TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+3613009392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Öntözőrendszer - miért jó, ha van, és hogyan kezdjünk hozzá

2021.03.15 12:18
Öntözőrendszer - miért jó, ha van, és hogyan kezdjünk hozzá

Ma, amikor ilyen szélsőséges az időjárás, nem is képzelhető el egyetlen kert sem öntözőrendszer nélkül. A gyakran száraz és forró nyarak ugyanis csak megfelelő öntözéssel vészelhetők át. Azonban ki szeretne egy hosszú és farasztó nap után még a locsolással is bajlódni otthon? Senki, így biztosan te sem, és az önözőrendszernek köszönhetően nem is kell.

Egy automata öntözőrendszert pedig könnyebb összeállítani, mint képzelnéd. Mai írásunkban bemutatjuk, hogy mire is lesz szükséged, és hogyan kezdj neki. Az Énkertem.hu webáruházunkban pedig egy helyen megtalálsz mindent, ami csak kellhet egy öntözőrendszer kialakításához.

Az öntözőrendszer előnyei

Öntözni kell, ez nem is kérdés, hiszen a szép, zöld gyep titka is ez, azonban ez igen időigényes. Ha kézzel akarod belocsolni a kerted, az akár napi 2-3 órát is igénybe vehet. Automata öntözőrendszerrel azonban ezt az időt megspórolhatod, sőt, amiatt sem kell aggódnod, hogy ki végzi el az öntözést, ha elutazol. És nem csupán időt, de vizet is megtakarítasz, ha öntözőrendszert használsz, ennél vízhatékonyabb megoldás ugyanis nincs, hiszen sokkal kevesebb vizet fogyaszt, mint bármelyik másik öntözési módszer.

Az öntözőrendszernek köszönhetően az öntözés rendszeresen és egyenletesen történik. Ugyancsak nagy előnye, hogy akár éjszakai is locsolhatsz, amikor a legkisebb a párolgási veszteség. Csak összehasonlításképp: napközben akár a kijutatott víz 50-60 százaléka is elpárologhat, ami azt jelenti, hogy kétszer annyi vizet fizetsz ki, mint amennyit ténylegesen felhasználsz.

Az öntözőrendszernek köszönhetően tehát a kerted csodaszép, üde és egészséges lesz, valamint a levegőt is felfrissíti. És, ha már a látványnál, valamint az esztétikumnál tartunk: amiatt sem kell aggódnod, hogy az öntözőrendszer esetleg elcsúfítja a kerted. A rendszer ugyanis szinte teljesen láthatatlan, csupán az önözés idejére bújnak elő a szórófejek, és ezek sem zavaróak.

Amire szükséged lesz, ha öntözőrendszert szeretnél

Az öntözőrendszer egy olyan csőrendszer, amely a föld felszíne alatt fut, és amelynek segítségével könnyedén belocsolhatod az egész kerted. Ez lehet teljesen automata vagy manuális. A kettő között természetesen a különbség annyi, hogy míg az automata esetében minden automatikusan történik, addig a manuális öntözőrendszer esetén a csapokat neked kell megnyitnod. Egyértelmű, hogy előbbi a hatékonyabb.

Egy átlagos automata öntözőrendszer alapvetően a következőkből áll: vezérlő automatika, ami az egész rendszert irányítja; mágnesszelep, szórófej, fúvókák és csövek. Ezen kívül érdemes még esőérzékelőt is beépíteni, ugyanis azzal válik igazán hatékonnyá az öntözőrendszer.



Öntözőrendszer lépésről lépésre

Az Énkertem.hu webshopunkban megtalálsz mindent, amire csak szükséged lehet, így akár saját magad is elkészítheted az öntözőrendszered. Első lépésként tervezd meg a rendszert és a munkálatokat is, hogy tudd, miket is kell beszerezned, és hogyan is láss neki a munkának. Bizonyosodj meg a víznyomásról is, hogy biztosan a megfelelő alkatrészeket vásárold meg.

Miután beszereztél mindent, kezdődhet a telepítés. A terv alapján ásd ki a csövek helyét, majd fektesd le azokat. Ezután jöhetnek a szelepek is, amelyekre engedd rá a nyomást. Mielőtt betemeted a csöveket, mindenképp próbáld ki, hogy megfelelően működik-e minden.