TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+3613009392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Madarak a kertben, kedves vendégek vagy ellenségek?

2023.04.20 13:34
Madarak a kertben, kedves vendégek vagy ellenségek?

Ahogy megjelennek a kertünkben az első madarak, rögtön felmerül a kérdés, hogy ez hasznos-e vagy inkább károkozásra számíthatunk. Éppen ezért cikkünkben megmutatjuk, hogy mennyi előnye lehet annak, ha énekes szárnyas barátaink jól érzik magukat a kertünkben!

Az énekesmadarak
Mondhatjuk, hogy kertünk kedves, barátságos vendégei, hiszen rengeteg hernyót, kukacot, bogarat pusztítanak el, amik veszélyt jelenthetnének virágainkra, veteményesünkre. Afféle természetes kártevőirtóként is tekinthetünk rájuk, akik megvédik a gyümölcsfákat és a szőlőlugasokat is a pusztítástól.
Ha azt szeretnénk, hogy kertünk népszerű legyen az ilyen madárfajok között, akkor készítsünk vagy vásároljunk mesterséges odúkat. Ezt megtehetjük hulladékfából is, az elhelyezésre fordítsunk nagy figyelmet, a biztonságos odú macskáknak nehezen megközelíthető helyre kerüljön. Célszerű az öreg fák ágaira, de akár az eresz alá vagy tűzfalra elhelyezni ezeket a mesterséges odúkat.
Ha pedig az udvarban van öregebb, magasabb fa, akkor annak az odva tökéletes madárcsalogató hely. Ezeket takarítsuk ki és szegeljünk elé egy kis deszkalapot, nincs is ennél hívogatóbb látvány a szárnyasoknak, amikor fészkelni készülnek.

A madárbarát kert kialakítása – tippek
Először is oda kell figyelnünk arra, hogy csak indokolt esetben használjunk vegyszert a kártevőírtásra, ha ilyenre van szükség, akkor is csak helyileg végezzük azt el, ahol a legtöbb kártevő található. Ne használjunk széles spektrumú rovarölő szereket!
A madarak – főleg a nagyobb melegekben – imádnak fürdeni és szükségük van a folyadékpótlásra is, egy lapos kialakítású madáritató kihelyezésével sok madarat odacsábíthatunk kertünkbe.
De nemcsak vizes fürdőt szeretnek venni, hanem porosat is, ennek fontos szerepe van a testük, tollaik élősködőmentesítésében, így egy lapos tálban homokot is kitehetünk kedves kerti barátainknak.
Szárnyas vendégeink szeretik, ha minél változatosabb a kert növényvilága, a lombos fák, cserjék, elterülő bokrok és a néhol dús aljnövényzet mind hívogató számukra. Jó, ha a növényzet az országban megszokott, sikeres fajokra épít, így nekünk is kevesebb dolgunk lesz, de a madarak is ismerős növényekkel találkoznak majd.

Mérlegeljünk!
A madárbarát kert bizony kompromisszumokkal is jár, hiszen vendégeink hangosak lehetnek, sőt előfordulhat, hogy éjszaka is ébren tartanak majd minket. A bujább növényzetet kedvelik, így az állandóan precízen nyírt gyep és tökéletesen metszett növényzetet igénylőknek nem biztos, hogy jó döntés egy ilyen kert kialakítása.

Az énekes madarakkal teli kertnek extra haszna is van, hiszen csodálatos énekükkel betöltik a teret, örömet szerezve ezzel minden kertbarát embernek. Vigyázzunk rájuk, hogy ők is gondját tudják viselni kertünknek!