TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+3613009392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Felkészülés a madáretetésre – teljes útmutató

2024.09.13 11:20
Felkészülés a madáretetésre – teljes útmutató

A madáretetés nem csak gyönyörű élmény, de fontos segítség is kerti madaraink számára, különösen a zord téli hónapokban. Ha szeretnél részt venni ebben a nemes tevékenységben, érdemes alaposan felkészülni, hogy a lehető legjobb módon segíthesd a szárnyas kertbarátokat, akik tavasszal és nyáron kártevőirtással hálálják majd meg ezt! 

 

 

 

Miért fontos a madáretetés?

A téli időszakban a madaraknak nehezebb táplálékhoz jutniuk, hiszen a természetes táplálékforrások gyakran megfagynak vagy elérhetetlenné válnak. A madáretetővel biztosíthatunk számukra kiegészítő táplálékot, ami segít nekik átvészelni a hideg hónapokat.

Mire van szükségünk a madáretetéshez?

  1. Etetőre
    Az etető lehet egyszerű, otthon készített táplálékadagoló vagy készen vásárolt darab is, amit mindenképp tartsunk szem előtt, hogy legyen stabil, védjen az időjárás viszontagságaitól és ne boruljon ki könnyen a tartalma.
  2. Madáreleségre
    Az etetőbe helyezett eleség mindig legyen minőségi és a kertünkben élő madarak ízlésének megfelelő. A leggyakoribb madáreleségek közé tartozik a napraforgómag, az őrölt dió, az árpa, a köles és a zsiradék – ezek keveréke tökéletes megoldás lehet.
  3. Vízre
    A víz is fontos a madarak számára, különösen télen, amikor a természetes vízforrások befagynak, töltsünk meg az etető közelébe egy kis edényt friss vízzel, amit rendszeresen cseréljünk, ebbe érdemes néhány követ betenni, hogy a kisebb testű madarak is vízbe esés nélkül ihassanak, ha kész itatót szerzünk be, akkor ezt a lépést kihagyhatjuk, mert azok általában lassan mélyülnek.

Milyen helyre tegyük az etetőt?

Védett hely
Az etetőt olyan helyre tegyük, ahol a madarak biztonságban érzik magukat, és védve vannak a ragadozóktól, például macskáktól, nyestektől.
Látható hely
Ugyanakkor fontos, hogy az etető jól látható helyen legyen, hogy a madarak könnyen megtalálják azt.
Tisztaság
Az etetőt rendszeresen tisztítsuk, fertőtlenítsük, hogy megakadályozzuk a baktériumok és a betegségek terjedését.

Milyen hibákat érdemes elkerülni?

Rossz minőségű eleség kihelyezése.
Ezt mindenképp kerüljük, hiszen a penészes vagy romlott eleség károsíthatja a madarak egészségét.
Túl sok só az eleségben.
A sós ételek mérgezőek lehetnek a madarak számára!
Kenyér kihelyezése
A kenyér tápértéktelen és megduzzadhat a madarak gyomrában, ez nem segít nekik átvészelni a telet!
Nem folyamatos etetés
Ha egyszer elkezdjük az etetést, próbáljuk meg egész télen folytatni, mert a madarak hozzászoknak az etetőhöz, ha hirtelen elzárjuk előttük a táplálékforrást, akkor akár el is pusztulhatnak.

Milyen madarakat vonzhatunk az etetőhöz?

A választott eleségtől függően különböző madárfajok látogathatják az etetőt, a napraforgómag például a cinegéket, a csízeket, a pintyeket és a verebeket vonzza, míg a zsiradék a fakopáncsok és a csúszkák kedvence.

A madáretetés egy nagyszerű módja annak, hogy közelebb kerüljünk a természethez és segítsünk a madaraknak túlélni a nehéz időszakokat. Ha követjük az egyszerű szabályokat, biztosíthatjuk, hogy az etetés élvezetes és hasznos legyen mind a madarak, mind kertünk számára.