TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+3613009392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Szüretidő a kertben: őszi zöldségek és gyümölcsök

2024.08.30 11:20
Szüretidő a kertben: őszi zöldségek és gyümölcsök

Az ősz a természet egyik legbőkezűbb időszaka, hiszen a kertben nevelt zöldségek és gyümölcsök nagy része ilyenkor érnek be – egyben kínálva nekünk a nyár ízeit, de mit és hogyan takarítsunk be ilyenkor? Mutatjuk!

 

 

 

Zöldségek
Tökfélék
A sütőtök, a tök és a patiszon ősszel a legízletesebbek. A sütőtök nemcsak édes desszertek alapanyaga, de sós ételekhez is remek választás, a sima tök és a patiszon pedig levesek, pörköltek és köretek elengedhetetlen összetevői.
Répa
A sárgarépa, a fehérrépa és a cékla is most a legédesebb, a sárgarépát reszelve salátákba, a fehérrépát pörköltekbe, a céklát pedig salátákba vagy főzelékekbe tehetjük. Száraz, hüvős helyen tárolva pedig sokáig eltarthatjuk.
Káposztafélék
A káposzta, a kelbimbó és a karfiol is ilyenkor a legfrissebb, a káposztát savanyíthatjuk, a kelbimbót párolhatjuk, a karfiolt pedig rántva vagy főzve fogyaszthatjuk – mind tökéletes vitaminforrás a téli hónapokra készülve.
Gyümölcsök
Alma
Az alma az ősz egyik jelképe, ez vitathatatlan, mint ahogy az is, hogy rengeteg fajtája létezik, így mindenki megtalálhatja a kedvencét. Az almát – leszedés után – frissen fogyaszthatjuk, lekvárt főzhetünk belőle vagy süthetünk finom almás pitét, ládákban, hűvös helyen tárolva pedig sokáig eltárolhatjuk a termést.
Körte
A körte az ősz egyik legkedveltebb gyümölcse, az almához hasonlóan sokféle fajtája létezik, ha tartósítanánk, akkor kompótot főzhetünk belőle, de lekvárnak is kiváló.
Szőlő
A legédesebb szeptemberi gyümölcs, a nagy szőlőkben az ősz nem jelent mást, mint a szüretet, a termésből pedig általában bor készül, de mindenképp érdemes frissen is fogyasztani, illetve ízletes szőlőlevet is készíteni belőle.
Birsalma
A birsalma jellegzetes illatát senki nem felejti, egy kicsit nehezebben feldolgozható termésről van szó, de birsalmasajtként nagyon sokáig eláll, illetve kedvelt pálinkaalapanyag is.

Tippek a szürethez, betakarításhoz

A megfelelő időpont
A gyümölcsöket és zöldségeket akkor szedjük le, amikor már valóban érettek, hiszen ezek a gyümölcsök és zöldségek sokkal ízletesebbek és táplálóbbak lesznek.
Óvatos szedés
A gyümölcsöket és zöldségeket óvatosan szedjük le, hogy ne sérüljenek, ne dobáljuk őket, és arra is figyeljünk, hogy sérült termés ne kerüljön az épek közé, azt inkább dolgozzuk fel.
Tárolás
A leszedett gyümölcsöket és zöldségeket hűvös, száraz helyen tároljuk, érdemes jól szellőző ládákban, nem zsúfolva eltenni a termést.

Az ősz a természet ajándéka, élvezzük ki a bőséges termést, együnk frissen a termésből, tároljuk el későbbre, de készítsünk finom ételeket is a kertünkben termett zöldségekből és gyümölcsökből!