kerti növények tápanyagigénye a nyári hőségben
21
Jún

A nyári időszak – a tavasz mellett – a hobbikertészek számára a legaktívabb időszak és egyben a legnagyobb kihívást is jelenti. A forró napsütés, a szárazság és a gyakori hőhullámok stresszt jelentenek a növények számára, ez pedig a tápanyagigényük növekedéséhez vezethet. Ahhoz, hogy kertünk növényei egészségesek és virágzóak maradjanak a nyár folyamán, fontos, hogy odafigyeljünk az extra tápanyagigényükre. Hogyan? Mutatjuk!

Szabadtéri élet a kertben – kényelmes pihenőhelyek
14
Jún

A kert nem csupán zöld oázis a ház körül, de egyben a pihenés, kikapcsolódás és a szabadban töltött idő kellemes helyszíne is. Ahogy a belső terekben, úgy a kertben is fontos a kényelmes és funkcionális bútorzat megválasztása, hogy maximálisan élvezhessük a napsütést, a friss levegőt és a természet közelségét. De milyen szempontokat érdemes a kerti bútorok kiválasztasakor szem előtt tartani? Ehhez adunk most tippeket!

A kerti virágok nyári gondozása és öntözése
07
Jún

A nyár a kert igazi virágzásának az ideje, de a növényeknek ilyenkor fokozott gondoskodásra is szükségük van a kánikula és a szárazság átvészeléséhez. Mire kell odafigyelnünk a legforróbb hónapokban kerti virágaink gondozásakor? Hogyan érdemes öntözni őket? Ehhez adunk most néhány hasznos tippet!

Gyümölcsöskert kialakítása és gondozása
31
Máj

A saját gyümölcsöskert kialakítása és gondozása nem csak finom, friss terményekkel ajándékoz meg minket, de a kertészkedés örömét is átélhetjük. Azonban ahhoz, hogy bőséges termést arassunk, fontos a gondos tervezés és a szorgalmas munka – ehhez adunk most hasznos tippeket!

Kerti kiegészítők és díszek a nyári kertben
24
Máj

A nyár a tökéletes időszak arra, hogy kihasználjuk a kertünket, és kellemes időt töltsünk a szabadban. Néhány egyszerű kiegészítővel és dekorációval varázslatos oázissá varázsolhatjuk a kültéri terünket, ahol pihenhetünk, szórakozhatunk és élvezhetjük a napsütést – ehhez adunk most tippeket!

Kerti növények tápoldatozása a nyárra
17
Máj

A nyári hónapokban a kerti növények gyors ütemben fejlődnek, és ilyenkor fokozottan igénylik a tápanyagokat, ezek biztosítása pedig elengedhetetlen a növények egészségéhez, virágzásához és terméshozamához. Ebben a cikkben megmutatjuk, hogy miként érdemes táplálni a kerti növényeinket a legforróbb hónapokban!

Kerti szórakozás a nyárra – grill és szabadtéri parti
11
Máj

A nyár a tökéletes időszak a szabadtéri összejövetelekre, és mi lehetne jobb, mint egy grillezés a kertben? De mielőtt meghívnánk a barátokat és a családot, elő kell készíteni a kertet, hogy kellemes és hangulatos helyszínt biztosítsunk a mulatsághoz.

Májusi munkák a kertben – Virágok, zöldségek és gyümölcsök
02
Máj

A május a kertészek számára a pezsgés hónapja, hiszen a tavasz vége felé közeledve a talaj már felmelegedett, a fagyok veszélye elmúlt, így itt az ideje belevágni a komolyabb kerti munkákba. Ebben a cikkben összefoglaljuk a legfontosabb előkészületeket, és tippeket adunk a májusi ültetésekhez!

Fenntartható kertészkedési praktikák
26
Ápr

A kertészkedés az egyik legjobb módja annak, hogy közvetlen kapcsolatba kerüljünk a természettel, friss élelmiszert termeljünk és gyönyörű környezetet alakítsunk ki magunk körül. Ugyanakkor a hagyományos kertészeti gyakorlatok káros hatással is lehetnek a természetre, de szerencsére számos módon tehetjük a kertészkedést fenntarthatóbbá és környezetbarátabbá, ehhez adunk most tippeket!

Tavaszi betakarítás – az első friss zöldségeink
18
Ápr

A tél hideg hónapjai után lassan végre kibújnak a földből az első zöldségek, tele vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amikre a testünknek nagy szüksége van a téli hónapok után. Ha szorgosak voltunk, akkor már akár most betakaríthatjuk az első termést!

Gyorsan nőőő! – Gyorsan növő növények a kertbe
14
Ápr

A kertészek álma egy buja, zöld oázis, tele színpompás virágokkal és ízletes zöldségekkel, azonban a türelem nem mindenki erőssége, és sokan vágynak arra, hogy kertjük minél gyorsabban dús és zöldellő legyen. Szerencsére számos gyorsan növő növény létezik, amelyek rövid időn belül képesek megtölteni a kertet zölddel, nézzzünk néhány példát erre!

Kerti DIY projektek a hétvégére
08
Ápr

A tavasz beköszöntével végre kimehetünk a kertbe és élvezhetjük a friss levegőt, a napsütést és a zöldellő növényeket. De mi lenne, ha nem csak pihenéssel töltenénk ezt az időt, hanem kreatívkodnánk is egy kicsit? Összegyűjtöttünk néhány ötletet könnyen megvalósítható kerti projektekhez, amelyekkel feldobhatjuk a kertünket és még szebbé tehetjük a környezetünket!

Kerti dekorációk és növények, hogy a kert húsvéti hangulatban pompázhasson!
27
Márc

A húsvét a tavasz ünnepe, a megújulás és a remény ideje, ilyenkor a kertet is feldobhatjuk húsvéti hangulatú dekorációkkal és növényekkel, hogy ünnepi hangulatot teremtsünk – ehhez adunk most tippeket!

Tavaszi trágyázás és a kert tápanyagigénye
22
Márc

A tavasz a kertészkedés egyik legizgalmasabb időszaka, tele új lehetőségekkel és ígéretekkel. A növények ébredezni kezdenek, a rügyek fakadni, a levegő pedig tele van a friss hajtások illatával. Hogy a kertünk teljes pompájában tündököljön, fontos a tavaszi trágyázás, amellyel pótolhatjuk a talajban kimerült tápanyagokat, ehhez adunk most tippeket!

Kertdesign – a trendek, amik tavasszal uralkodnak
14
Márc

A kert nem egyszerűen a házunk kiegészítése, hanem egy önálló tér, ahol kikapcsolódhatunk, relaxálhatunk és élvezhetjük a természet közelségét. Egy modern, tavaszi kert tervezésekor fontos, hogy ne csak a funkcionalitást, de az esztétikát is szem előtt tartsuk. A 2024-es év kertdesign trendjei a fenntarthatóságra, a természetes anyagokra, a színekre és a kényelemre összpontosítanak, nézzük meg ezeket közelebbről!

Nőnap a kertben: virágok, amiket minden nő szeret
08
Márc

A tavasz beköszönte nemcsak a természet újjáéledését jelzi, de a nőnap közeledtét is. Ezen a jeles napon szeretnénk kedveskedni a hölgyeknek, és mi lehetne jobb választás a friss, éppen nyíló virágoknál? De vajon melyik virágok illenek leginkább a tavaszi hangulathoz és a nőnaphoz? Mutatjuk!

Itt a tavasz: készítsd elő a veteményest!
01
Márc

A tavasz beköszönte a kertészek számára a friss zöldségek ígéretét hozza magával, de a bőséges terméshez elengedhetetlen a veteményeskert gondos előkészítése, nézzük meg, hogy mi kell egy sikeres szezonhoz!

Tél végi kerti munkák: Februári teendők a tavaszra való felkészüléshez
23
Febr

A február a kertészek számára a tervezés és az előkészületek hónapja, hiszen a tél még nem múlt el teljesen, de a tavasz már érezhető a levegőben. Ha még nem fogtunk neki, akkor Itt az ideje, hogy elkezdjük felkészíteni a kertünket a következő szezonra. Nézzük meg, hogy mit érdemes ilyenkor elvégezni!

Romantikus kerttervezés: virágok a meghittség jegyében
16
Febr

A tavaszi hangulat és a kikelet jó apropó kertünk virágosításához, ha békés és pihentető légkört szeretnénk teremteni, akkor létrehozhatunk egy romantikus kertet, amiben lágy színekkel, illatos virágokkal dolgozunk és meghitt sarkokat, ülőhelyeket alakítunk ki. Nézzük meg, hogy milyen virágokkal és kiegészítőkkel varázsolhatjuk romantikus hangulatúvá kertünket!

Tavaszi előkészületek a kertben
09
Febr

A tavasz a kertben vitathatatlanul a megújulás és az újrakezdés időszaka, ugyanis a téli pihenő után a növények ébredezni kezdenek, és a kertészkedők is alig várják, hogy ismét munkába állhassanak. A tavaszi szezon sikeres elindításához fontos a kert alapos felkészítése, nézzük meg, hogy miket kell elvégezni ilyenkor!

Téli gyepápolás: Hogyan tartsuk karban a gyepet hidegben?
28
Jan

Kevesen tudják, de a téli gyepápolás ugyanolyan fontos, mint a nyári, hiszen a megfelelő gondozás segít a fűnek ellenállni a hidegnek, a fagynak és a betegségeknek, illetve biztosítja, hogy gyepünk tavasszal egészséges és zöld legyen. Nézzük meg, hogy milyen feladatokat kell elvégeznünk télen, hogy jól karban tudjuk tartani gyepünket!

Téli virágok és cserjék: Milyen növények virágoznak télen?
28
Jan

Télen sem kell lemondanunk az élettel teli kertről, amellett hogy a madarak folyamatos etetésével már biztosan nem fogunk unatkozni, olyan növényeket is találhatunk, amik a hideg időben virágoznak, egy kis színnel örvendeztetnek meg minket.

Téli kerti sütögetés és szabadtéri tevékenységek: Hogyan élvezhetjük a kertet a hidegben?
21
Jan

A tél nem feltétlenül jelenti azt, hogy a kertünkben nem tudunk minőségi időt tölteni, sőt, a hideg időjárásnak is megvan a maga varázsa. A téli kerti sütögetés és a különböző szabadtéri elfoglaltságok remek módjai annak, hogy élvezhessük a természetet, még akkor is, ha a hőmérséklet csökken.

Téli növények és színek: Milyen növények színesítik a telet
13
Jan

A tél általában a kopár fák, a szürke lombozat és – ha szerencsénk van – a hótakaró időszaka, ami sokaknak kissé komor hangulatot kölcsönöz, azonban ha tudjuk, hogy mit és hogyan ültessünk, akkor a tél is meglepően színes és gyönyörű lehet – ehhez adunk most tippeket!

Hidegkeretek és fóliasátrak télen: A növények védelme a hideg ellen
02
Jan

Télen a legnagyobb kerti ellenségünk a fagy és a viszontagságos időjárás, ez ellen muszáj megvédeni az arra érzékeny növényeinket, a hidegkeretek és fóliasátrak pedig tökéletesen el tudják látni ezt a feladatot, hiszen mindkettő segít megőrizni a hőt a növények körül, és megakadályozza, hogy a fagy kárt tegyen bennük. Ismerjük meg közelebbről ezt a két eszközt!

Téli kertfenntartási terv: Hogyan alakítsunk ki egy karbantartási ütemtervet
27
Dec

A kert téli fenntartása fontos feladat, hiszen a hideg időben elvégzett munkánkkal segíthetjük megőrizni a növények egészségét és szépségét a következő tavaszig. Most néhány lépésben megmutatjuk, hogy ehhez miként lehet egy hatékony karbantartási ütemtervet kialakítani!

Téli kerti művészetek: Jeges szobrok és egyéb alkotások a kertben
18
Dec

Télen is lehet ugyanolyan gyönyörű a kertünk, mint nyáron, ha a megfelelő növényeket ültetjük bele és egy kis művészi dekorációt, díszítést csempészünk emellé – tökéletes alkalom erre a karácsony közeledte. Nézzük meg, hogy milyen művészi díszítőelemekkel tudunk életet csempészni a hideg hónapokban is kertünkbe!

Téli madáretetés: Hogyan segíthetünk a kert madarainak a hideg hónapokban?
11
Dec

A madarak számára nehéz táplálékot találni télen, ilyenkor ugyanis a táplálékforrások nagyon korlátozottak, de madáretetővel egyszerűen biztosíthatunk számukra táplálékot és menedéket, ami életmentő lesz számukra, ráadásul kertünk is megtelik élettel!

Téli kerti dekorációk: ötletek és tippek a kert téli díszítéséhez
04
Dec

A téli kert díszítése remek módja annak, hogy ünnepi hangulatot teremtsünk otthonunkban és a környékünkön, ráadásul sok-sok módon “felöltöztethetjük” a télen már lelassuló, szürkébb udvarunkat is, ehhez adunk most tippeket!

Téli kerttervezés: Hogyan tervezd meg kertedet úgy, hogy az télen is gyönyörködtető legyen
25
Nov

A tél nem az az évszak, amire a legtöbben gondolunk, amikor a kertről van szó, hiszen a levelek lehullanak, a növények elhervadnak és a táj gyakran szürkének és unalmasnak tűnik, de egy kis odafigyeléssel és tervezéssel a kert télen is gyönyörködtető lehet, nézzük meg, hogy miként!

Kerti növények téli tápanyagigénye: Milyen trágyázásra van szükség a hideg időszakban?
14
Nov

A kerti növények téli tápanyagigénye kisebb, mint a tavaszi-nyári időszakban, mivel a növekedésük lelassul vagy megáll, azonban még ebben ilyenkor is fontos, hogy biztosítsuk számukra a szükséges tápanyagokat, hogy a következő tavasszal egészségesen indulhassanak újra növekedésnek. Hogyan? Mutatjuk!

Őszi virágoskert: virágok ültetése, amelyek a hideg hónapokban is díszítenek
26
Okt

A hidegebb hónapokban sem kell lemondanunk a színes, virágos, élettel teli kertől, hiszen számos olyan virág létezik, amely ősszel virágzik, és ezekkel gyönyörű kertrészt alakíthatunk ki. A megfelelő növények kiválasztásával egészen a fagyokig csodálhatjuk a virágokat, nézzük meg, hogy mit kell tennünk ezért!

Védjük meg növényeinket a téli betegségektől és kártevőktől
20
Okt

A téli időszakban a legyengült növényeket számos betegség és kártevő veszélyezteti, hiszen a hideg, szélsőséges időjárás és a kevés fény kedvez a kórokozók és kártevők elszaporodásának. Nézzük meg, hogy miként védekezhetünk eredményesen ezek ellen!

Komposztálás az őszi lombból és kerti hulladékból
12
Okt

Az őszi lomb és kerti hulladék komposztálásával értékes humuszt nyerhetünk vissza, amely a növények számára nélkülözhetetlen tápanyagforrás, ráadásul a komposztálás egy környezetbarát módszer a kerti hulladék újrahasznosítására, ami segít csökkenteni a szemétlerakókba kerülő zöldhulladék mennyiségét is. Nézzük meg, hogy milyen előnyökkel jár még a komposztálása, illetve hogy mi magunk hogyan csinálhatjuk jól!

Bokrok és cserjék gondozása és visszavágása az őszi időszakban
07
Okt

Az őszi hónapokban is fontos odafigyelni a bokrok és cserjék gondozására, illetve visszavágására, hiszen ezzel támogathatjuk őket a téli hideg átvészelésében, és elősegíthetjük, hogy a következő évben dús virágokkal örvendeztessenek meg minket növényeink.

Gyümölcsfák metszése az ősz folyamán
26
Szept

Az őszi gyümölcsfametszés talán az egyik legfontosabb kerti teendő, ráadásul alapvető része a gyümölcsfáink ápolásának is. Ez az időszak pedig ideális a fa alakítására, a terméshozam növelésére és a betegségek megelőzésre is, nézzük meg, hogy miként érdemes ezt elvégezni!

Őszi kerttakarítás – rend és tisztaság a kertben
19
Szept

Az őszi kerttakarítás az egyik legfontosabb feladat a kertészek számára, hiszen ez az időszak tökéletes arra, hogy felkészítsük a kertet a téli hidegre, és megóvjuk növényeinket a kártevőktől és betegségektől. Mit érdemes ilyenkor elvégezni portánkon? Mutatjuk!

Kertészeti eszközök karbantartása és téli tárolása
14
Szept

A kerti szerszámok megfelelő karbantartása és tárolása elengedhetetlen ahhoz, hogy hosszú ideig jó állapotban maradjanak. A nem megfelelően karbantartott szerszámok ugyanis hamar elhasználódnak, rozsdásodnak vagy akár el is törhetnek. Nézzük meg, hogy miként érdemes eltenni télire kerti szerszámainkat!

Őszi fűmagvetés és a gyep előkészítése a hideg évszakokra
11
Szept

Sokszor halljuk, hogy a legideálisabb fűmagvetési időszak a szeptembertől novemberig tartó, ennek több oka is van, az egyik legfontosabb, hogy ilyenkor a talaj még meleg, de nem túl forró, így a fűmagok könnyen csíráznak és gyökeret eresztenek. Emellett a fűszálak ősszel is tovább növekednek, így a gyep télen is sűrű és egészséges lesz és sokkal ellenállóbb válik a fagyokkal szemben.
Nézzük meg, hogy miként érdemes elvetni a füvet és hogyan készíthetjük fel gyepünket télire!

Kerti virágok felkészítése az őszi hidegre
04
Szept

Beköszöntött az ősz, ilyenkor a természet fokozatosan lelassul, elkezd készülni a téli hidegre. Ez az időszak a kertészeknek még bőven tartogat feladatokat, hiszen a hideg hónapokra jól fel kell készíteni a növényeket, hiszen ez a titka a tavasszal meginduló intenzív fejlődésnek, növekedésnek. Nézzük meg, hogy mik azok a fontos lépések, amikkel megvédhetjük és felkészíthetjük növényeinket a következő szezonra!

Természetes tápanyagok és trágyázás a kertben: a fenntartható növénytermesztés alapjai
22
Aug

A fenntarthatóság egyre fontosabb az élet minden területén, nem beszélve a kertről, hiszen ott egy kis odafigyeléssel természetes módon tudjuk táplálni a talajt, és így hamar saját, környezetbarát termésünket fogyaszhatjuk majd. Cikkünkben most néhány hasznos tippet adunk a fenntartható növénytermesztéshez!

Konyhakert tervezési útmutató kezdőknek
16
Aug

A konyhakert tervezése izgalmas és kreatív folyamat, hiszen elgondolkozhatsz azon, hogy miként termeszthetsz eredményesen saját zöldségeket vagy éppen gyógynövényeket. Hogyan fogj neki? Segítünk, megmutatjuk lépésről lépésre a konyhakert tervezéssel és gondozással kapcsolatos teendőket!

Növényvédelem természetesen: Hogyan védjük meg a kertünket vegyszerek nélkül?
09
Aug

Kertünk növényeinket akár vegyszerek nélkül is eredményesen megvédhetjük a káros hatásoktól, kártevőktől. A természetes védelmi módszerek ráadásul nemcsak környezetbarátak, de hatékonyan megőrzik a kert egészségét hosszú távon is. Íme néhány tipp a növények természetes védelmére!

Zöldítés városi környezetben: Kertészkedés az urbánus területeken
02
Aug

A zöldítés és a kertészkedés városi környezetben egyre fontosabbá válik a városi területek élhetőségének és fenntarthatóságának javítása érdekében. Nem véletlen, hiszen ez több előnnyel jár, mint például a levegő minőségének javítása, a hőmérséklet csökkentése, a biodiverzitás fenntartása, a stressz csökkentése és a közösségépítés elősegítése. Nézzük meg, hogy miként lehet zöldebb városunk!

Kerti növények, amelyek elűzik a rovarokat és más kártevőket
24
Júl

Számos kerti növényből válogathatunk, ha természetes módon védenénk meg kertünket a rovaroktól és más kártevőktől. Ráadásul ezek a növények látványukkal és aromás, kellemes illatukkal is hozzájárulnak a kertünk hangulatához. Sőt, némelyik még gyógyhatással is bír vagy éppen a kedvenc ételeinket fűszerezhetjük vele, nézzük meg melyek ezek!

Kerti tó tervezési és kialakítási tippek
18
Júl

Egy oázis a kertben? – Igen! Kertünk tökéletes helyszín arra, hogy a vízi életnek egy kisebb vagy nagyobb kerti tó segítségével teret adjon, aminek szépsége, látványa biztos kikapcsolódást jelent egy nehéz nap után is. Ebben a cikkben megmutatjuk, hogy mire érdemes odafigyelni kerti tavunk tervezése közben!

Szorgos méhek a kertben
10
Júl

A méhecskék kertünk jó barátai, mivel fontos szerepet játszanak a beporzásban, ami nélkülözhetetlen a növények természetes reprodukciójához, de ezeken a szorgos ki élőlényeken múlik nagyrészt az is, hogy lesz-e termés vagy sem. Nézzük meg közelebbről, hogy mivel tehetjük számukra vonzóbbá kertünket!

A legjobb gyógynövények a kertbe: Egészséges kertészkedés a természetes gyógymódokkal
03
Júl

Kertünkben nemcsak gyümölcsöket, zöldségeket és fűszernövényeket termeszthetünk sikeresen, hanem gyógynövényeket is, amiket változatosan felhasználhatunk: teaként, olaj formájában aromaterápiához, ételek vagy italok ízesítésre, de akár szárítva illatosításra is. Jöjjön 10 gyógynövény, amiket érdemes a kertünkben is tartani!

Kertészeti eszközök és kellékek: a legfontosabb szerszámok a kertészkedéshez
29
Jún

Kezdő kertészként talán nehéz lehet összeválogatni, hogy mik azok az alapvető eszközök, szerszámok a kertbe, amikkel a legtöbb munkát eredményesen elláthatjuk. Cikkünkben most ehhez nyújtunk segítséget, összegyűjtjük, hogy mire lesz szükség alapvetően a gyep és a növények gondozásához, illetve a konyhakert megműveléséhez.

Kerti virágok és növények, amelyek ideálisak a balkonokra és teraszokra
06
Jún

A balkonok és teraszok gyakran korlátozott helyet kínálnak a kerti növények számára, de ennek ellenére is találhatunk olyan virágokat, amiket eredményesen nevelhetünk az erkélyen. Ebben a cikkben ezekből mutatunk meg néhányat!

Fűszerkert sajátkezűleg
26
Máj

Nincs is annál jobb érzés, mint amikor friss zöldfűszerekkel ízesíthetjük a vasárnapi ebédet, ezek sokkal intenzívebb ízélményt eredményeznek, mint a boltban kapható szárított társaik. Legyen szó bazsalikomról, rozmaringról, esetleg még különlegesebb fűszernövényről, bátran ültetehetünk mi magunk is a kertbe belőlük, nézzük meg, hogy ez milyen előkészületeket igényel!

Építsünk magaságyást!
19
Máj

Egyre népszerűbbek ezek az emelt ágyások a kertben, hiszen kényelmesek és sokszor magasabb és jobb hozamot produkálnak, mint talajszinti társaik. Ráadásul nagyon könnyen elkészíthetők, így különösebb előkészületek nélkül is összeállíthatunk egyet egy hétvégén vagy szabad délutánon – a palánták kiültetése és a vetőmagok kinti vetése előtt. Nézzük meg, hogy mire érdemes figyelni magaságyás építésekor!

Permetezni vagy sem? Többet árt, mint használ?
12
Máj

A permetezés arra hivatott, hogy megvédje gyümölcsfáinkat, kerti növényeinket a kártevőktől vagy akár a gombabetegségektől, azonban nagy körültekintést igényel az elvégzése. Nézzük meg, hogy milyen érvek szólnak a permetezés mellett és ellene!

A májusi eső aranyat ér?
06
Máj

Gyakran hangzik el az a mondás, aminek komoly alapja is van, hiszen népi megfigyelés szerint, ha a tavasz utolsó havában esik, akkor az nagyon jót tesz a termésnek.
A rövid válasz tehát mindenképp az, hogy igen, a májusi esőnek kiemelt szerepe van a jó termés szempontjából, de nézzük meg közelebbről, hogy miért van ez így!

Fűnyírási kisokos kezdőknek
28
Ápr

Az utóbbi néhány hét csapadékos időjárása és a napsütés megtette hatását, már többször elő kellett venni a fűnyírót vagy üzembe helyezni a robotfűnyírót. Cikkünkben összegyűjtöttük, hogy mire érdemes odafigyelni fűnyíráskor, ha szép, egészséges pázsitot szeretnénk látni udvarunkban!

Madarak a kertben, kedves vendégek vagy ellenségek?
20
Ápr

Ahogy megjelennek a kertünkben az első madarak, rögtön felmerül a kérdés, hogy ez hasznos-e vagy inkább károkozásra számíthatunk. Éppen ezért cikkünkben megmutatjuk, hogy mennyi előnye lehet annak, ha énekes szárnyas barátaink jól érzik magukat a kertünkben!

A virágoskert tervezése – okosan
13
Ápr

Akkor mutat a legjobban egy virágokkal teli kert, ha jutott időnk a megfelelő megtervezésére is, hiszen sok mindent szem előtt kell tartani, hogy valóban esztétikus képet adjon a virágba boruló növényzet. Ebben a cikkben bemutatunk néhány fontos tényezőt, amelyeket érdemes figyelembe venni a virágos kert tervezésekor!

2023 kedvenc virágai
06
Ápr

Nincs is szebb látvány, mint egy élettel teli, virágos kert, nem csoda, ha minden évben lázba hozza a kertészeket, hogy milyen egynyáriakat ültessenek a teraszra és az udvarba. Ha jól választjuk ki ezeket és megfelelő gondozásban részesülnek, akkor akár hónapokon át színpompás virágaikkal járulhatnak hozzá a kert látványához. Most összegyűjtöttük, hogy idén mik a legnépszerűbb virágok!

Előzd meg a szárazságot
31
Márc

Évről évre egyre nagyobb kihívást jelent, hogy kertünkben miként őrizzük meg a vizet, hogyan legyen hatékony a vízgazdálkodásunk a forró nyarakon. Szerencsére létezik néhány olyan praktika, amikkel segíthetjük a föld vízmegtartását, annak gazdaságos utánpótlását – az eredményes szárazság elleni küzdelemhez adunk most 5 tippet!

Robotfűnyíró kisokos
24
Márc

Elérkezett az évnek azon szakasza, amikor már belevetettük magunkat a kerti teendőkbe, és szépen tervezzük a nyári kikapcsolódást is. Az időspórolás és az állandóan szép gyep igénye nyomán előfordulhat, hogy idénre megérett a bennünk a döntés: robotfűnyírót vásárolnánk. Nézzük meg közelebbről, hogy mit érdemes tudni ezekről az igazán hasznos kerti gépekről!

Füvesítés vagy gyepszőnyeg – pro és kontra
17
Márc

A látványos kert elengedhetetlen tartozéka a szép, egészséges, zöld gyep, bár elsőre könnyű dolognak tűnhet az ilyen füves terület létrehozása, de több figyelmet igényel, mint azt gondolnánk. A gyep megritkulhat, besárgulhat, elmohásodhat vagy begombásodhat – főleg az első időszakban. Két lehetőségünk van egységes pázsito létrehozni kertünkben: vagy füvesítünk vagy gyepszőnyeget helyezünk le. Nézzük meg, hogy melyik mellett milyen érvek szólnak!

Itt a tavasz – irány a kert! Készíts biztonságos kertet, ahol nyugodtan játszhat a gyermek
10
Márc

Természetesen a tavasz beköszöntése nemcsak a természetszerető és hobbikertész embereknek nagy öröm, hanem a család legkisebb tagjait is izgalommal tölti el, hiszen minden gyerek szeret a szabadban lenni. Azonban fontos, hogy a kert biztonságos legyen a család minden tagja számára, cikkünkben adunk néhány tippet, hogy mire érdemes figyelni a kert kialakításakor ha kisgyerek is van a családban!

Kerti utak kialakítása profi módon – tippek, trükkök
01
Márc

Az nem kérdés, hogy minden kertben szükség van útra, praktikus oka ennek, hogy akkor nem a gyepet vagy bármely más aljnövényzetet taposunk szét, amikor közlekedünk. Esztétikai oka pedig, hogy ez is a kert ékévé válhat, de segíthet fókuszt helyezni a kert legszebb részeire. Nézzük meg, hogy miket érdemes figyelembe venni mikor kerti útunk kialakítását tervezzük!

Mi alapján válasszunk kertépítő szakembert?
25
Febr

Ha profira bíznánk kertünk gondos megtervezését és annak kivitelezését, akkor bizony alaposan végig kell gondolnunk, hogy kit válasszunk ezekre a feladatokra, hiszen fontos, hogy a végeredmény egy számunkra tetsző, egészséges és jól működő kert legyen. Cikkünkben ahhoz adunk tippeket, hogy mi alapján válaszd ki a megfelelő szakembert!

Van már kerti naplód?
17
Febr

Ismerő, hogy amint megérkeznek a tavaszi első napsugarak, máris annyi feladat akad a kertben, hogy az addig fejben jól megtervezett tevékenységlista máris felborul, elfelejtődik? Erre is megoldást nyújt egy kerti napló, de nézzük meg, hogy miért praktikus még!

Gondolj már most a komposztálásra – készítsd elő a tökéletes komposztálót!
10
Febr

A komposztálás reneszánszát éli, hiszen az egyik legjobb megoldás arra, hogy csökkentsük vele például az élelmiszerhulladékot és hasznos tápanyagot állítsunk elő kertünk számára. Nézzünk meg, hogy miként érdemes nekikezdeni ennek!

Vajon meddig tart még a tél? – madár- és vadetetés
03
Febr

A téli időszakban kertünk lakói is jobban kiszolgáltatottak, nehezebben jutnak élelemhez, sokat segíthetünk, ha vizet és élelmet helyezünk ki nekik, alapvetően a legtöbbet ilyenkor a madaraknak segíthetünk. Etetésükkel pedig nemcsak jót teszünk, de meg is figyelhetjük őket, benépesíthetik a kopár téli kertet, ami a kedvünkre is jó hatással lesz.

27
Jan

Az utóbbi években jócskán felértékelődött a kert szerepe, egyre többen szeretnének itt kikapcsolódni, létrehozni egy olyan teret, ami helyet ad a szórakozásnak, a pihenésnek és a hobbinak is. Nézzük meg, hogyha idénre tervezünk egy kis kertfelújítást, akkor milyen trendeket érdemes követni!

Gondolj időben a megfelelő magokra, hagymákra…kerti szerszámokra
18
Jan

Itt az új év, itt az ideje a tavaszra való készülődésnek, hiszen márciustól a legkevésbé lesz időnk arra, hogy tervezgessünk és beszerezzük a szükséges szerszámokat, növényeket, hagymákat. Korábban már megmutattuk, hogy az idei kert megtervezésekor mit érdemes szem előtt tartani, most nézzük, hogy miket ajánlatos beszerezni kertünkbe a következő pár hétben – elkerülve a nagy kapkodást, rohanást.

Kezd tervezéssel az évet. Milyen az idei kert?
10
Jan

A tavaszias időjárás bizony egyre jobban csalogatna ki minden hobbikertészt a szabadba, de még türelemmel kell várakozni, hogy itt beköszöntsön a tavasz, azonban a következő két hónapra is akad feladat: megtervezni a kertet, az újításokat! Hogyan lássunk ennek neki? Mutatjuk!

Új év, új élet? Mit fogadtál meg erre az évre? Új gyümölcsök? Új virágok?
04
Jan

Ahogy vége az ünnepeknek egy kertszerető ember fejében máris egyre jobban elkezd motoszkálni, hogy a nemsokára érkező tavaszra milyen újdonságokkal, kerti megoldásokkal tud készülni. Januárban akár még fogadalmakat is tehet a portája új évi felépítése, tervezése kapcsán. Nézzük meg, hogy miket érdemes végiggonoldni ilyenkor!

Ünnepi készülődés nem csak a házban – a ház körül is
21
Dec

Elindult a visszaszámlálás az év legjobban várt ünnepéhez, nemsokára itt a karácsony, néhány napon belül pedig az új évet, 2023-at is köszönthetjük. Az ünnepre pedig az ember mindent rendben szeretne tudni a házban és a ház körül is, sőt, sokan ilyenkor különleges dekorációkkal hangolódnak a karácsonyra. Nézzük meg, hogy miket érdemes elintézni az ünnep előtti utolsó napokban!

Hozzátok is megérkezett a Mikulás? Mit hozott magával a kertbe?
13
Dec

Bár a Mikulás mindig a hidegben érkezik, de azért zsákja tartogathat olyan meglepetéseket is, amik egy hobbikertész tavasztól kezdődő munkáját nagyban megkönnyítik. Nézzük meg közelebbről, hogy melyek azok az eszközök, amiket 2023-ra érdemes beszerezni!

Kezdődik az advent, díszítsük fel a kertet is
05
Dec

Elindult a visszaszámlálás az év legnagyobb ünnepéig, már mindenki hangolódik, készülődik ilyenkor, az otthonok lassan karácsonyi díszbe öltöznek, idén a kertet se hagyjuk dekoráció nélkül! – nemcsak magunk, de az éppen arra járók kedvére is tehetünk, ha szépen feldíszítjük portánkat. Hogyan lesz ünnepi hangulata udvarunknak is? Ehhez adunk most néhány tippet!

Téli világítás az udvarra
28
Nov

Közeleg tél, de már most is tapasztaljuk, hogy ez nemcsak a hűvösebb és borongósabb időt, hanem az egyre rövidülő nappalokat is jelenti, sokszor sötétben indulunk el a munkába és abban is érünk már haza. Ilyenkor praktikus és biztonságérzetet ad, ha udvarunkban is van lehetőség több helyen villanyt kapcsolni, esetleg irányfények jelölik ki az utunkat. Nézzük meg, hogy milyen világítást tervezzünk a téli kertbe!

Készüljünk fel a téli munkákra időben! Takarófólia, medencetakarás – beszerezted már?
21
Nov

Rohamléptekben közeleg a tél, ami a kerttel rendelkezőknek nem jelent mást, minthogy fel kell készülni a fagyokra, tartósabb hidegekre. A kulcsszó ebben az esetben a teljes védelem, hiszen az a cél, hogy minimalizáljuk a fagykár esélyét. Cikkükben összeszedtük, hogy milyen védelmi eszközöket érdemes beszerezni ehhez!

A tökfaragás művészete
14
Nov

Egész ősszel jól mutatnak a faragott tökök a teraszon vagy az erkélyen kültéri dekorként, így nemcsak halloweenkor érdemes “tökölni”! Nem beszélve arról, hogy ez egy remek családi program, amit a kertben is megejthetünk – képzeletünknek semmi sem szab határt! Nézzük meg közelebbről, hogy mire érdemes figyelni tökfaragáskor!

Ősszel is hangulatos kertért, avagy dekoráljunk kedvünkre!
07
Nov

Otthonos, egyedi, bensőséges? Te milyen kertre vágysz? – szerencsére ma már hamar stílusunkra formálhatjuk a kertet és a teraszt is, az ősz pedig kiváló időszak erre, hiszen egyre több időnk szabadul fel, ahogy haladunk a tél felé és kevesebb lesz a kerti munka.

Kisállat házikók a hideg ellen
28
Okt

Bizony egyre hidegebbek lesznek a nappalok és az éjszakák, így kinti kedvenceinknek is szüksége lesz védelemre ez ellen, ráadásul a kertben megforduló lakóknak is biztosíthatunk némi biztonságot, hogy könnyebben vészeljék át ezt az időszakot. Cikkünkben ehhez adunk néhány tippet!

Egyre kevesebb az élelem, készíts te is madáretetőt!
21
Okt

A madarak rendszeres etetése nemcsak a mínuszokban fontos, hanem már ősszel elkezdődhet, hiszen már ilyenkor is tartalmasabb táplálékra van szükségük. A saját madáretető pedig több előnnyel is jár, az egyik legjobb, hogy hamar csivitelő élet népesíti majd be kertünket és az etető környékét, amire jó lesz majd kinézni a meleg lakásból!

A tökéletes komposztáló saját kezűleg
14
Okt

Az őszi kerttakarítás során és a lehulló falevelek miatt bizony rengeteg zöldhulladék keletkezik rövid idő alatt, amivel néha a tapasztalt kertészeknek is meggyűlik a gondja. Nézzük meg, hogy komposztálással miként lehetünk úrrá a tetemes zöldhulladékon és hogyan készíthetünk akár otthon saját komposztálót!

Hova, hogyan gyűjtsük össze a lehullott leveleket?
06
Okt

Az ősz beköszöntével bizony a fák lombkoronái is szépen lassan lehullanak, ilyenkor bizony minden kerttulajdonosnak meggyűlik a gondja a hirtelen udvarban lévő nagy levélmennyiséggel. De nem kell, hogy ez problémát okozzon, hiszen több lehetőség is van annak hasznosítására! Cikkünkben ehhez adunk néhány tippet!

Őszi munkálatok a kertben 1x1
28
Szept

Bár jön a borongós, esős őszi idő a kerti munkálatok mégsem állhatnak meg, ilyenkor is akad bőven teendő odakint: felkészíteni a kertet az téli időszakra, illetve megalapozni a tavaszi zökkenőmentes szezonkezdetet.
Milyen munkákat érdemes ősszel elvégezni? Mutatjuk!

Mikor kell elültetni a gyümölcsfákat?
21
Szept

Ha ősz, akkor itt az ideje a gyümölcsfaállomány bővítésének, a legtöbb hobbikertész már izgatottan várja ezt az időszakot, hiszen beszerezheti a gyümölcsös legújabb darabjait. Természetesen az ember ilyenkor szeretne mindent a lehető legjobban csinálni, hogy minél hamarabb teremjen majd az évszaknak megfelelő finom gyümölcs a portán. Cikkünkben megmutatjuk, hogy mikor érdemes nekikezdeni az ültetésnek!

Mi legyen a termésből? – Befőtt? Lekvár? Pálinka?
14
Szept

Ha gyümölcsösünk van, akkor bizony lassan el kell döntenünk, hogy mi lesz a termés sorsa, hiszen a frissen szedett gyümölcsök korlátozott ideig eltarthatók. Természetesen ha van egy hűvös pincénk, akkor a legkiválóbb darabokat újságpapírral bélelt ládákban szépen egymás mellé helyezve eltárolhatjuk. De ezzel a módszerrel biztosan nem tudunk gondoskodni az egész termésről, ezért cikkünkben megmutatjuk, hogy miként dolgozhatjuk fel az otthon termett gyümölcsöt!

Készítsük elő a következő szezont időben – tervezzük meg jövő évi kertünket még az ősz kezdet előtt!
06
Szept

Bár még biztosan lesz részünk egy kis vénasszonyok nyarában, de nem szabad megfeledkezünk arról, hogy lassan érkeznek a hidegebb hónapok, amikre időben fel kell készítenünk a kertet. Sőt, a következő szezon megtervezése, előkészítése is ilyenkor esedékes, cikkünkben megmutatjuk, hogy milyen szempontok alapján érdemes ezt megtenni!

Nyárvégi munkák a kiskertben - a gyümölcsös és zöldséges
25
Aug

Talán a legjobb időszak a kertben, amikor a korábbi munkánk eredményeként beszedhetjük a terméseket, legyen szó egy apró magaságyásról vagy egy hatalmas veteményesről, minden egyes megtermelt zöldség vagy a gyümölcsfákon megérő gyümölcs rendkívüli boldogsággal tölt el minket. Nézzük meg, hogy milyen teendőink vannak a nyárvégi időszakban a kertben!

Mitől lesz igazán kényelmes és hívogató a terasz? - 6 tipp
17
Aug

Egyre többen gondolnak a teraszra egy kinti nappaliként, aminek így el kell látnia azokat a kényelmi funkciókat, melyeket a beltérben már megszokhattunk, szerencsére néhány okos megoldással könnyedén komfortosabbá varázsolhatjuk ezt a teret is!

A tökéletes gyep titka nyáron
12
Aug

Talán nyáron élvezhetjük legjobban a kertben töltött időt, hiszen eddigi gondos munkánk kezd beérni, a gyümölcsfák zöldellnek, kerti virágok színesítik az ágyásokat és a pázsitunk is tökéletesen egységes és egészséges. Hogy ezt valóban így élvezhessük néhány teendőnk azért lesz a legforróbb napokon is. Mutatjuk, hogy a gyeppel milyen nyári teendőink lesznek!

Nyaralni készülsz? Ki fog vigyázni a kertre, míg nem vagytok otthon?
04
Aug

A nyári forróságban bizony megsínyli kertünk, ha egy-két hétre nélkülözni kell minket, mert nyaralni mentünk. Ha ugyanolyan gondozott és egészséges növények látványára szeretnénk hazatérni, akkor bizony előre kell gondolkoznunk. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány tippet, hogy miként gondoskodhatunk kertünk gondozásáról távollétünkben!

Hűsítő tippek a kertben nyárra
28
Júl

A nyári hőségben a legtöbben a vízparton frissülnének, de a dolgos mindennapok mellett ezt nehéz megtenni, viszont néhány módosítással kertünk is tökéletesen hűsítő lehet, ami egy nehéz nap után igazán kikapcsol majd minket. Nézzük meg, hogy hogyan hűsölhetünk a kertben a legnagyobb melegben is!

Itt a forróság, hűtsd le magad egy saját medencében!
22
Júl

A legtikkasztóbb nyári napokon ki ne szeretne már otthon belekezdeni a strandolásba, hiszen ma már kertünkben is szerezhetünk nyaralás közeli élményeket, ha van medencénk. Cikkünkben megmutatjuk, hogy miket érdemes beszerezni, ha felejthetetlen kerti medencés élményeket szereznénk saját kertünkben!

Hogyan tudod megvédeni a gyümölcsöket az éhes madaraktól?
13
Júl

A madarak igen hasznosak a kertben fellelhető kártevők ellen, hiszen előszeretettel fogyasztják őket, de közben azon is rajtakaphatjuk őket, hogy a sok-sok munkával gondozott gyümölcsös termését is rendszeresen megdézsmálják. Cikkünkben mutatunk néhány tippet, hogy ez miként előzhető meg!

Itató a kertbe a háziállatoknak, a kismadaraknak a forróságban
08
Júl

Korábbi blogcikkeinkben a kerti növények folyamatos és megfelelő vízpótlásáról már sok szó esett, most nézzük meg, hogy a kert lakóit, madarait és házi kedvenceinket hogyan védhetjük meg a tikkasztó hőségben, miként itathatjuk őket megfelelően.

Hogyan lesz tökéletes a gyümölcs? Mire figyeljünk nyáron a gyümölcsfáknál?
02
Júl

A tavasszal elvégzett munkák után sokan gondolják, hogy nyáron hátradőlhetek, ha a gyümölcsösről van szó, de ez – mint ahogy a kertben szinte semmilyen területen – nincs teljesen így. Cikkünkben összegyűjtöttük, hogy mire érdemes figyelni a legforróbb hónapokban, hogy gyümölcstermésünk a lehető legjobb legyen!

Tippek trükkök, hogy ne száradjon ki a kert!
23
Jún

A tikkasztó hőségben bizony nemcsak mi szomjazunk meg gyakrabban, hanem kertünknek is megnőnek a folyadékutánpótlási szükségletei, ezt biztosítanunk kell, hogy egészséges és ápolt maradhasson egész nyáron. Cikkünkben összegyűjtünk néhány tippet, mellyel garantált a kert vízutánpótlása!

Itt a nyár, mire kell legjobban vigyázni a kertben?
14
Jún

Tavaszi munkák gyümölcse ilyenkor érik be, gyönyörködhetünk a szép és ápolt kertben, de bizony nyáron is sok mindenre oda kell figyelnünk portánkon. Nézzük meg, hogy mik a legfontosabb teendők!

2022 legkedveltebb virágai
11
Jún

Tavasszal és nyáron gyönyörű, színpompás kert látványa fogad minket, amikor például az évelők virágba borítják portánkat. De minden évben más-más virágok kerülnek a népszerűségi listák élére - az örök klasszikusok mellett - cikkünkben megmutatjuk, hogy idén melyek a legkedveltebb kerti virágok.

Hogyan tervezzük meg a kertet, hogy minden évszakban szép legyen?
03
Jún

Sokan szeretnének olyan kertet, melyet minden évszakban ugyanúgy lehet élvezni. Szerencsére ez ma már egyszerű módon kivitelezhető, mindössze egy kis előretervezés kell hozzá. Cikkünkben segítünk, hogy miként érdemes egy négyévszakos kertet kialakítani!

Locsolási kisokos
24
Máj

A szikrázó napsütés és a tikkasztó meleg nemcsak a mi folyadékpótlás utáni igényünket növeli, hanem a növényekét, zöldségekét, gyümölcsfákét és a pázsitét is, hiszen a megfelelő fejlődéshez elengedhetetlen a víz. A forróságban viszont a vízszükségletet nekünk kell pótolni a kertben a természet helyett - főleg, ha csapadékmentes időszakokat élünk, ami egyre jellemzőbb. Cikkünkben a megfelelő és hatékony locsoláshoz adunk néhány tippet!

Alapozzuk meg a jó termést - mikor és hogyan trágyázzuk a földet?
18
Máj

A tápanyagutánpótlás igen fontos a földnek is, melytől bőséges termést vagy egészséges növényeket, esetleg gyepet várunk el, viszont itt nincs aki jelezzen nekünk, hogy “éhes vagyok”, így nekünk kell számon tartani, hogy mikor és hogyan érdemes javítani a talajminőséget kertünkben.

Hagyományos fűnyíró vagy robotfűnyíró? Nálad mi vágja a füvet?
12
Máj

Mi a különbség a hagyományos és a robotfűnyíró között?
Mielőtt beszereznénk új fűnyírónkat, alaposan mérlegeljük, hogy milyen terepen szeretnénk használni, vannak olyan kertek, ahol nagy könnyebbség, ha egy robotfűnyíró végzi el helyettünk a munkát, de lehet olyan udvar is, ahova nem érdemes beszerezni ilyet. Például az extrém meredek kertben vagy egy zegzugos elosztású udvarban, nem lesz sikeres a robotfűnyíró telepítése, mert nem tud hatékonyan dolgozni.
Sokan teszik fel a kérdést, hogy vajon az újhullámos robotfűnyírók, amik körülbelül 10 éve vannak a piacon, felvehetik-e a versenyt megbízhatóságban a több évtizede tökéletesre fejlesztett hagyományos fűnyírókkal szemben. Megnyugtató a válaszunk, ez a terület olyan gyorsan fejlődik, hogy megfelelő telepítés esetén a mai robotfűnyírók már évekig megbízhatóan működnek.
A robotfűnyíró esetleges magasabb induló költségei, beszerzési ára hamar megtérül a megspórolt időben és a folyamatosan ápolt gyep látványában, így emiatt sem kell aggódnunk!

A gyönyörű pázsit 7 titka
04
Máj

Egy szép, egységes és egészséges gyepfelületnél nincs is szebb látvány, ha nyáron a teraszon ejtőzünk, de ennek a kialakítása és gondozása is igényel időt. Cikkünkben tippeket adunk, ahhoz hogy miként lesz gyönyörű a pázsit kertünkben!

Mikor kell elkezdeni a szőlővel foglalkozni?
27
Ápr

Az április beköszöntével megkezdődhetnek a szőlőben is a munkálatok, ráadásul ez a növény szinte egész évben gondoskodást és figyelmet igényel, így bőven akad vele tennivalónk a bőséges és finom termés érdekében. Vegyük hát sorra, hogy mi a teendőnk tavasszal a szőlőben!

Hogyan készítsük fel a gyümölcsfákat, hogy sok-sok finom gyümölcsöt tudjunk szüretelni?
19
Ápr

Sokan gondolnák, hogy a kora tavasszal elvégzett metszés és lemosó permetezés után hátradőlhet a kertész, ha gyümölcsfáiról van szó, de bizony akadnak olyan feladatok, melyeket ha elvégzünk még tavasszal, akkor fáink egészségesebbek lesznek, több gyümölcstermést ígérve. Nézzük, hogy mik ezek!

Itt a tavasz, mire kell vigyázni?
05
Ápr

Beköszöntött a jó idő, szaladunk ki a kertbe, nekilátunk a kertrendező munkálatoknak! - a nagy sietségben azonban van néhány olyan teendő és kertlakó, amikre alaposabb figyelmet kell fordítanunk. Cikkünkben három példán át mutatjuk meg, hogy mikor kell körültekintőbbnek lenni, ha a kerti munkákról van szó.

Mik a 2022-es kertrendek?
01
Ápr

Már javában beköszöntött a tavasz, egyre több időt töltünk odakint, elérkezett hát a komfortos, funkcionális kellemes és szemetgyönyörködtető kert kialakítása - amolyan külső élettérként. Nézzük meg, inspirálódjunk, hogy 2022-ben milyen kerttrendek a jellemzők!

Mikor lehet elültetni az első tavaszi virágokat?
25
Márc

Ahogy éledezik a természet, egyre többet süt a nap, szeretnénk csinosabbá is varázsolni a kertet, hogy kellemes látványa melegséggel töltsünk el bennünket, de vajon mikor érdemes nekilátni a tavaszi virágok ültetésének? Ebben segítünk most!

Kézi erővel vagy gépi segítséggel munkáljuk meg a kertet?
17
Márc

Ma már rengeteg gépesített szerszám könnyítheti meg a kerti munkálatok, de megoszlik a vélemény, hogy mikor és mely tevékenységek kapcsán érdemes ezeket bevetni. Cikkünkben ezt járjuk körbe!

Éledezik a természet, mik az első feladatok a kertben?
11
Márc

Beköszöntött a tavasz, ami egy kertésznek nem jelent más, minthogy egyre több időt tölthet a kert gondozásával, élvezheti az éledő természet minden mozzanatát, immár odakint. Nézzük meg, hogy márciusban milyen munkálatokat érdemes elvégezni!

Mikor kell felásni a kertet?
04
Márc

A tavasz egyértelműen a kertrendezés ideje minden kertes házban élőnek, a talajelőkészítés, az ásás is ezen feladatok közé tartozik, mely valószínűleg az egyik legnépszerűtlenebb tevékenység, főleg ha nagyobb területről van szó… Nézzük meg hogy mikor és hogyan érdemes elvégezni a kerti talaj átmozgatását!

25
Febr

Bármennyi időt fordítottunk a téli kert- és fagyvédelemre a jó idő közeledtével alaposan át kell vizsgálnunk kinti portánkat, hogy felmérjük, milyen károkat okoz(hat)tak a leghűvösebb hónapok. - nézzük meg közelebbről, mire érdemes figyelni és hogyan javítsuk ki ezeket!

Készüljünk fel időben a tavaszi, nyári kártevők ellen!
17
Febr

Ahogy fagypont fölé emelkedik a hőmérséklet elkezd éledezni a kert, de nincs ez másként az áttelelt kórokozókkal, lárvákkal és fertőző gombákkal sem, így mielőtt belevágnánk az ültetésbe, metszésbe néhány védekező munkát még el kell végeznünk! Így tavasszal és nyáron nem érnek az áttelelő kártevők által okozott kellemetlen meglepetések.

Már nagyon várjuk a tavaszt, de még sokáig tart a tél? Mit ne rontsunk el, ne kezdjünk túl korán, ho
11
Febr

Közeleg a tél vége, már sokkal többet süt a nap és a hobbikertész keze alatt már égne a munka, szeretne többet kint lenni, de a túl korai tevékenységek több kárt okozhatnak, mint hasznot a kertünkben. Nézzük hát meg, hogy mit ne tegyünk februárban és mi az, amit biztonsággal elvégezhetünk már ilyenkor!

Hogyan tegyük szélvihar biztossá a kertet?
04
Febr

Sajnos a házak kiskertjeiben is hatalamas károkat tud okozni a nagyerejű, orkánszerű szél, főként a növényekben, hiszen kicsavarhatja a fákat, letörheti a termőágakat, feldúlhatja a veteményest. Az esetleges károk és balesetek elleni védekezést minden hobbikertésznek érdemes megfontolnia, cikkünkben megmutatjuk, hogy mik a szélvédelem leghatékonyabb eszközei!

Készítsd elő, rendeld meg a tavaszi magokat időben!
28
Jan

Ha alaposan megterveztük már az új évre a kertünket, rendet raktunk a fészerben a kerti szerszámok között, és számot vetettünk a meglévő, illetve szükséges vetőmagokról, akkor nincs más hátra, mint ezeket megrendelni.
Egyszerű feladatnak tűnhet, de mégsem az, cikkünkben összegyűjtöttük, hogy mire figyeljünk a kiválasztáskor, rendeléskor, hogy sikeres legyen a tavaszi kertészkedés, gyepesítés!

Te eteted a kertedben a madarakat?
24
Jan

Nálad is nyüzsög a madáretető a kertben?
A madarak a kerti ökoszisztéma fontos részei, télen pedig életmentő lehet az etetésük! Ráadásul sok madárfajta telel itthon, ezek bizony igénylik az emberi segítséget, nézzük, hogy mik a legfontosabb tudnivalók ezzel kapcsolatban.

Hogyan védjük a fagy ellen a kertünket?
17
Jan

Bár a hazai őshonos fákra csak akkor jelent veszélyt a fagy, ha az tartósan a kritikus -20 fok alá süllyed, de azért érdemes télen is figyelemmel követni az időjárás változásait, hogy tavasszal ép és egészséges kertünk lehessen majd. Nézzük, hogy mire kell figyelni!

Tervezni az éves kerti munkát is érdemes előre!
14
Jan

Vajon januárban már elkezdődik a kertészeti év is? A válasz egyértelműen: igen. Az elkövetkezendő 11 hónap munkálatait ilyenkor van időnk alaposan átgondolni, megtervezni, beosztani, illetve több - főleg állagmegőrzési - előkészületet ilyenkor eredményesen megtehetünk, megalapozva ezzel a sikeres kertészeti évet!

Nálatok hogyan készül Luca széke?
20
Dec

“Lassan készül, mint a Luca széke.”- tartja mondás, de miért? Ennek is utánajárunk, hiszen a Luca nap az egyik legérdekesebb része a karácsonyi ünnepkörnek, sok-sok hiedelemmel, boszorkánysággal és jövendöléssel fűszerezve!

Mit hoz(hat) a Télapó  a kertbe?
15
Dec

“Van zsákodban minden jó, piros alma, mogyoró, Jöjj el hozzánk, várunk rád, kedves öreg Télapó.” - hangzik az ének, de nézzük, hogy piros alma és mogyoró helyett még milyen hasznos meglepetéseket hozhat a Télapó, ha a kertről van szó.

Mit ajándékozz karácsonyra egy kertésznek? Íme 6 ötlet!
07
Dec

Elindult az ünnepi visszaszámlálás, vészesen fogy az idő, hogy minden kollégánk, szerettünk, barátunk számára megtaláljuk a tökéletes karácsonyi meglepetést. Viszont ha egy vérbeli kertészt szeretnénk megajándékozni, akkor nincs ok pánikra, cikkünkben ugyanis erre hozunk néhány ötletet.

Hogyan öltözz, ha az esőben is munka van a kertben?
29
Nov

Bizony előfordulhatnak olyan esetek, amikor kertünk a hosszas őszi esőzésben is gondoskodást igényel, ilyenkor nincs mit tenni, ki kell menni, elvégezni a munkát… Szerencsére ez ma már nem jelenti a teljes átfagyást, elázást, hiszen olyan munkavédelmi esőruházatok állnak rendelkezésünkre, melyek tökéletesen szárazon tartanak, akkor is, ha több órát kell kint lennünk a “zuhéban”.

Készüljünk időben a télre, betegségek ellen házi gyógynövényekkel
22
Nov

Mivel még csak most érkezünk meg az igazi zimankós, csípős hideg időhöz, érdemes felkészíteni éléskamránkat gyógynövényekkel, hogy szervezetünket természetes, jótékony hatású növényekkel támogathassuk télen is.
Állítsuk össze saját gyógynövény-készletünket! Hogyan? Ebben segítünk most!

Ének az esőben
16
Nov

Az ősz és az eső elválaszthatatlanok, egyre többet és többször tisztel meg minket a vizes égi áldás, ahogy haladunk előre a hónapokban a tél felé. Ha muszáj kimozdulni az otthonunkból, például elvégezni a kerti munkát, akkor ilyen időben bizony szükségünk lesz néhány védőeszközre, hogy megőrizzük szárazságunkat...és ha a “megfelelő” darabokat választjuk ehhez, akkor még jókedvre is deríthet minket a borongós és hűs hétköznapokon!

Készítsük fel a kertet a fagyra
06
Nov

A fagyos nappalok beköszönte előtt kertünkben el kell végeznünk még néhány feladatot, ami a fagykárok megelőzését szolgálják! Bár a talajmenti fagyok még nem okoznak különösebb problémát, de érdemes előregondolkoznunk, hogy egy hirtelen megérkező hűvösebb időszak - amikor már napközben is fagypont alatt van a hőmérséklet - ne okozzon komoly károkat. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány jó tanácsot, hogy miként teljesíthetjük megfelelően kertünket.

Még jól esik kiülni a teraszra
02
Nov

Bár a vénasszonyok nyarának már vége van és közeleg az év utolsó hónapja, azért nem kell lemondanunk a teraszunk adta “plusz szoba” kényelméről, melegségéről ilyenkor sem.
A terasz a kapocs házunk és a természet között, jó reggel egy kávéval kiülni ide, nézni a madarakat, az ébredő természetet, és ezt bizony néhány apró trükkel kora tavasztól késő őszig kiélvezhetjük!
Cikkünkben mutatunk néhány könnyedén megvalósítható ötletet, hogy miként változtassuk közkedvelt térré balkonunkat a hidegebb hónapokra.

Madarak a kertben? Káros vagy hasznos?
20
Okt

Etessük a madarakat vagy sem? Jó ha egyre többet vannak jelen a kertünkben vagy később megbánhatjuk? Ezekre a kérdésekre keressük a választ és adunk útmutatást cikkünkben.

Így legyen esőkerted!
05
Okt

Hatalmas kincs rejtőzik kertünkben, amiről talán nem is sejtjük! 
Mi ez? Az összegyűlt esővíz!
Nem kell többé takargatnivalóként gondolnunk a házunkon lévő leghatékonyabb esővízgyűjtőre: a csatornára és annak lefolyójára, hiszen praktikus esőkertet hozhatunk létre az ide beérkező víz okos felhasználásával.

Mindent a gyümölcsfák ültetéséről!
27
Szept

Kertünk tervezésében és gondozásában - bár elsőre nem is gondolnánk - mindig jelentős időszak az ősz, hiszen ilyenkor ideális a talajhőmérséklet kertünk gyümölcsfás bővítésére, még a téli talajmenti fagyok beköszönte előtt.
Ha szívesen fogyasztanánk 2-3 éven belül saját termésű gyümölcsöt, akkor érdemes még idén belevágni a gyümölcsfa ültetésbe, ebben segítünk lépésről lépésre cikkünkben!

Őszi metszés és visszavágás szakszerűen
22
Szept

Annak ellenére, hogy beköszöntött az ősz, nem kell, és nem is szabad még hátat fordítanunk a kertnek. Bőven akad még tennivaló, amit el kell végezni még a tél beállta előtt, hogy tavasszal újult erővel, egészségesen tudjanak tovább fejlődni és növekedni a növényeink. Ilyen fontos feladat többek között a fák, bokrok metszése, évelők visszavágása, melyhez minden szükséges eszközt megtalálsz az Énkertem.hu webáruházban.

Őszi füvesítés és gyepgondozás
21
Szept

Ugyan az időjárás még elkényeztet bennünket egy kicsit, itt az ősz, vele együtt pedig az őszi füvesítés ideje is. Bizony, jól olvastad, és mi sem írtuk félre: füvesíteni ősszel sokkal jobb, mint tavasszal annak ellenére, hogy a többség a telet követően hódol a gyepesítés oltárán. Hogy miért? Mai cikkünkben pont ennek járunk utána, valamint összegyűjtjük azt is, hogy mire van szükséged a sikeres füvesítéshez. Nem árulunk el nagy titkot: a szükséges eszközöket az Énkertem.hu webáruházban mind beszerezheted!

Készüljünk fel az őszre!
03
Szept

Végrévényesen itt az ősz, ez azonban nem jelenti azt, hogy a kertben ne akadna bőven tennivaló most is. Számos olyan feladatot kell elvégezni ősszel, amit majd tavasszal és nyáron hálának meg a növények, így ne tétlenkedj a hűvösebb idő beköszöntével sem. Mai írásunkban összeszedjük, hogy milyen feladatokat kell elvégezni kora ősszel, az Énkertem.hu webáruházban pedig minden ehhez szükséges eszközt beszerezhetsz.

Öntözhetünk esővízzel?
24
Aug

A válasz egyértelműen az, hogy igen! Az esővíz ugyanis aranyat ér, nem véletlenül mondják azt a szakértők, hogy sokkal jobban meg kellene becsülnünk. Bár a klímaváltozás miatt úgy tűnhet, hogy elképesztő mennyiségű csapadék esik, ez bizony csalóka. Gondoljunk csak arra, hogy télen mennyire kevés hó van, és nyáron is napok, hetek telnek el csapadék nélkül. Ne tévesszen meg minket a szélsőséges időjárás, amikor egyszerre nagyobb mennyiség zúdul ránk. Sajnos ez nem egyenletes, emiatt a kertünk öntözéséről gondoskodnunk kell, amelyre a legjobb módszer az esővízzel történő locsolás. Hogy miért? Az Énkertem.hu webáruház mai cikkéből kiderül!

Legyen saját sziklakerted!
16
Aug

A sziklakert nagyon látványos díszítőeleme lehet bármelyik kertnek, hiszen még a legegyszerűbb kertet is feldobja, egészen más hangulatot kölcsönöz neki. A sziklakert építése ugyan nem könnyű feladat, és igen körültekintően kell eljárni, de megéri, ugyanis páratlan látványt nyújt. Ha egy ideje már csábít a gondolat, most vágj bele! Sziklakert építésére ugyanis pont ez az időszak – nyár vége, ősz eleje – a legideálisabb. Mai írásunkban összegyűjtjük, hogy mire figyelj és mire lesz szükséged. Az Énkertem.hu webáruházban egy helyes beszerezhetsz mindent!

Kerti tavak karbantartása és gondozása nyáron
09
Aug

A kerti tó igazán különleges hangulatot teremt bármelyik kertben, ezért nem csoda, ha sokunk kertjében van. Hajlamosak vagyunk azonban azt gondolni, hogy csak télen kell különös figyelmet fordítanunk kertünk ékére, hiszen nyáron nincs kitéve a hidegnek, és egyéb veszélynek. Fagy valóban nincs nyáron, viszont kánikula igen, ezért nyáron is megfelelően kell gondoskodnunk a kerti tóról, hogy az valóban teljes pompájában ékesíthesse a kertünket. Az Énkertem.hu webáruház legújabb cikkéből kiderül, hogyan kell ápolni a kerti tavat, és mire kell nyáron figyelni.

Így gondozd a szobanövényeket a kánikulában!
02
Aug

A szobanövényként tartott virágaink nagy része eredetileg trópusi vidékről származik, így joggal gondolhatnánk azt, hogy a nyári hőség az ő igazi időszakuk, és kifejezetten élvezik. Azonban ne feledkezünk meg arról, hogy ezen növények őshazájában azért nem olyan a klíma, mint amit mostanában tapasztalhatunk itthon: a hőségriadókat hirtelen kialakuló viharok próbálják enyhíteni, kisebb-nagyobb sikerrel. Éppen ezért különös figyelmet kell fordítanunk a szobanövényeinkre nyáron is. Mire kell figyelni, és ehhez miket érdemes beszerezni az Énkertem.hu webáruházból? Mai írásunkból kiderül!

Hogyan védekezz a kártevők ellen a kertben?
28
Júl

Ha van kerted, vagy csak néhány balkonnövényed az erkélyen, akkor találkoztál a kártevőkkel is. Rovarok, bogarak, gombák, csigák és egyéb ártalmas kis lény bosszant, amikor megdézsmálja, megtámadja a kedvenc virágod, vagy a gondosan ápolt zöldséged, gyümölcsöd. Mai írásunkban azt mutatjuk meg, hogyan veheted fel a kesztyűt velük, és milyen megoldásokat találsz az Énkertem.hu webáruházunkban.

Mire figyelj a fűvel kapcsolatban, ha kutyád van?
21
Júl

Kisgyerekként sokan úgy képzeljük el az álomotthonunkat, hogy ahhoz szép kert, és persze kutya dukál. Aztán felnőttként ezt sokan meg is valósítjuk, és akkor szembesülünk a ténnyel, hogy a szép kert és a kutya az esetek többségében nem igazán kompatibilis egymással? Vagy mégis? Van olyan megoldás, amikor a kecske is jól lakik, de a káposzta is megmarad? Gondos odafigyeléssel, és a megfelelő fű, valamint növények kiválasztásával ez nem is olyan lehetetlen! Az Énkertem.hu webáruház kínálatában is találsz olyan fűmagkeveréket, amely kifejezetten jól tűri a taposást, így kisgyerekek és kutyák mellett is ideális lehet. De, hogy még mi mindenre kell figyelni akkor, ha kutyát tartasz a kertben, mai írásunkból kiderül!

Mindent a magaságyásról
16
Júl

A magaságyás egyre népszerűbb, és egyre gyakrabban találkozhatsz vele akár még társasházak, panellakások között is. A kertészkedés ugyanis reneszánszát éli, és erre csak ráerősített a pandémia, amikor némi felüdülést jelentettek ezek a kis zöld oázisok a négy fal után. De, hogy pontosan mi is az a magaságyás, és milyen előnyei vanna, az Énkertem.hu webáruház mai cikkéből kiderül.

Így legyen hűvös a kertben a nyári hőségben is!
07
Júl

Az elmúlt egy-két hétben igazán nem lehet okuk a panaszra azoknak, akik szeretik a nyári hőséget. Nem ritkán a 40 fokot is majdnem elérte a hőmérséklet, így természetes, hogy a nagy meleg ellen megpróbálunk valahogyan védekezni. Egy klímás szobában ez nem is akkora kihívás, de mit tehetünk a kertben a sokszor elviselhetetlen hőséggel szemben? Hogyan védjük a növényeket, és persze saját magunkat? Az Énkertem.hu webáruházban erre is van megoldás!

Öntözés - szivattyútechnika
29
Jún

A nyári kánikulában különösen fontos a növényeink öntözése. Ilyenkor a növények vízigénye megnő, ami miatt sokkal többet kell locsolnunk, mint például tavasszal vagy ősszel. Ezért mindenképp kell találnod egy olyan módszert, amely segítségével könnyedén és hatékonyan meg tudod oldani az öntözést minden nap ebben a rekkenő hőségben is, és persze az sem utolsó szempont, hogy ne kelljen a vízre elköltened egy ház árát minden szezonban. Remek megoldást jelentenek ilyen szempontból a kerti szivattyúk, melyeket széles választékban megtalálsz az Énkertem.hu webáruházban is.

Szúnyogriasztók, darázscsapdák, hogyan legyen nyugodt a kerti ebéd, buli – rovarok nélkül
21
Jún

Itt a nyár, a meleg, és ezzel együtt a késő estébe nyúló szabadtéri programok is, amelyeken kivétel nélkül megjelennek azok a hívatlan vendégek is, akik a legjobb hangulatot is el tudják rontani. Bizony, ők a szúnyogok és a darazsak. Eddig minden évben felvetted velük a harcot, de véglegesen sosem tudtad elűzni őket? Ez a cikk akkor neked szól! Az Énkertem.hu webáruházban egy helyen megtalálsz mindent, aminek köszönhetően valóban rovarmentes és felhőtlen lesz a legközelebbi kerti party!

Biotrágyák, tápoldatok – környezetbarát tápoldatozás
14
Jún

A növények a talajból jutnak hozzá a szükséges ásványi anyagokhoz, melyekből fotoszintézis segítségével előállítják a növekedéshez és fejlődéshez szükséges szerves anyagokat. A talaj azonban nem feltétlenül tudja biztosítani a kellő mennyiségű tápanyagot. Emiatt szükségessé válik annak pótlása azért, hogy a növényeid úgy fejlődjenek és olyan mennyiségű termést hozzanak, amilyet szeretnél. Erre kiváló és korszerű megoldás a tápoldatozás, amelyhez a legtöbben eddig műtrágyát használtak, azonban ez nem valami környezetbarát. Ha ennél zöldebb megoldást keresel, akkor az Énkertem.hu webáruházunkban megtalálható bio szerves trágyák remek alternatívát jelentenek számodra.

Medence-vegyszerek – mikor mit érdemes használni?
07
Jún

Úgy tűnik, hogy most már végre tényleg itt a nyár, ezzel együtt pedig elindul a strandszezon is. Ha van medencéd, akkor lehet, hogy idén már meg is mártóztál benne, és akkor bizonyára azt is tudod, hogy azért tenni kell, hogy annak a vize mindig kristálytiszta legyen. Folyamatosan tisztítani és karbantartani szükséges, hogy bármikor fürdeni tudjatok benne. Ehhez elengedhetetlen a vegyszeres kezelés, de, hogy mikor milyen lépéseket kell elvégezni, az az Énkertem.hu mai írásából kiderül.

Hogyan készüljünk a grillszezonra?
31
Máj

Bár úgy tűnik, hogy május utolsó napján nem túl kegyes hozzánk az időjárás, reméljük, hogy a nyár ennél barátságosabb lesz, és lesz lehetőségünk grillezni is. A grillszezonra azonban érdemes már most felkészülni, hogy az első sütést ne árnyékolja be semmi sem. Lássuk, milyen teendőink vannak, és ehhez miket kell beszerezni. Az Énkertem.hu webáruházunkban pedig külön készülünk arra is, hogy a szúnyogok se tudják megzavarni a felhőtlen kerti partyt.

Mindent a fák szakszerű metszéséről
26
Máj

A fák, bokrok, cserjék metszése az egyik legfontosabb teendő tavasszal és kora nyáron. A megfelelő időben elvégzett szakszerű metszéssel alapozzuk meg ugyanis a termést, és óvjuk meg a fát a megbetegedésektől. Éppen ezért nem hanyagolhatjuk el, ha jó termést szeretnénk. A metszés egyik legfontosabb tényezője pedig nem más, mint a megfelelő szerszám. Az Énkertem.hu webáruházban többféle metszőolló közül választhatsz, hogy megtaláld a legideálisabb eszközt.

Mindent a kerti csapokról
17
Máj

Egy kerti csap számos alkalommal jól jön, ezért, ha még nem telepítettél a kertedbe csapot, ideje elgondolkodnod azon, hogy hova és milyen kerüljön. Az Énkertem.hu webshopban többféle típusból is választhatsz, hogy megtaláld a hozzád leginkább illőt, szakértő kollégáink pedig szívesen segítenek, ha bármilyen kérdés merül fel benned a telepítéssel kapcsolatban.

Palántázás, virágültetés: erre figyelj mindenképp
10
Máj

A szeszélyes és olykor kissé hűvös április után talán most már talán végre itt van a jó idő és a meleg, ezért ideje, hogy virágba boruljanak a kertek és a balkonok is. A virágültetés nem bonyolult, azonban érdemes néhány alapszabályt szem előtt tartanunk, ha azt szeretnénk, hogy a virágaink valóban jól érezzék magukat és szépek legyenek. Mai írásunkban összegyűjtjük, hogy milyen virágokat ültessünk tavasszal, és azt is, hogy miket kell ehhez beszerezni. Az Énkertem.hu webáruházunkban minden szükséges dolog egy helyen beszerezhető, így az ültetés valóban gyerekjáték!

Mindent, amit a műfüvekről tudni érdemes
03
Máj

Akárhogyan is próbálkozol, a szomszéd fűje mindig zöldebb? Vagy minden álmod egy gyönyörűen füvesített kert, de nincs időd és energiád gondozni, meg kivárni, míg valóban szép és zöld lesz az a gyep? Az Énkertem.hu webáruházunkban erre is van megoldás: műfű! A műfűnek köszönhetően azonnal szép és egyenletes gyeped lehet bárhol legyen szó udvarról, vagy akár egy társasház erkélyéről.

Zöldségeskert és virágoskert öntözése csepegtető csöves rendszerrel
26
Ápr

Itt a tavasz, jön a jó idő, ezzel együtt pedig egyre melegebb lesz, ami miatt szükséges az öntözés, hiszen hazánkban nem esik egyenletes egész évben annyi csapadék, hogy ez elkerülhető legyen. Az öntözésre számos módszer létezik, ám ezek közül a leghatékonyabb a csepegtető öntözés. Mai írásunkban azt elemezzük, hogy melyen ennek az eljárásnak az előnyei, és hogy vajon házilag kiépíthető-e. Nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy igen, a jó hír pedig az, hogy az Énkertem.hu webáruházunkban egy helyen beszerezhető hozzá minden, amire csak szükséged lesz.

Anyák napi ajándékok a kertbe, otthonra
19
Ápr

Jövő héten, vasárnap országszerte az édesanyákat, nagymamákat, dédiket ünnepeljük. Talán ez az egyik legfontosabb és legkedvesebb ünnepünk, hiszen ezen az egy napon megkíséreljük a lehetetlent: hálát adni mindazért, amit az anyukánktól kapunk. Ilyenkor apró meglepetésekkel készülünk mind. Az Énkertem.hu webáruház szeretné megkönnyíteni a választást, ezért ma összeállításunkban olyan ajándékokat válogattunk össze, amelynek minden anyuka, nagymama örülne.

Robotfűnyíró – miért, milyet, és mi alapján válasszunk?
12
Ápr

Itt a jó idő, megkezdődtek a tavaszi munkálatok a kertekben, ez pedig azt jelenti, hogy hamarosan indul a fűnyírási szezon is. Nem mondjuk, biztosan vannak olyanok, akik hobbiként és kikapcsolódásként tekintenek a fűnyírásra, de a többség az egész hetes mókuskerék után nem különösebben lelkesedik érte. Amennyiben te is az utóbbi csapatot erősíted, van egy jó hírünk számodra is: nem kell többé a fűnyírással bajlódnod! Az Énkertem.hu webáruház kínálatában is megtalálható robotfűnyírók pont erre kínálnak gyors és hatékony megoldást.

Ébred a természet, avagy húsvét a kertben
05
Ápr

A húsvéttal együtt megérkezett végre a jó idő is, ami egyet jelent azzal, hogy megkezdődhetnek a kerti munkálatok is. A kerti szezon kezdetén pedig bőven akad teendő, amelyek elvégzését követően jól esik egy kis pihenés is immár a kertben. Mai írásunkban sorra vesszük, hogy milyen feladatokat kell elvégezni tavasszal a kertben, amelyhez minden szükséges eszközt megtalálsz egy helyen az Énkertem.hu webáruházban.

Balkonöntözés – jó tanácsok és tippek
29
Márc

Az utóbbi egy évben nagyon sok minden megváltozott körülöttünk, ez pedig érintette az élet minden területét, így természetesen a kertészkedést is. Új szokások és trendek alakultak ki, melyek közül az egyik leginkább szembetűnő a balkonkertészet. A bezártság és a korlátozások közepette sokan ugyanis ebben találták meg a kikapcsolódást. A balkonkertészet mindenképp egyedi abból a szempontból, hogy a növény - és virágtartás kis helyen történik, ez pedig speciális módszereket és eszközöket igényel.

 

22
Márc

A fenyőkéreg igazán közkedvelt és elterjedt talajtakaró, ami köszönhető annak, hogy nem csupán dekoratív, de kifejezetten hasznos és előnyös is. Mivel a fenyőkéreg télen-nyáron nagy segítségünkre van, ezért Az Énkertem.hu webáruházunkban is egész évben kapható több típusa is.

Öntözőrendszer - miért jó, ha van, és hogyan kezdjünk hozzá
15
Márc

Ma, amikor ilyen szélsőséges az időjárás, nem is képzelhető el egyetlen kert sem öntözőrendszer nélkül. A gyakran száraz és forró nyarak ugyanis csak megfelelő öntözéssel vészelhetők át. Azonban ki szeretne egy hosszú és farasztó nap után még a locsolással is bajlódni otthon? Senki, így biztosan te sem, és az önözőrendszernek köszönhetően nem is kell.

Egy automata öntözőrendszert pedig könnyebb összeállítani, mint képzelnéd. Mai írásunkban bemutatjuk, hogy mire is lesz szükséged, és hogyan kezdj neki. Az Énkertem.hu webáruházunkban pedig egy helyen megtalálsz mindent, ami csak kellhet egy öntözőrendszer kialakításához.

08
Márc

Március 6-án volt az energiatakarékosság világnapja, ami különösen fontos, hiszen egyre égetőbb problémát jelent világszerte a klímaváltozás és a környezetszennyezés. A Föld természeti kincsei végesek, ezért mindannyiunk érdeke, hogy amennyire csak tudjuk, védjük és óvjuk a bolygót. Nem mindegy, hogy az otthonunkban milyen eszközöket használunk, ezért, ha lehet, válasszunk mindenből energiatakarékos változatot.

Kerti szerszámok gyerekeknek
06
Márc

A kertészkedésbe való bevonás rendkívül hasznos lehet a gyermekek számára. A kisgyermekek kerti munkákba történő bevonásának számos előnye van.

Kerti szerszámokkal a szabadban töltött idő értékes és élvezetes lesz.

Milyen fűmagot használjunk a különböző területeken?
01
Márc

Hivatalosan is beléptünk a tavaszba, a füvesítés egyik főszezonjába. Nem véletlen, hogy a legtöbben az első meleg tavaszi napsugarakat választják, hogy megalapozzák a majdani szépséges gyepet, ami a kertjük ékessége lesz. Ha te is úgy döntöttél, hogy idén tavasszal befüvesíted az udvart, akkor érdemes tisztában lenned azzal, hogy milyen fűmagot válassz a legszebb eredmény elérése érdekében.

Mai írásunkban megismertetünk az Énkertem.hu webshopunk kínálatában is megtalálható különféle fűmagkeverékekkel, hogy az igényeidnek leginkább megfelelőt választhasd ki.

27
Febr

Amikor füvet vetünk, tudjuk, hogy majd locsolni és nyírni kell. De gondolunk arra is, hogy miként pótoljuk a tápanyagot a zöld növény esetében? Pedig ez ugyanolyan fontos és szükséges, mint az, hogy megöntözzük. A fű ugyanis két módon juthat tápanyaghoz: egyrészt a levegőből, másrészt pedig a talajból. A trágyázással a talajban található tápanyag mértékét és minőségét tudjuk növelni, ezért elengedhetetlen, ha ragyogóan zöld és egészséges gyepet szeretnénk látni a kertünkben.

Sokféleképpen lehet a fűmagot vagy a műtrágyát egyenletesen elosztani a kertünkben: például fizethetünk ezért egy szakembernek, vagy elvégezhetjük mi magunk ezt a munkát.

Smart kitchen – okos megoldás a konyhában
22
Febr

A friss fűszernövény íze és aromája semmihez sem fogható. Nincs is annál jobb, mint amikor belengi a konyhát az oregánó, a menta vagy a citromfű. Az elmúlt időszak pedig sokakat rádöbbentett arra is, hogy a kertészkedés az egyik legjobb elfoglaltság, szóval miért ne köthetnéd össze a kettőt? Még akkor is, ha lakásban élsz és nincs kerted. A fűszernövények ugyanis minden különösebb kertészeti előképzettség nélkül termeszthetők nagyobb ráfordítás nélkül.

12 voltos csináld magad kerti világítás
15
Febr

A kerti világítás ugyan nem létszükséglet, mégis nagyon fontos részét képezi kertünknek. Sokkal hangulatosabb és barátságosabb lesz az egész, ha gondoskodunk a megfelelő világításról. Jó hír, hogy ezt mi magunk is megtehetjük, nem feltétlen szükséges hozzá villanyszerelő szakembert hívnunk. De, hogy milyen az ideális kerti világítás, és hogyan is kezdjünk neki a kialakításához, mai cikkünkből kiderül.

Milyen kerti szerszámok kellenek a tavaszi kerti munkához?
08
Febr

Tavasszal újraéled a természet, ezzel együtt pedig a kertünk is, és megkezdődnek az ilyenkor szükséges kerti munkák.

Talán mondanunk sem kell, hogy megfelelő eszközök nélkül ezek a munkák nem végezhetők el hatékonyan.

Ezért érdemes a tavaszi szezont azzal kezdeni, hogy átnézzük a szerszámokat, és lecseréljük, ami már nincs jó állapotban, illetve beszerezzük azokat, amelyekkel esetleg nem rendelkezünk.

De egyáltalán milyen eszközökre van szükségünk tavasszal a kertben?

 

Most ezeket gyűjtöttük össze!

 

 

 

Miért kell trágyázni a füvet?
01
Febr

A gyepet nem elég elültetni, utána bizony gondozni is kell, hogy egész évben szép és egészséges legyen. A telet leszámítva az év többi részében oda kell figyelnünk, hogy mivel és hogyan ápoljuk a füvet, ha azt szeretnénk, hogy valóban mutatós legyen. Ennek szerves részét képezi a trágyázás, ezért mai írásunkban azt járjuk körbe, miért is kell trágyázni a gyepet tavasszal, nyáron és ősszel.

 

Milyen kertészeti trendek hódítanak 2021-ben?
25
Jan

A tavalyi év átrendezte az egész életünket. Nagyon sokunknak kellett otthon maradnia, és a home office-ban történő munkavégzés, valamint az online oktatás még most is mindennapos. Ez pedig rányomta a bélyegét még az olyan dolgokra is, mint a kert és a kertészkedés. Ugyanis a bezártság miatt egyre inkább értékelik a kertet azok, akiknek van, és még azok is megpróbálkoznak egy kicsit a kertészkedéssel, akik lakásban élnek. Éppen ezért a 2021-es kertészeti trendeket elsősorban ez alakítja, de lássuk, hogy egész pontosan hogyan.

 

18
Jan

Az aloe vera napjaink egyik legkedveltebb szobanövénye, ami nem csupán annak köszönhető, hogy nem igényel különleges ápolást, ennek ellenére mégis mutatós, hanem annak is, hogy jól ismert gyógynövény, ami sokféleképp felhasználható. Mai írásunkban azt gyűjtjük össze, hogy mi mindenre hat jótékonyan ez az ősi gyógynövény, és hogyan neveljük, hogy minél egészségesebb és szebb legyen.

 

Mi szól a gyepszőnyeg mellett?
12
Jan

„Csak az a szép zöld gyep. Az fog nekem hiányozni. A gyep.” – mondta mindig Poldi bácsi az Égig érő fű című filmben. Akinek kertje van, minden bizonnyal megérti az 52 év után nyugdíjba vonuló parkőr fájdalmát. Hiszen az említett szép, zöld gyep minden kert éke lehet. A fűmagvetés azonban lassú és időigényes folyamat, és ott van annak a kockázata, hogy elsőre nem is lesz tökéletes. Ha biztosra szeretnél menni, válaszd inkább a gyepszőnyeget. Hogy miért? Mai írásunkból kiderül.

 

Orvosság a kertünkből
06
Jan

A hideg téli napokon jól esik egy csésze forró tea, a jelenlegi helyzetben pedig különösen fontos, hogy odafigyeljünk az egészségünkre. Különféle gyógyteákkal tehetünk az immunrendszerünk erősítéséért, hogy elkerüljük a betegségeket. A jó hír, hogy ezeket a gyógynövényeket a saját kertünkben, sőt, akár a balkonon is megtermelhetjük, így biztosan tudjuk, hogy az adott teakeverék honnan is származik. Ma írásunkban összeszedjük, hogy mely gyógynövényeket érdemes ilyenkor tartani és fogyasztani, hogy minél egészségesebben megússzuk a hideg hónapokat.

 

Komposztálás - mit és hogyan
29
Dec

Egy háztartásban nagyon sok hulladék keletkezik, ami különösen megterheli a környezetet. Jó hír azonban, hogy ezek többsége újrahasznosítható, ha szelektíven gyűjtjük. A szerves hulladékból például készíthetünk komposztot, amivel kétszeresen is teszünk a Föld védelméért. Egyrészt kevesebb lesz a hulladék, másrészt pedig a komposzt nagyon jó minőségű trágya, ezért is hívják a szakemberek zöld aranynak.

Minden, amit a növények teleltetéséről tudni kell
18
Dec

Az igazán hideg idő beállta előtt gondoskodnunk kell évelő növényeink teleltetéséről, mert azok, amelyek nem bírják a fagyokat, tönkremennek. Azonban nagyon fontos, hogy a teleltetés olyan körülmények között történjen, amely megfelel ezeknek a növényeknek, ellenkező esetben hiába szeretnénk jót, elpusztulnak. Mai cikkünkben azt vesszük végig, hogy milyen módon végezzük a teleltetést annak érdekében, hogy tavasszal újult erővel boruljanak virágba a téli pihenő után.

 

Műfenyő kisokos
10
Dec

Talán nincs még egy olyan vita az ünneppel kapcsolatban, ami ennyire kiélezett és el nem döntött lenne, mint a műfenyő kontra igazi fenyő kérdéskör. Egyik tábor sem enged, mindkét tábornak érvei vannak, amit megdönthetetlennek gondol. Nekünk sem célunk meggyőzni egyetlen igazi fenyő hívőt sem, hogy térjen át a műfenyőre, mai írásunkkal csupán szeretnénk bemutatni, hogy milyen lehetőségek vannak, ha valaki a műfenyő mellett teszi le a voksát.

 

 

Mi is az a florárium és honnan ered?
30
Nov

A floráriumok a reneszánszukat élik, ami nem is csoda, hiszen igazán különleges és mutatós, ráadásul egyedi minden egyes darab. Ennek köszönhetően az otthonod vagy akár az irodád éke is lehet ez a pici üvegbe zárt zöld övezet, ami akkor is virul, ha kint épp hó borít mindent. Sőt, akár kiváló ajándék is lehet azon családtagok, barátok számára, akik ugyan imádnak kertészkedni és növényekkel foglalkozni, de nincs saját kertjük. Szeretnéd tudni, hogy mi kell hozzá, és hogyan kell ápolni? Tarts velünk, mert a mai írásunkból minden kiderül!