TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+3613009392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Kerti növények tápoldatozása a nyárra

2024.05.17 12:58
Kerti növények tápoldatozása a nyárra

A nyári hónapokban a kerti növények gyors ütemben fejlődnek, és ilyenkor fokozottan igénylik a tápanyagokat, ezek biztosítása pedig elengedhetetlen a növények egészségéhez, virágzásához és terméshozamához. Ebben a cikkben megmutatjuk, hogy miként érdemes táplálni a kerti növényeinket a legforróbb hónapokban!

Milyen tápanyagokra van szükség a növényeknek?
A növényeknek három fő tápanyagra van szükségük: nitrogénre (N), foszforra (P) és káliumra (K). Ezek a tápanyagok a növények növekedéséhez, virágzásához és magas terméshozamához szükségesek. A virágzó növényeknek általában magasabb nitrogéntartalmú tápoldatra van szükségük, míg a termést hozó növényeknek magasabb a foszfor- és káliumigényük. Emellet fontosak még a mikroelemek is, a növényeknek szükségük van vasra, cinkre, rézre és mangánra is.

Hogyan válasszunk tápoldatot?
Tápoldatok széles választéka kapható a kertészetekben, kertészeti webshopokban, választásakor fontos figyelembe venni a növények típusát és tápanyagigényét. A legtöbb tápoldaton feltüntetik az NPK arányt, ami a nitrogén, foszfor és kálium arányát jelöli. Például egy 10-10-10 arányú tápoldat 10% nitrogént, 10% foszfort és 10% káliumot tartalmaz.

Hogyan alkalmazzuk a tápoldatot?
A tápoldatot a növények öntözésével lehet kijuttatni, hígítani kell vízzel a címkén feltüntetett utasításoknak megfelelően. A tápoldatozást a kora reggeli órákban vagy késő este végezzük, amikor a nap nem tűz!

Mennyire gyakran kell tápoldatozni?
A tápoldatozás gyakorisága a növény típusától és a talaj tápanyagtartalmától is függ. Általában hetente egyszer vagy kétszer kell tápoldatozni a nyár folyamán, lényeges, hogy a szárazabb időszakokban gyakrabban tegyük ezt meg.

6 extra tipp a nyári tápoldatozáshoz
1. Ne tápláljuk a növényeket túl sokszor, mert ez károsíthatja őket!
2. A tápoldatozást követően öntözzük meg a növényeket, hogy a tápanyagok egyenletesen behatoljanak a talajba!
3. Mindig kövessük a tápoldat használati útmutatóját!
4. Ne öntözzük túl a növényeket, mert ez kimoshatja a tápanyagokat a talajból!
5. Figyeljük a növényeket, és ha tápanyaghiányt észlelünk, pótoljuk a hiányzó elemeket!
6. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy milyen típusú tápoldatot használjunk, vagy mennyire gyakran kell tápoldatozni, forduljunk szakértőhöz!

A nyári tápoldatozás segíthet a kerti növények egészségének, virágzásának és terméshozamának megőrzésében. A fenti tippek követésével pedig biztosíthatjuk, hogy növényeink a nyár folyamán gyönyörködtetően virágozzanak és bő termést hozzanak!