TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+36 (1) 300 9392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Téli növények és színek: Milyen növények színesítik a telet

2024.01.13 09:15
Téli növények és színek: Milyen növények színesítik a telet

A tél általában a kopár fák, a szürke lombozat és – ha szerencsénk van – a hótakaró időszaka, ami sokaknak kissé komor hangulatot kölcsönöz, azonban ha tudjuk, hogy mit és hogyan ültessünk, akkor a tél is meglepően színes és gyönyörű lehet – ehhez adunk most tippeket!

A téli növények csoportjai
Téli virágzó növények
Ezek a növények a hideg téli hónapokban is virágoznak, és színes szirmaik üdítő látványt nyújtanak a szürkeségben. Ilyen növények például a hóvirág, a téltemető, a krókusz, a hófény, a bangita, a téli jázmin, a varázsmogyoró, a mogyoró, a csarab, a hunyor, az alpesi hanga, a gyöngyikés gyepliliom, az őszi nyúlfarkfű és a kövi varjúháj.


Télizöld növények
Ezek a növények egész évben megtartják zöld leveleiket, így a télben is friss és üde látványt nyújtanak. Ilyen növények például a tuja, a boróka, a cédrus, a ciprus, a tiszafa, a magyal, a borostyán, a levendula, a rozmaring, a zsálya és a bőrlevél. Az örökzöldek között is találunk színes növényeket, a borókáknál például a narancs, a sárga és a piros színek is előfordulnak. A levendula és a rozmaring levelei pedig ősszel általában lilás-vörösre színeződnek.
Tipp: A téli növényekkel való kertészkedéshez fontos, hogy olyan fajtákat válasszunk, amelyek jól bírják a fagyot és a hideget, emellett érdemes figyelembe venni a növények napfény- és vízigényeit is.


Előnyök
A téli növényekkel díszített kert nemcsak szép, de számos előnnyel is jár, ha ilyenkor is nagyobb figyelmet fordítunk kertünkre. A növények segítenek megőrizni a talaj nedvességtartalmát és a talajélet egyensúlyát, emellett a madarak és más állatok táplálékforrásai is lehetnek.


Néhány ötlet a téli növényekkel díszített kert kialakításához
1. Virágágyások
A téli virágzó növényekkel díszített virágágyások színpompája garantáltan feldobja téli kertünket. A virágágyásokba érdemes olyan növényeket ültetni, amelyek különböző magasságúak és eltérő virágzási idejűek, így télen folyamatosan nyílnak majd a virágok.
2. Bokorkerítések
A télizöld cserjékből kialakított bokorkerítések egész évben védelmet biztosítanak a szél és a zaj ellen, emellett a cserjékből akár sövényt is kialakíthatunk, amely még esztétikusabbá teszi a kertet.
3. Tájképi elemek
A télizöld növényekből kialakított tájképi elemek, például a szobrok vagy a kerti bútorok körüli növényzet is feldobja, hangulatosabbá teszi a téli kertet.
A téli növényekkel való kertészkedés egy kis tervezést és odafigyelést igényel, de megéri a fáradozást, hiszen egy gyönyörű és színes kertet varázsolhatunk vele az év leghidegebb hónapjaira is.