TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+3613009392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Mindent a magaságyásról

2021.07.16 11:50
Mindent a magaságyásról

A magaságyás egyre népszerűbb, és egyre gyakrabban találkozhatsz vele akár még társasházak, panellakások között is. A kertészkedés ugyanis reneszánszát éli, és erre csak ráerősített a pandémia, amikor némi felüdülést jelentettek ezek a kis zöld oázisok a négy fal után. De, hogy pontosan mi is az a magaságyás, és milyen előnyei vanna, az Énkertem.hu webáruház mai cikkéből kiderül.

Mi az a magaságyás?

A magaságyás egy olyan kertészeti megoldás, amikor nem a talaj szintjén, hanem annál sokkal magasabban, akár 60-70 centiméter magasan termesztünk növényeket. Maga a magaságyás tulajdonképpen egy virágláda elvén működik, ám annál sokkal nagyobb, és változatosabb, hiszen készülhet fából, kőből, de akár műanyagból is.

A magaságyásba termőföldet teszünk, és ebbe ültetjük a különféle zöldségeket vagy virágokat. Érdemes olyanokat választani, amelyeknek viszonylag kisebb a helyigényük, hiszen magaságyás esetén a növények rendelkezésére álló terület korlátos. Viszont bátran ültessünk olyan virágokat és növényeket, amelyek gyorsan fejlődnek és gondos munkát igényelnek, hiszen a magaságyás lényege a kertészkedés.



A magaságyás előnyei

A magaságyás egyik legnagyobb előnye, hogy nem a talaj szintjén, hanem lényegesen magasabban helyezkedik el, aminek köszönhetően palántázás, vagy gyomirtás közben nem kell guggolnunk és görnyednünk. A kertészkedés a magaságyásnak köszönhetően rendkívül kényelmes, igazán felüdülést jelentő kikapcsolódás.

A másik nagy erénye pedig az, hogy nem hagyományos termőföldbe ültetünk. A magaságyás esetén mi magunk állítjuk össze a termőtalajt, aminek eredményeként tápanyagban gazdagabb, jobb minőségű lesz az a közeg, ahova a palántákat eltesszük. Ez pedig azt jelenti, hogy a növények gyorsabban és egészségesebben fejlődnek, és teremnek.

Hogyan készítsünk magaságyást?

Magaságyást készen is vásárolhatunk, de könnyedén el tudjuk magunk is készíteni. Ez esetben érdemes fából összeállítani a keretet. Deszkákból egyszerűen megcsinálhatjuk. A mérete nagyon változatos: a magassága általában 60-80 cm, de az egyéb méretek szabadon kialakíthatók attól függően, mekkora hely áll a rendelkezésünkre.

A keretnél sokkal fontosabb a rétegezés, ugyanis a magaságy sikerességét ez az, ami igazán befolyásolja. Fontos, hogy mielőtt a keretet letesszük, legalább 20 centiméter mélyen ássuk ki a talajt, és legalulra lassan lebomló szerves anyagokat – a kerti hulladék kiváló erre a célra - tegyünk. Ez azért fontos, mert ezek bomlás közben hőt termelnek, ami jótékonyan hat a virágokra, és a zöldségekre is.

A következő réteget már komposztálható hulladékból alakítsuk ki, majd jöhet egy réteg komposzt, végül pedig a termőföld. Ennek a rétegezésnek köszönhetően olyan alapot tudunk biztosítani a növények számára, amelyben sokkal gyorsabban és egészségesebben fejlődnek, és hoznak termést. Ez a magaságyás valódi titka!

Szívesen kertészkedsz te is? IDE kattintva minden szükséges eszközt és felszerelést beszerezhetsz az Énkertem.hu webáruházunkból!