TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+3613009392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Florárium

MI IS AZ A FLORÁRIUM ÉS HONNAN ERED?

A floráriumok a reneszánszukat élik, ami nem is csoda, hiszen igazán különleges és mutatós, ráadásul egyedi minden egyes darab. Ennek köszönhetően az otthonod vagy akár az irodád éke is lehet ez a pici üvegbe zárt zöld övezet, ami akkor is virul, ha kint épp hó borít mindent. Sőt, akár kiváló ajándék is lehet azon családtagok, barátok számára, akik ugyan imádnak kertészkedni és növényekkel foglalkozni, de nincs saját kertjük. Szeretnéd tudni, hogy mi kell hozzá, és hogyan kell ápolni? 

Miből áll a florárium?

Az üvegbúra alatt vagy az egyszerű befőttes üvegben zárt rendszer jön létre: közel állandó hőmérsékletet, páratartalmat és vízellátást biztosít a növények számára. Ez a védett környezet lehetővé teszi, hogy olyan dísznövényeket is az otthonodba csempéssz, amiket hagyományos cserepes növényként lehetetlen életben tartani.

A palackkertek nem túl bonyolult szerkezetek. Üvegedényből, kavicsból, faszénből, virágföldből, növényből és esetleg valamilyen dekorációs elemből állnak. Az üvegedény gyakorlatilag bármi lehet: régi befőttes üveg, szélesebb szájú üvegpalack, gömbakvárium, de akár még a teafőző kiöntője is. Persze, vehetsz kifejezetten florárium számára kialakított különféle üvegeket, ami lehet gömb – vagy tojásalakú, kicsi vagy hatalmas, sőt, akár lebegő is. Az, hogy zárt vagy nyitott üvegedényben van a növény, attól függ, hogy a floráriumban nevelt növény szárazságtűrő vagy kedveli a párás közeget.

Ugyanis alapvetően kétféle floráriumot különböztetünk meg: esőerdő típusút és sivatagit. A növényeket is így érdemes összeválogatni, ugyanis az esőerdő típusúak kedvelik, és igénylik a párás közeget, ehhez pedig zárt üvegre van szükség. Ellenben a sivatagi növények megfulladnak a párás térben, emiatt az ilyen növényeknek nyitott üvegre van szükségük. A kétféle növény nem kerülhet egy helyre!

Fontos, hogy a florárium növényei kisméretűek, és lassan növekszenek, ezért jól érzik magukat egy ilyen kis helyen is. Ideálisak a pozsgások, a kaktuszok, a tillandsiák, a kisméretű páfrányok, a párnafű, a csipkeharaszt, de számos egyéb fajta is. A lényeg, hogy ne keverjük a szárazságtűrőket és a párakedvelőket.

Hogyan kell gondozni?

A floráriumok nagyon kevés ápolást igényelnek, azonban néhány dolgot be kell tartanunk annak érdekében, hogy sokáig gyönyörködhessünk a növényeinkben. A zárt üvegű florárium esetén olyan mikroklíma jön létre, aminek köszönhetően a növényeknek nincs szükségük öntözésre és tápoldatozásra sem, ugyanis a pára lecsapódik és vízcseppek formájában a talajba jut.

Arra azonban ügyeljünk, hogy ne legyen túl párás az üveg. Ha úgy tapasztaljuk, hogy túl sok a pára, akkor egyszerűen emeljük le a tetejét és töröljük meg az üveg falát, vagy hagyjuk elpárologni. Ugyanígy orvosolnunk kell azt is, ha túl kevés a víz a floráriumban, ilyenkor öntözzük meg egy kicsit, ha a talajt száraznak látjuk.

Tápoldatozni nem kell, csak abban az esetben, ha a levelek sárgulnak, illetve évente egy alkalommal érdemes a tápanyagot is pótolni, amikor egyébként is felfrissítjük a floráriumunkat. Az üveget tartsuk tisztán, ha kell, töröljük meg, és, ha túlságosan benövi a növény, egy kicsit vágjuk vissza.

A fényre különös figyelmet kell fordítani, ugyanis az üveget nem érheti közvetlenül napfény. A legideálisabb, ha állandó hőmérsékletű, de szűrt fényű helyen tudjuk tartani a minikertünket. Érdemes ezt a néhány tanácsot betartani, nagyon hálásak lesznek érte az üvegben tartott növényeink.

florárium - nyitott