TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+3613009392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

A kerti virágok nyári gondozása és öntözése

2024.06.07 09:10
A kerti virágok nyári gondozása és öntözése

A nyár a kert igazi virágzásának az ideje, de a növényeknek ilyenkor fokozott gondoskodásra is szükségük van a kánikula és a szárazság átvészeléséhez. Mire kell odafigyelnünk a legforróbb hónapokban kerti virágaink gondozásakor? Hogyan érdemes öntözni őket? Ehhez adunk most néhány hasznos tippet!

Az öntözés

A legfontosabb teendőnk nyáron vitathatatlanul a rendszeres öntözés, de ügyeljünk arra, hogy ne öntözzük túl növényeinket. A legjobb a reggeli vagy esti órákban locsolni, amikor a víz nem párolog el olyan gyorsan. Ezt úgy tegyük meg, hogy a talajt mélyen áztassuk be, így a víz a gyökerekhez jut majd. 

Tipp: Kerüljük a vízpermetezést a levelekre, mert ez gombás megbetegedésekhez vezethet!

A legforróbb nyári napokon akár naponta kétszer is öntözni kell a virágokat, főleg a napos helyen lévőket és a vízigényesebb fajtákat, megkönnyíthetjük dolgunkat, ha öntözőrendszert használunk, ráadásul ezzel nemcsak időt, hanem vizet is megtakaríthatunk – összességében pedig hatékonyabb lesz az öntözés. 

Tipp: Figyeljünk a talaj vízáteresztő képességére, a homokos talajok hamarabb kiszáradnak, míg az agyagos talajok nehezebben engedik át a vizet – ennek megfelelően alakítsuk ki az öntözési ütemtervet.

A gondozás

Ha azt szeretnénk, hogy kerti virágaink gyorsabban új virágokat hozzanak, akkor rendszeresen távolítsuk el az elnyílt virágokat és a hervadt leveleket, így a növény sok energiát és tápanyagot takarít meg magának. Emellett mindig metsszük vissza a túlnyúló ágakat és szárakat, hogy virágaink formásak maradjanak. Figyeljünk oda gyomnövények folyamatos eltávolítására is, hogy ne versenyezzenek a virágokkal a vízért és a tápanyagokért. Utóbbinak a pótlására havonta egyszer érdemes virágtrágyával vagy tápoldattal ellátni növényeinket, hogy még szebb virágokkal örvendeztessenek meg minket.
Tipp: Védelmezzük a virágokat a kártevőktől és a betegségektől is – szükség esetén használjunk rovarirtó vagy gombaölő szereket!

 

4 extra tipp a kerti virágok gondozásához

  • Válasszunk olyan virágokat a kertünkbe, amelyek megfelelnek a klímának és a talajtípusnak!
  • Ültessünk a virágok közé árnyékot adó fákat és cserjéket, hogy a forró napsugarak ne égessék meg a növényeket!
  • Mulcsozzuk a talajt a virágok körül szalmával, falevéllel vagy komposzttal, hogy megőrizzük a nedvességet és elnyomjuk a gyomnövényeket.
  • Rendszeresen ellenőrizzük a virágokat, és szükség esetén tegyünk lépéseket a felmerülő problémák megoldása érdekében.

 

A fenti tippek betartásával és egy kis odafigyeléssel egész nyáron gyönyörködhetünk virágoskertünk pompájában!