TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+36 (1) 300 9392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Komposztálás az őszi lombból és kerti hulladékból

2023.10.12 17:18
Komposztálás az őszi lombból és kerti hulladékból

Az őszi lomb és kerti hulladék komposztálásával értékes humuszt nyerhetünk vissza, amely a növények számára nélkülözhetetlen tápanyagforrás, ráadásul a komposztálás egy környezetbarát módszer a kerti hulladék újrahasznosítására, ami segít csökkenteni a szemétlerakókba kerülő zöldhulladék mennyiségét is. Nézzük meg, hogy milyen előnyökkel jár még a komposztálása, illetve hogy mi magunk hogyan csinálhatjuk jól!

A komposztálás 3 fő előnye
1. Környezetbarát
A komposztálás során nem keletkezik hulladék, így nem terheli a környezetet.
2. Gazdagítja a talajt
A keletkező humusz javítja a talaj szerkezetét, a levegő- és vízáteresztőképességét, valamint a tápanyag-visszatartási képességét is.
3. Jótékony hatással van a növényekre
A humuszban található tápanyagok segítenek a növényeknek az egészségesebb növekedésben és fejlődésben.


Komposztálási alapok
A komposztáláshoz két fő összetevőre van szükség: zöld és barna hulladékra. A zöld hulladékok közé tartoznak a fűnyesedék, a konyhai hulladékok, a virágszárak és a levelek. A barna hulladékok közé pedig a faapríték, a faforgács és a lehullott levelek.
A komposztálás során a zöld és barna hulladékokat rétegesen kell elhelyezni – a bomlási folyamatban a zöld hulladékok biztosítják a nedvességet és a tápanyagokat, a barna hulladékok pedig a levegőt és a megfelelő struktúrát. Fontos, hogy a komposztot rendszeresen át kell forgatni, hogy a levegő hozzáférjen a felhalmozott hulladékokhoz – ez gyorsítja a bomlási folyamatot.

Komposztálás az őszi lombból
Szerencsére az őszi lomb kiváló alapanyag a komposztáláshoz, hiszen sok tápanyag található benne, ami később a növényeink számára hasznos lesz. Első lépésben természetesen össze kell gereblyéznünk a lehullott faleveleket, ha tetemes mennyiséggel van dolgunk, akkor érdemes beszerezni egy lombgyűjtő zsákot, majd ezután a levélhalmot bele kell helyeznünk a komposztládába rétegezve a barna kerti hulladékkal (pl. faaprítékkal vagy faforgáccsal).
Tipp: A lomb komposztálásának megkönnyítése érdekében aprítani is lehet azt, ugyanez vonatkozik a kisebb ágakra, gallyakra is!


Miből lehet még komposzt és mit ne rakjunk bele?
A komposztáláshoz számos egyéb kerti hulladék is felhasználható, íme a lista:
Konyhai hulladékok
Virágok
Bogyók
Gyümölcsök
Levelek
Száraz fű
Száraz ágak
Faapríték
Faforgács
Karton
Papír
Nyersbőr
Szőlőlevél
Fűnyesedék
A komposztálás tiltott hulladékai:
Háziállatok ürüléke
Beteg vagy fertőzött növények, növényrészek
Vegyszeres hulladékok


A komposztálás időtartama
Ez nagyban függ a hulladék összetételétől és a hőmérséklettől, de általánosságban elmondható, hogy 6-12 hónap alatt érik meg, válik használható humusszá. Több ismertetőjegye is van az érett komposztnak, így könnyedén meg tudjuk állapítani, hogy használhatjuk-e már talajtáplálásra, elsőként nézzük meg a színét, aminek sötétbarnának vagy szinte feketének kell lennie. Ezután vizsgáljuk meg az állagát, mindenképp egy homogén anyagot kell alkotnia és nem szabad már semmilyen hulladékdarabnak benne lennie, illetve kellemes, földes szagot kell árasztania.