TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+36 (1) 300 9392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Kerti virágok felkészítése az őszi hidegre

2023.09.04 19:29
Kerti virágok felkészítése az őszi hidegre

Beköszöntött az ősz, ilyenkor a természet fokozatosan lelassul, elkezd készülni a téli hidegre. Ez az időszak a kertészeknek még bőven tartogat feladatokat, hiszen a hideg hónapokra jól fel kell készíteni a növényeket, hiszen ez a titka a tavasszal meginduló intenzív fejlődésnek, növekedésnek. Nézzük meg, hogy mik azok a fontos lépések, amikkel megvédhetjük és felkészíthetjük növényeinket a következő szezonra!

1. Itt az ideje az átültetésnek!
Az egynyári növényeket ebben az időszakban már felszedhetjük, ha van helyünk akkor pedig akár a teleltetéssel is megpróbálkozhatunk, hiszen ami nálunk egynyári az az eredeti élőhelyén általában évelő. Ha emellett döntünk, akkor olyan helyre lesz szükségünk, ahol tudjuk biztosítani a megfelelő mennyiségű napfényt és a 10-15 fokos hőmérsékletet.
A gumós évelők felszedésének is itt az ideje, de a telet jól tűrő évelőket is érdemes néhány évente átmozgatni, ilyenkor ezek akár szét is szedhetők. Ne feledkezzünk meg a talajt is regenerálni, tápanyaggal ellátni a visszaültetés előtt.
2. A kert megtisztítása
A elburjángzó zöld növényi részeket ilyenkor tudjuk visszavágni, és az elhalt, esetleg beteg virágainkat is távolítsuk el. Tisztítsuk meg a földet is, tegyük láthatóvá a növények tövét, előzzük meg eredményesen a tavaszi kártevőinváziót!
Tipp: Ha van olyan növény, amely az őszi hideg előtt virágzik, akkor gondoskodjunk róla, hogy a virágzó szárakat ne metsszük le, hogy még élvezhessük a virágokat.
3. Őszi talajregenerálás és - takarás
Az őszi trágyázás segít a növényeknek felkészülni a hideg időjárásra, de mindenképp olyan trágyát használjunk, amely a növények számára lassan szabadítja fel a tápanyagokat. A talajtakarás pedig tökéletes megoldás a hőmérséklet és nedvesség megőrzésére a hideg időben is, ezzel megvédhetjük a növények gyökereit is – használjunk hozzá mulcsot!
4. Gondoskodás a cserepes és konténeres növényekről
Ha kerti virágaink cserépben vagy konténerben vannak, fontos odafigyelni arra, hogy megfelelően védve legyenek a hideg és a fagy ellen. Esetleg áthelyezhetjük őket olyan helyre, ami szélvédettebb vagy kevésbé éri a hideg, de akár be is hozhatjuk őket egy fedett helyre, ahol nincs túl meleg sem.
5. Megfelelő öntözés
Az őszi hónapokban is figyeljünk az öntözésre, hiszen a növényeknek el kell érniük a megfelelő nedvességi szintet mielőtt a hideg beköszönt. Ne öntözzünk túlzottan, de ne hagyjuk azt sem, hogy a növények kiszáradjanak.
6. Extra védelem a hideg ellen
Néhány érzékenyebb növényt védőburkolatokkal, hálókkal vagy vásznakkal is letakarhatunk az éjszakai fagyok ellen, így megóvhatjuk őket a hideg szelektől és a hőmérsékletingadozásoktól. Emellett egyes növények esetében érdemes lehet a gyökereket extra védelemmel ellátni, ehhez használhatunk szalmát, falevelet vagy más természetes anyagokat, amiket a földfelszínen a visszavágott növényre halmozhatunk, hogy megóvjuk a fagyoktól.