TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+36 (1) 300 9392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Kertészeti eszközök és kellékek: a legfontosabb szerszámok a kertészkedéshez

2023.06.29 16:28
Kertészeti eszközök és kellékek: a legfontosabb szerszámok a kertészkedéshez

Kezdő kertészként talán nehéz lehet összeválogatni, hogy mik azok az alapvető eszközök, szerszámok a kertbe, amikkel a legtöbb munkát eredményesen elláthatjuk. Cikkünkben most ehhez nyújtunk segítséget, összegyűjtjük, hogy mire lesz szükség alapvetően a gyep és a növények gondozásához, illetve a konyhakert megműveléséhez.

Kertiszerszámok a talajmunkákhoz
A jól előkészített talaj a legnagyobb titka a sikeres kertészkedésnek, ez az alapja annak, hogy növényeink egészségesek lehessenek. Jó hír, hogy elegendő mindössze 3 szerszám ehhez: a kapa, az ásó és a gereblye.
A kapával lazíthatjuk a föld felszínét, illetve eredményesen megszabadulhatunk vele a konyhakertben kinőtt gazoktól is. Többféle kialakítású közül válogathatunk, érdemes a talaj keménységéhez ideálisat megvennünk.
Az ásó a föld kiemelésében lesz segítségünkre, szintén sokfajta közül választhatunk, ha puhább a talajszerkezet, akkor bátran vegyünk egyenes ásót, amivel több földet tudunk megmozgatni egyszerre, ha keményebb a föld a kertben, akkor viszont hegyes, élesebb kilakításúra lesz szükségünk.
A gereblyével tehetjük egyenletessé az átdolgozott földet, illetve tisztíthatjuk meg a gyepet a lehullott falevelektől vagy levágott fűtől. Ha sok zegzugos helyre is be kell férnie a szerszámnak, akkor válasszunk keskenyebb fejű gereblyét, ha szabadon mozoghatunk, akkor egy szélesebb gereblyével gyorsabban tudunk haladni majd.
Tipp: A konyhakerti ültetéshez beszerezhetünk még egy kis ültetőkanalat is alapkészletünkbe, ami nem költséges, de nagyban megkönnyíti a munkánk.

Kertiszerszámok növényeinkhez
A legalapvetőbb eszköz, amire szükségünk lesz az a metszőolló, hiszen ezzel tudjuk majd karbantartani a fákat és a kiskerti növényeket. Előfordulhat, hogy olyan metszéssel van dolgunk, amire a metszőolló már nem alkalmas, túl kicsi, ilyenkor jól jöhet egy ágvágó vagy akár kisebb fűrész. Ha pedig sövényünk is van, akkor annak a formában tartásáról is gondoskodni kell, persze ezt megtehetjük metszőollóval is, de az nagyobb sövény esetén igazán fárasztó és időigényes feladat, így egy sövényvágót vagy elektromos sövénynyírót is beszerezhetünk idővel.

Kertiszerszámok a füves területek karbantartására
A szép gyep sok-sok gondoskodást igényel, minden szezon elején érdemes fellazítani a talajt, kigereblyézni az elhalt szálakat, előbbi tevékenység praktikus eszköze pedig a gyepszellőztető. Majd tavasztól következhet a rendszeres nyírás is, itt érdemes mérlegelnünk, hogy hagyományos, elektromos fűnyírót szeretnénk-e vagy az idő- és energiakímélő robotfűnyírót.