TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+3613009392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Permetezni vagy sem? Többet árt, mint használ?

2023.05.12 18:06
Permetezni vagy sem? Többet árt, mint használ?

A permetezés arra hivatott, hogy megvédje gyümölcsfáinkat, kerti növényeinket a kártevőktől vagy akár a gombabetegségektől, azonban nagy körültekintést igényel az elvégzése. Nézzük meg, hogy milyen érvek szólnak a permetezés mellett és ellene!

Vegyszerezés?
Egyre többen szeretnék elkerülni, hogy bármilyen vegyszer is a növényeikre jusson a kertben, mert szerintük az több negatív, mint pozitív hatással jár. Elmondható azonban, hogy az okosan és szabályosan végzett permetezés nagyban segíti kertünk védelmét.
A legfontosabb teendőnk a tájékozódás, hiszen a permetszerek higítatlanul tartalmazhatnak emberre káros és mérgező összetevőket, illetve használatuk során nem csak a kártevőkre vannak hatással, hanem a hasznos élőlényeket is elpusztíthatják. Azonban ha betartjuk a megfelelő előírásokat, esetleges kérdéseinkkel szakemberhez fordulunk, illetve mindig célirányosan, az adott kártevő ellen védekezünk, akkor ezek a problémák kiküszöbölhetők.

Bio? - érdekesség
Jó tudni, hogy a biogazdaságok is permeteznek, használnak növényvédőszereket, de azokat nem feltétlen hívjuk vegyszernek, inkább baktériumtoxinokat alkalmaznak, amik eredményesen pusztítják el például a lepkehernyót vagy a krumplibogarat.

Hogyan permetezzünk jól?
A legfontosabb tényező, hogy legyünk felkészültek, minden utasítást alaposan olvassunk végig, a felmerülő kérdésekkel pedig inkább forduljunk szakemberhez. Semmiképp se térjünk el az alkalmazott szer higítási módjától, kövessük az adagolási utasítást, és mindig csak annyi permetszert keverjünk be, amit még aznap fel is tudunk használni, inkább keverjünk többször kevesebbet. Abban az időpontban használjuk az adott szert, amikor annak valóban elérkezett az ideje, mert így lesz hatékony!
Tipp: A megmaradó permetszert mindig jól elzárva tároljuk, a lejárati idő után már ne használjuk fel, és figyeljünk, hogy fagy- és páramentes helyen legyen.
Mindenképp hordanunk kell védőruhát, hiszen ezek a vegyszerek nemcsak belélegezve tudnak a szervezetbe jutni, hanem a bőrrel érintkezve is. Figyeljünk oda az hőmérsékletre is, ideális esetben 10-25 fok között állhatunk neki a tevékenységnek – a túl melegben történő permetezés kárt okozhat a növényekben, míg a túl hidegben történő nem lesz olyan hatékony.
A hőmérséklet mellett a szélre is figyelmet kell fordítani, hiszen szeles időben tilos permetezni, mivel a szert így könnyen belélegezheti bárki, aki például a szomszédos telken tartózkodik, és a permetszer sem fejti ki hatásást növényeinken. Természetesen eső előtt és esőben sem végezhető ez a tevékenység!
Arra is oda kell figyelnünk, hogy amire nem szeretnénk, hogy a szerből jusson, azt bizony le kell takarni, tipikusan ilyen a gyümölcsös melletti veteményes esete, amikor a fákat kezeljük, akkor tegyünk védőfóliát az ágyásokra.
Tipp: Fák esetében fentről lefelé haladva végezzük ezt a műveletet, úgy hogy mindenhova hasonló mennyiségű permetszer jusson.

A permetezés tehát mindenképp hasznos kertünk növényeinek gombabetegségekkel és kártevőkkel szembeni védelmére, a fenti szabályok betartásával és az alapos tájékozódással pedig biztonsággal elvégezhető ez a kerti tevékenység is!