TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+36 (1) 300 9392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Füvesítés vagy gyepszőnyeg – pro és kontra

2023.03.17 15:21
Füvesítés vagy gyepszőnyeg – pro és kontra

A látványos kert elengedhetetlen tartozéka a szép, egészséges, zöld gyep, bár elsőre könnyű dolognak tűnhet az ilyen füves terület létrehozása, de több figyelmet igényel, mint azt gondolnánk. A gyep megritkulhat, besárgulhat, elmohásodhat vagy begombásodhat – főleg az első időszakban. Két lehetőségünk van egységes pázsito létrehozni kertünkben: vagy füvesítünk vagy gyepszőnyeget helyezünk le. Nézzük meg, hogy melyik mellett milyen érvek szólnak!

A módszer
Füvesítéskor bizony a magok elevetésétől kezdve nekünk kell nevelni a pázsitunkat, azonban ha gyeptéglával dolgozunk, akkor ezt a kertészetben lényegében már elvégezték helyettünk, hiszen egészséges füvel ellátott téglákból rakhatjuk ki a kívánt felületet. Persze ez utóbbi sokkal könnyebb megoldásnak tünhet, de emiatt jóval költségesebb is – a döntés előtt pedig mindenképp meg kell vizsgálnunk, hogy milyen felhasználási területre szeretnénk a füvet lerakni.

Hol használjuk?
A gyepszőnyeg szinte bármely területen jól teljesít, de kimondottan ajánlott olyankor választani, ha nagyobb igénybevételű területről van szó – például sportpályákon; a társasházak közös kertjeiben; lakóparkok, lakótelepek környékén; esetleg ipari területek udvaraiban. Emellett olyankor is érdemes kész gyeptéglát venni, ha gyorsan használatba szeretnénk venni a területet és hamar egységes, igényes díszgyepre van szükségünk, de kiváló választás akkor is, ha a talaj eróziónak van kitéve.
Magot pedig akkor jó választanunk, ha költséghatékonyabb megoldást szeretnénk, több időnk van megvárni a gyepszőnyeg kialakulását, illetve megfelelően tudjuk gondozni azt a növekedés ideje alatt. Akkor is kiváló döntés, ha meglévő gyepünk kiüresedett foltjait telepítenénk újra.

A füvesítés kockázatai
Ha mi magunk látunk neki magról füvesíteni, akkor bizony néhány kockázattal számolni kell:
- a vetést követően károkat okozhat: a talajerózió, a szél, a heves zivatarok, a madarak, a hirtelen gyomosodás;
- kockázatot jelenthet, ha nem értünk a füvesítéshez és ezért nem az optimális körülmények között vetjük el a magokat;
- míg a gyepszőnyeg egész évben lehelyezhető, addig a füvesítésnek az ősz a legjobb időszaka;
- nagyon oda kell figyelni, hogy a frissen vetett fű ne száradjon ki, extra vízigénnyel rendelkezik az első négy hétben, ilyenkor szinte állandóan nedvesen kell tartanunk a sikeresség érdekében;
- sokat kell várni míg terhelhető lesz a felülete – ez általában az első négy hónapot jelenti, ráadásul ebben az időszakban intenzív gondozást is igényel.