TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+3613009392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Kötözők

A kerti növényeknek bizonyos életszakaszaiban szüksége van némi támasztékra, mely stabilan tartja. Tehát, amikor szükséges, karózzuk, támasszuk, kötözzük növényeinket ezekkel az eszközökkel.
Futónövények, facsemeték, szőlőoltványok, bogyósoltványok, palánták – lugashoz, támkaróhoz való rögzítésére, kötözésére alkalmasak ezek a rugalmas kötözőanyag. A kötözők készülhetnek műanyagból, galvanizált drótból vagy akár zsinegből.Egyes kultúrnövényeket , mint a szőlőt, vagy a kúszószárú növényeket , teljes életük folyamán támrendszer mellett kell nevelni, mert a szára nem képes megtartani a lombozatot, ezért támaszték hiányában a földre terülne a növény. Ha azonban kerítés, karó vagy más támaszték mellé ültetjük, akkor képesek azon megkapaszkodni kacsokkal, tapadókorongokkal vagy csavarodó szárukkal – melyik mivel. Lágyszárú növényeink is igényelhetnek támasztékot. Például a paradicsomfajtákat palántázás után egyből érdemes karózni , hiszen az átültetés miatt fellépő időszakos tápanyag és vízellátási zavar miatt először a levelek kezdhetnek el lankadni, és a szár is meggörbülhet. Ha kikarózzuk, és a karóhoz kötjük a növényt, akkor ezt megelőzhetjük, így új helyén hamarabb indul fejlődésnek. A karózás és kötözés továbbra is szükséges esetenként, mert a folyton növő paradicsomok különben kidőlnének. A kisebb magasságú determinált fajtatípusok meg tudják tartani magukat, ott nincs ilyen probléma. Paprikáknál, padlizsánoknál is fajtafüggő, hogy a támaszték időlegesen vagy folyamatosan szükséges.
Használatuk egyszerű és biztonságos. Mivel rugalmasak nem sértik meg a növény törzsét, ágait. Hosszú élettartamúak, az időjárás viszontagságainak ellenállók.