TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+3613009392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Palántázás, virágültetés: erre figyelj mindenképp

2021.05.10 12:00
Palántázás, virágültetés: erre figyelj mindenképp

A szeszélyes és olykor kissé hűvös április után talán most már talán végre itt van a jó idő és a meleg, ezért ideje, hogy virágba boruljanak a kertek és a balkonok is. A virágültetés nem bonyolult, azonban érdemes néhány alapszabályt szem előtt tartanunk, ha azt szeretnénk, hogy a virágaink valóban jól érezzék magukat és szépek legyenek. Mai írásunkban összegyűjtjük, hogy milyen virágokat ültessünk tavasszal, és azt is, hogy miket kell ehhez beszerezni. Az Énkertem.hu webáruházunkban minden szükséges dolog egy helyen beszerezhető, így az ültetés valóban gyerekjáték!

Miket ültessünk tavasszal?

Kezdjük azzal, ami talán a legismertebb és legkedveltebb: muskátli. Nem lehet mellélőni vele, és ha jól érzi magát, nyár elejétől egészen az első fagyokig gyönyörködhetünk benne. Tápanyagban gazdag, agyagod földbe ültessük, és ne sajnáljuk tőle sem a vizet, sem a tápanyagot, mert mindkettőt kedveli és igényli. Hasonló igényű a jácint is, melyet szintén öntözni és tápoldatozni kell, ha azt szeretnénk, hogy teljes pompájában díszítse a kertünket.

Ellenben a levendula kifejezetten jól tűri, sőt, igényli a sok napsütést, ezért a kertünk napos részein nagyon jól fogja magát érezni. Nem úgy az árvácska, amely inkább a hűvös, árnyékos, ugyanakkor csapadékos helyeket szereti. Ugyancsak a félárnyékban, tápanyagban gazdag földben érzi jól magát a harangvirág is.



A megfelelő hely kiválasztása

A fenti néhány példából is kitűnik, hogy a tavaszi virágok korántsem egyformák. Van, amelyik a napos helyeket igényli, de olyan is akad, amely inkább az árnyékos területeket keresi. Vízigényükben is eltérnek, ezért ezt is tartsuk szem előtt választáskor. Ezért először is ismernünk kell a kertünk, erkélyünk adottságait azért, hogy olyan virágokkal ültethessük tele, amelyek ott valóban jól fogják magukat érezni.

Ültetés a teraszon

Ha lakásban élsz, és van erkélyed, akkor hódolhatsz tavasszal az ültetési szenvedélyednek. A terasz mérete és fekvése azonban nagyban behatárolja a lehetőségeket, ezért mindenképp figyelj arra, hogy egy északi, emiatt hűvösebb erkélyre miket ültethetsz.

Az erkélyen cserepekbe és ládákba is ültethetsz. Előbbi esetében ügyelj arra, hogy az alja lyukas legyen – ha nem az, fúrj rajta néhányat -, hogy a víz távozni tudjon. Nagyon fontos, hogy jó minőségű virágföldet válassz, hiszen a rossz minőségű talaj gyomosodhat, és nem szolgál elég tápanyaggal sem.

Ültetéskor először csak félig töltsd meg a cserepet vagy a ládát földdel, helyezd bele a virágokat, majd ezután töltsd fel földdel, végül pedig locsold meg alaposan. Egy cserépbe vagy ládába ne ültess sok növényt, mert nem lesz helyük a fejlődéshez, növekedéshez.



Ha kerted van

Amennyiben kerted is van, sokkal több helyed és lehetőséged van. Ez esetben is vedd figyelembe, hogy az adott terület mennyire napos, ne felejtsd el, hogy nem mindegyik virág viseli jól az egész napos napsütést. Az ültetés menete sem sokban különbözik a teraszos változathoz képest, annyiban azonban eltér, hogy a kertet ültetés előtt érdemes felásni, illetve gyommentesíteni. Ilyenkor hozzá lehet keverni egy kis virágföldet is, hogy tápanyagban gazdagabb legyen.

Természetesen a kertben nem cserépbe, hanem a földbe ülteted a virágokat, ezért ültetőgödröt kell ásni. Ez nagyjából kétszer akkora legyen, mint a cserép, amiből kiszeded a virágot. Földestől helyezd bele a virágot, utána töltsd fel az ültetőgödröt és locsold meg. Mind a balkon, mind a kert esetében érdemes időközönként tápoldatot is adni a növényeknek, hogy egészségesen tudjanak fejlődni.

Az Énkertem.hu webáruházban egy helyen megtalálsz mindent, amire csak szükséged virágültetéskor. Ha pedig elakadtál, fordulj hozzánk szakértői segítségért!