TOP termékek

Tanúsítvány

SSL Certificate

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+36706748346 | sateam@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Öntözés - szivattyútechnika

2021.06.29 19:38
Öntözés - szivattyútechnika

A nyári kánikulában különösen fontos a növényeink öntözése. Ilyenkor a növények vízigénye megnő, ami miatt sokkal többet kell locsolnunk, mint például tavasszal vagy ősszel. Ezért mindenképp kell találnod egy olyan módszert, amely segítségével könnyedén és hatékonyan meg tudod oldani az öntözést minden nap ebben a rekkenő hőségben is, és persze az sem utolsó szempont, hogy ne kelljen a vízre elköltened egy ház árát minden szezonban. Remek megoldást jelentenek ilyen szempontból a kerti szivattyúk, melyeket széles választékban megtalálsz az Énkertem.hu webáruházban is.

Miért ne ivóvízzel locsoljunk?

Adná magát a végtelenül egyszerű megoldás, hogy azt a vizet használjuk a kertünk öntözésére, ami a házban is folyik. Az ivóvíz azonban nem arra való, hogy virágot, és zöldséget öntözzünk vele. Egyrészt azért, mert ez egyáltalán nem környezetkímélő, másrészt azért, mert nagyon nem pénztárcabarát.

Pontosan emiatt egyre népszerűbbek a fúrt kutak, és a velük történő öntözés, hiszen ez sokkal olcsóbb, mintha a vezetékes vizet használnánk erre a célra. Azonban az ásott vagy fúrt kutakhoz szükségünk van szivattyúra is, hiszen a víz nem fog feljönni a felszínre magától. Kerti szivattyúból többféle is van, és nem mindegy, hogy épp milyet választunk.


Kerti szivattyú típusok

Bár a köznyelvben alapvetően az öntöző szivattyú terjedt el kerti szivattyúként, ez nem fedi teljesen a valóságot. Az öntözőszivattyú ugyanis csak a kerti szivattyúk egyik típusa, amelyen kívül még többet megkülönböztetünk attól függően, hogy milyen célra használjuk a kertünkben. Az öntözőszivattyúnál – vagy más néven önfelszívó - maradva, ezt természetesen a kertünkben kialakított öntözőrendszerhez tudjuk használni, és feladata az, hogy kitermelje a vizet a kútból.

Az önfelszívó szivattyúval ellentétben a búvárszivattyút – vagy ahogyan sokan ismerjük: merülőszivattyú – nem a felszínen, hanem a víz alatt kell elhelyezni, ez ugyanis nem felszívja, hanem a felszínre nyomja a vizet. Emellett találkozhatunk még a szennyvízszivattyúval is, melynek az a feladata, hogy a szennyvizet egyik helyről a másikra juttassa.Milyen szivattyút válasszunk öntözéshez?

Alapvetően két dolog határozza meg azt, hogy a mindennapos öntözéshez milyen szivattyúra is van szükségünk. Az egyik az, hogy honnan kell a vizet kinyerni, a másik pedig az, hogy az igényeidhez mennyi vízre van szükséged, azaz, hogyan szeretnél öntözni. Van olyan módszer – például az árasztásos öntözés -, amely esetében akár a merülőszivattyú is alkalmas lehet, de alapvetően azt mondhatjuk, hogy a kerti öntözéshez leginkább az öntözőszivattyú a legideálisabb. Hogy ezen belül milyen fajtát és erősségűt kell alkalmaznunk, elsősorban az határozza meg, hogy milyen mélyről és milyen magasra kell a vizet eljuttatnia. Egy hagyományos önfelszívó szivattyú 8-9 méter mélyről, 35-60 méterre képes a felszínre emelni a vizet 3,5-6 bar nyomással, és az esetek többségében ez elegendő.

Az Énkertem.hu webáruházban mindent megtalálsz a szivattyúkkal kapcsolatban IDE kattintva.