TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+36 (1) 300 9392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Tavaszi betakarítás – az első friss zöldségeink

2024.04.18 12:53
Tavaszi betakarítás – az első friss zöldségeink

A tél hideg hónapjai után lassan végre kibújnak a földből az első zöldségek, tele vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amikre a testünknek nagy szüksége van a téli hónapok után. Ha szorgosak voltunk, akkor már akár most betakaríthatjuk az első termést!

A betakarítás ideje
Általánosságban elmondható, hogy a hidegtűrő zöldségek, mint a saláta, a spenót, a retek és a borsó, már a tavasz elején betakaríthatók, amint a talaj felmelegszik és a fagyveszély elmúlik. De a melegebb időjárást kedvelő zöldségek, például a paradicsom, a paprika, a padlizsán és az uborka általában a nyár közepén vagy később érnek be.

Népszerű tavaszi zöldségeink
Spárga
Az egyik legkorábbi tavaszi zöldség, hiszen már áprilisban betakarítható. A hajtásokat akkor kell szedni, amikor még zsengék, vékonyak és kb. 20 centisek. Gyengéd, ízletes hajtásai kiválóak salátákba, levesekbe és főételekbe. A spárgát frissen a legjobb fogyasztani, de le is fagyaszthatjuk későbbi felhasználásra is.
Saláta
A salátafélék, mint a zsázsa, a saláta, a rukkola és a spenót, szintén nagyon korán betakaríthatók tavasszal. Ráadásul egész tavasszal termeszthetők, és a magok elvetésétől számított 4-6 héten belül betakaríthatók. A salátát akkor kell szedni, amikor a levelek elérik a számunkra kívánt méretet. Érdemes fogyasztani, mert tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal – kiváló friss saláták alapanyagaként.
Retek
A hónapos retek gyorsan növekszik, már kora tavasszal vethető, a betakarítás időpontjára fontos odfigyelni, hiszen ez befolyásolhatja a gyökér minőségét.
Ez a zöldség ropogós és enyhén csípős ízű, nyersen fogyasztható salátákba, szendvicsekbe vagy akár köretként is.
Répa
A korai répafajták már májusban betakaríthatók. A répát akkor kell szedni, amikor eléri a kívánt méretet, ez általában 2-3 cm átmérőt jelent. Rendkívül ízletes és tápláló zöldség, nyersen, főzve vagy grillezve is fogyasztható – salátákba, levesekbe és tésztákba is tehetjük.
Zöldhagyma
Egész tavasszal lehet szedni. A szárat akkor kell levágni, amikor eléri a kívánt méretet, ez általában 15-20 centi. A zöldhagymát frissen fogyaszthatjuk salátákba, szendvicsekbe, de akár főzhetjük, süthetjük is.
Petrezselyem
A petrezselyemzöldet szintén egész tavasszal lehet szedni. A petrezselyem friss ízt kölcsönöz az ételeknek, és szintén tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal. Lehet használni levesekbe, mártásokba, salátákba, de akár díszítésként is.

Mire figyeljünk a betakarításkor?
Fontos, hogy óvatosan járjunk el, ne sértsük meg a növényeket. A spárgát éles késsel kell levágni a talajszinttől, a salátát kézzel kell kihúzni a földből, akárcsak a répát. A betakarított zöldségeket hűvös, száraz helyen kell tárolni – a legtöbb a hűtőszekrényben 2-3 napig eláll.