TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+36 (1) 300 9392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Téli madáretetés: Hogyan segíthetünk a kert madarainak a hideg hónapokban?

2023.12.11 13:28
Téli madáretetés: Hogyan segíthetünk a kert madarainak a hideg hónapokban?

A madarak számára nehéz táplálékot találni télen, ilyenkor ugyanis a táplálékforrások nagyon korlátozottak, de madáretetővel egyszerűen biztosíthatunk számukra táplálékot és menedéket, ami életmentő lesz számukra, ráadásul kertünk is megtelik élettel!

Mivel etessük a madarakat?
Olajos magvakkal
A napraforgómag a legnépszerűbb madáreleség, és jó forrása az olajnak, a fehérjének és a szénhidrátoknak. Emellett adhatunk még a madaraknak kölest, diót, mogyorót, földimogyorót, kesudiót, lenmagot, búzakorpát és zabpelyhet.
Friss gyümölcsökkel és zöldségekkel
A madarak szeretik a friss gyümölcsöket és zöldségeket, például az almát, a körtét, a cseresznyét és a csicseriborsót.
Előrecsomagolt madáreleséggel
Egyre több helyen kapható már összekészített madáreleség, ha ilyet vásárolunk, akkor biztosra mehetünk, hogy kerti madaraink egészséges élelemhez jutnak.


Hova tegyük a madáretetőt?
A madáretetőt a kert egy nyugodt részébe tegyük, ahol nincsenek háziállatok, például kutya vagy macska. Az etető közelében legyenek fák vagy bokrok, hogy a madarak elbújhassanak, ha megijednek. A madarakat egész télen etessük, addig, amíg a fák levelei ki nem hajtanak!


Milyen gyakran etessük a madarakat?
A madarakat télen naponta etessük, különösen a hideg időben, az etető mindig legyen tele táplálékkal, hiszen hamar odaszoknak az állandó élelemforráshoz barátaink, és várni fogják a finom falatokat.

Mire figyeljünk még?
Válasszunk fából vagy fémből készült madáretetőt, ami sok évig használatban maradhat majd, de figyeljünk oda arra is, hogy néhány naponta fertőtlenítsük a felületét, hiszen a madarak között hamar terjednek a betegségek.
Ne csak az etetésről, hanem az itatásról is gondoskodjunk, hiszen a hidegben ivóvizet is nehezen találnak szárnyas barátaink. Emellett – ha tehetjük – ne takarjuk be a cserjéket és bokrokat télire, hiszen ezek a növények menedéket nyújthatnak a madarak számára.


A téli madáretetés előnyei
Azzal, hogy segítjük a madarakat a túlélésben a hideg hónapokban, remek társakat szerzünk a tavaszi kártevőirtásra, hiszen akkor is a kertünkbe járnak majd eleségért, de már a növényekre káros rovarokat fogják elfogyasztani. Emellett élvezhetjük a kertben a madarak látványát és énekét, így a család legkisebb tagjai is megismerhetik a különböző fajokat – például a cinegét, a verebeket, a rigókat és a pintyeket – nem mellesleg pedig segítjük a madárpopuláció fennmaradását is.