TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+36 (1) 300 9392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Téli kerttervezés: Hogyan tervezd meg kertedet úgy, hogy az télen is gyönyörködtető legyen

2023.11.25 12:26
Téli kerttervezés: Hogyan tervezd meg kertedet úgy, hogy az télen is gyönyörködtető legyen

A tél nem az az évszak, amire a legtöbben gondolunk, amikor a kertről van szó, hiszen a levelek lehullanak, a növények elhervadnak és a táj gyakran szürkének és unalmasnak tűnik, de egy kis odafigyeléssel és tervezéssel a kert télen is gyönyörködtető lehet, nézzük meg, hogy miként!

Hogyan lesz élet a hideg hónapokban is a kertben?
Elsőként a “zöld színről” kell gondoskodnunk, amihez tökéletes megoldás, ha örökzöldeket telepítünk, ezek a kert téli sarokkövei, mivel életet csempésznek az udvarba, még akkor is, amikor a többi növény elhervadt már. Néhány népszerű örökzöld növény a fenyő, a tuja, a tiszafa és a babérmeggy, ezeket akár sövényként is használhatjuk.
Amint megvan a zöld háttér, következhetnek a színek, vannak olyan növények, amelyek télen is színesítik kertünket. Ezek közé tartoznak a téli virágok, például a hóvirág, a télvirág és a csillagvirág, valamint a színes vesszőkkel rendelkező növények, például a som, a vadrózsa és a kecskerágó.
Utolsó lépésben pedig használhatunk némi dekorációt, erre jó apropó a közelgő télapó, karácsony vagy újév is – ünnepi díszbe öltöztethetjük kertünket. Dekoráljunk fényekkel, figurákkal és díszekkel, fontos azonban, hogy a díszek kiválasztásakor ügyeljünk arra, hogy azok jól illeszkedjenek a kert és a ház stílusához.


Mivel dobhatjuk még fel kertünket télen? - 4 tipp
1. Hozzunk létre egy téli virágágyást!
Válasszunk olyan virágokat, amelyek télen is nyílnak, például télvirágot vagy csillagvirágot, a virágágyás közepére pedig ültethetünk egy díszesebb örökzöld cserjét vagy akár egy nagyobb kerti dekorációt is kihelyezhetünk.
2. Ültessünk színes vesszőkkel rendelkező növényeket!
A színes vesszők a téli kertben is élénk színfoltot jelentenek, válasszunk olyan növényeket, amelyek különböző színű vesszőket hoznak, például vadrózsát.
3. Díszítsünk fényekkel!
A fények segítenek feldobni a téli kertet, és még hangulatosabbá teszik, ezeket a fényfüzéreket a fákhoz, a bokrokhoz vagy a kerti építményekhez is rögzíthetjük. Ezek nemcsak szépek, de praktikusak is, hiszen télen hamar sötétedik, de az extra világítással könnyedén elnavigálhatunk majd az udvarban és kertben.
4. Helyezzünk ki madáretőt!
A kertünkbe betérő kismadarak mindig élettel töltik meg az udvart, nincs más dolgunk, mint kihelyezni egy madáretetőt és -itatót. Arra viszont figyeljünk, hogy ha elkezdtük az etetést, akkor ne hagyjuk abba, hiszen szárnyas barátaink számítani fognak a folyamatos élelemforrásra.
A téli kerttervezés egy kis kreativitást és tervezést igényel, de megéri a fáradságot, hiszen a jól megtervezett kert ilyenkor is gyönyörű és megnyugtató kikapcsolódási helyet biztosíthat az egész családnak!