TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+36 (1) 300 9392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Hidegkeretek és fóliasátrak télen: A növények védelme a hideg ellen

2024.01.02 15:22
Hidegkeretek és fóliasátrak télen: A növények védelme a hideg ellen

Télen a legnagyobb kerti ellenségünk a fagy és a viszontagságos időjárás, ez ellen muszáj megvédeni az arra érzékeny növényeinket, a hidegkeretek és fóliasátrak pedig tökéletesen el tudják látni ezt a feladatot, hiszen mindkettő segít megőrizni a hőt a növények körül, és megakadályozza, hogy a fagy kárt tegyen bennük. Ismerjük meg közelebbről ezt a két eszközt!

Hidegkeretek és fóliasátrak
A hidegkeretek általában fából vagy műanyagból készültek, és üvegből vagy fóliából készült tetővel rendelkeznek, ezek legtöbbször kisebbek, mint a fóliasátrak és néha csak egy-egy kisebb növényt védenek. A fóliasátrak ezzel ellentétben több és nagyobb növényeknek is védelmet tudnak nyújtani a hidegben, emellett viszonylag költséghatékony megoldásnak bizonyulnak.
A hidegkeretek és a fóliasátrak építése viszonylag egyszerű, de időigényes feladat, előbbihez fa vagy fém keretet, üveget vagy plexit, valamint csavarokat és szögeket kell használni, utóbbihoz fém vagy műanyag rudat és fóliarögzítéshez szükséges eszközöket.
Tipp: A védőeszközök megléte mellett is fontos, hogy a növényeket rendszeresen ellenőrizzük, ha azok fagysérülést szenvednek, védjük őket további takarással, például szalmával vagy zsákvászonnal.

Előnyök
A hidegkeretek és fóliasátrak számos előnnyel járnak a növények téli védelmében, többek között megtartják a hőt és megakadályozzák, hogy a szélsőséges időjárási viszonyok (például: fagy, hó, jég) kárt tegyenek a növényekben. Azt pedig nagyon kevesen tudják, hogy a még a kártevők és betegségek terjedését is lassítják vagy akár teljesen meg is akadályozzák.

Hátrányok
A nagyobb modellek beszerzése egy-egy fóliasátorból bizony költséges lehet, emellett sok időt felemészthet az össze- és szétszerelés, ha pedig igazán szélsőséges időjárással van dolgunk, akkor könnyen megsérülhetnek a szél, a hó vagy éppen a jég miatt.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő hidegkeretet vagy fóliasátrat?
Mindenképp mérlegeljük a vásárlás előtt azt, hogy mik a pontos igényeink és hogy mekkora pénzösszeget szánunk erre. A három fő szempont: a védendő növények mérete, a helyi éghajlat és a költségvetés. Ha csak néhány növényt kell megvédenünk, akkor egy kisebb, olcsóbb hidegkeret vagy fóliasátor is bőven elegendő lehet, ha viszont nagyobb növények igénylik a téli védelmet, akkor több pénzt kell erre fordítanunk, hiszen nagyobb modellt kell vásárolnunk. Arra mindenképp figyeljünk a megfelelő darab kiválasztásakor, hogy olyan legyen, amely képes ellenállni a helyi éghajlati viszonyoknak!