TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+36 (1) 300 9392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Kertészeti eszközök karbantartása és téli tárolása

2023.09.14 17:36
Kertészeti eszközök karbantartása és téli tárolása

A kerti szerszámok megfelelő karbantartása és tárolása elengedhetetlen ahhoz, hogy hosszú ideig jó állapotban maradjanak. A nem megfelelően karbantartott szerszámok ugyanis hamar elhasználódnak, rozsdásodnak vagy akár el is törhetnek. Nézzük meg, hogy miként érdemes eltenni télire kerti szerszámainkat!

A kerti szerszámok karbantartása
Tisztítás
Az első és legfontosabb lépés a kerti szerszámok alapos tisztítása. Ehhez során távolítsuk el a szennyeződéseket, a földet, a homokot és a növényi részeket a szerszámokról. A tisztításhoz használhatunk kefét, drótkefét vagy vízes lemosást – utóbbinál mindig várjuk meg míg az eszköz teljesen megszáradt, csak azután tegyük el.
Élezés
A kerti szerszámok élezését rendszeresen el kell végezni, hogy azok élesek és így hatékonyak maradjanak, ehhez használhatunk kézi vagy gépi élezőt.
Olajozás
A fa nyelű szerszámokat rendszeresen olajozni kell, hogy azok ne repedezzenek meg és ne száradjanak ki. Az olajozáshoz használhatunk lenmagolajat vagy más természetes olajat is.
Cserealkatrészek ellenőrzése
A kerti szerszámok cserélhető alkatrészeit, például a fogantyúkat, a markolatokat és a csavarokat is ellenőrizni kell, hogy azok jó állapotban legyenek, mielőtt eltennénk őket a következő szezonra. A sérült vagy elhasznált alkatrészeket szükség esetén ki kell cserélni, télen pedig rengeteg időnk van megrendelni és beszerezni ezeket az alkatrészeket is, ha éppen nem lenne kéznél.

A kerti szerszámok téli tárolása
A kertészeti szezon végén eszközeinket megfelelően kell tárolni, hogy azokban ne essen kár a téli zord időjárásban sem. A téli tárolás során a következő szempontokat kell figyelembe venni:

Száraz, fagymentes hely
A kerti szerszámokat száraz, fagymentes helyen kell tárolni, hogy azok ne rozsdásodjanak meg. A tárolóhely lehet egy garázs, egy fészer vagy egy kerti szerszámtároló is, de ha pincénk nem vizes, penészedésre hajlamos, akkor az is tökéletes helyszín lehet erre.
Helytakarékos tárolás
A tároláshoz használhatunk falra szerelhető állványokat vagy szerszámdobozokat, ezek segítenek a hatékonyabb helykihasználásban és az átláthatóságban.
Biztonságos tárolás
Az éles, súlyos szerszámok bármikor okozhatnak sérülést, így a tárolás során mindig ügyeljünk arra, hogy a szerszámok ne érintkezzenek egymással, és ne tudjanak leesni, elmozdulni.
A kerti szerszámok rendszeres karbantartásával és tárolásával meghosszabbíthatjuk azok élettartamát, és biztosíthatjuk, hogy azok mindig jó állapotban legyenek – érdemes követni a fenti tippeket!