TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+3613009392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Biotrágyák, tápoldatok – környezetbarát tápoldatozás

trágyázás
Szűrés törlése
2021.06.14 14:13
Biotrágyák, tápoldatok – környezetbarát tápoldatozás

A növények a talajból jutnak hozzá a szükséges ásványi anyagokhoz, melyekből fotoszintézis segítségével előállítják a növekedéshez és fejlődéshez szükséges szerves anyagokat. A talaj azonban nem feltétlenül tudja biztosítani a kellő mennyiségű tápanyagot. Emiatt szükségessé válik annak pótlása azért, hogy a növényeid úgy fejlődjenek és olyan mennyiségű termést hozzanak, amilyet szeretnél. Erre kiváló és korszerű megoldás a tápoldatozás, amelyhez a legtöbben eddig műtrágyát használtak, azonban ez nem valami környezetbarát. Ha ennél zöldebb megoldást keresel, akkor az Énkertem.hu webáruházunkban megtalálható bio szerves trágyák remek alternatívát jelentenek számodra.

Miért kell tápoldatozni?

A növényeknek szükségük van a megfelelő mennyiségű tápanyagra ahhoz, hogy megfelelően tudjanak fejlődni. Ezt a talajból veszik magukhoz, amely azonban nem biztos, hogy évről évre tudja biztosítani a szükséges mennyiséget. Emiatt szükségessé válik a tápanyagpótlás, amelynek jelenleg a leghatékonyabb módja a tápoldatozás.

A tápoldatozásnak köszönhetően ugyanis a növény mindig a fejlődési szakaszának megfelelő minőségű és mennyiségű tápanyaghoz jut hozzá. A tápoldatozás lehetőséget biztosít arra, hogy egyenletesen, célzottan és pontosan juttassuk ki a tápanyagot akár kertről, akár csak egy cserepes virágról van szó.



Miért ne műtrágyával tegyük?

A tápoldatozás viszonylag egyszerűen kivitelezhető: vízben fel kell oldani a műtrágyát, majd azt kijuttatni a növényekre. Ugyanakkor a műtrágya – ahogyan az a nevében is benne van – nem egy természetes anyag, így nem csoda, ha sokan inkább más megoldást szeretnének találni. A legtöbb műtrágya ráadásul olyan vegyszereket és egyéb anyagoakt is tartalmaz, amelyekre egyáltalán nincs szüksége a növénynek, és a talajnak sem tesz jót.

A legjobb otthon is elkészíthető tápoldatok

Ha te sem szeretnél a műtrágyával együtt különféle vegyszereket is kijuttatni a környezetbe, a természetes tápoldatok megoldást jelenthetnek. Ezeket ráadásul te magad is elő tudod állítani otthon is megtalálható alapanyagokból. Az egyik legismertebb tápoldat az élesztős tápoldat, melyhez csupán 1 liter vízben kell feloldani 10 gramm élesztőt és egy evőkanál cukrot. Az élesztőben megtalálható B vitamin, és egyéb anyagok rendkívül jótékonyan hatnak a növényekre.

Köztudott, hogy a banánhéj magnéziumban, káliumban és foszforban is gazdag, ezek pedig mind olyan ásványi anyagok, amelyekre minden növénynek szüksége van. Ezért, ha legközelebb banánt eszel, ne dobd el a héját, hanem inkább darabold fel kisebb darabokra, és ásd el a talajban. Ugyancsak remek tápoldat készíthető hamuból is, amely amellett, hogy táplál, még fertőtlenít is, tehát az esetleges betegségektől is meg tudja védeni a virágokat, növényeket.



Szerves trágyák

A fentiekkel azonban az lehet a baj, hogy mivel alapvetően nem a tápoldatozásra találták ki őket, nem biztos, hogy ezekkel biztosítani tudsz a növényed számára minden olyan ásványi anyagot, amelyre szüksége van. Ha biztos és valóban környezetbarát megoldást keresel a tápoldatozásra, az Énkertem.hu kínálatában megtalálható bio, környezettudatos, szerves trágyákat ajánljuk számodra.

A Viano szerves trágyák kizárólag természetes alapanyagokból készülnek, így garantáltan egészséges és vegyszermentes növényeid lesznek. Tartalmaznak minden olyan szükséges anyagot – így például magnézium, foszfor, kálium, nitrogén -, amelyre növényeidnek szüksége van. Számos változatban megtalálod webáruházunkban, így biztosan megtalálod a számodra legideálisabbat, akár paradicsomról, akár virágokról vagy egyéb zöldségekről, gyümölcsökről van szó.

Szerves trágyáinkat IDE kattintva megvásárolhatod.