TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+3613009392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Így gondozd a szobanövényeket a kánikulában!

2021.08.02 18:40
Így gondozd a szobanövényeket a kánikulában!

A szobanövényként tartott virágaink nagy része eredetileg trópusi vidékről származik, így joggal gondolhatnánk azt, hogy a nyári hőség az ő igazi időszakuk, és kifejezetten élvezik. Azonban ne feledkezünk meg arról, hogy ezen növények őshazájában azért nem olyan a klíma, mint amit mostanában tapasztalhatunk itthon: a hőségriadókat hirtelen kialakuló viharok próbálják enyhíteni, kisebb-nagyobb sikerrel. Éppen ezért különös figyelmet kell fordítanunk a szobanövényeinkre nyáron is. Mire kell figyelni, és ehhez miket érdemes beszerezni az Énkertem.hu webáruházból? Mai írásunkból kiderül!

Szobanövények szabadságon

Télen a fűtés, nyáron pedig a klíma használata miatt általában igen száraz a lakások levegője. Emiatt, amennyiben lehetőségünk van rá, a szobanövényeket a nyári hónapokban tartsuk szabadban. A nyaraltatásukkal várjuk meg, míg az éjszakai hőmérséklet eléri a 18-20 fokot, bár erre jelenleg nem panaszkodhatunk. Kiköltöztetés előtt szedjük le az elszáradt leveleket, érdemes átültetni is őket, amennyiben szükséges, és nyugodtan adhatunk nekik tápoldatot is.

Fontos, hogy olyan helyet találjunk a szobanövényeink számára, ahol nincsenek kitéve a közvetlen napsugárzásnak. A direkt sugárzás, főleg ebben a kánikulában nem tesz ugyanis nekik jót. Inkább olyan helyet keressünk számukra, ahol árnyékban vannak, de a szűrt fény éri őket. A szabadban tartás nagy előnye, hogy a virágokat éri az eső, amely megtisztítja őket a portól, aminek köszönhetően a virág egészségesebb lesz, és gyorsabban fejlődik.



Mire figyelj nyáron?

Ugyan a szabadban jobban érzik magukat a szobanövények is nyáron, nem minden esetben megoldható, hogy kikerüljenek ebben az időszakba a lakásból. Ha nem tudjuk kiköltöztetni őket, akkor is ügyeljünk arra, hogy a szobában se érje őket közvetlenül az erős napsugárzás, ezért az ablakokból mindenképp érdemes elpakolni őket. Igyekezzünk hűvösen tartani a lakást, de még véletlenül se tegyük őket a légkondi közvetlen vonalába, nehogy huzat érje őket.

Nyáron különös figyelmet kell fordítani a virágok hidratáltságára is. Öntözzük őket gyakrabban, sőt, mivel ezek a növények szeretik a párás levegőt, nyugodtan permetezhetünk is vizet rájuk, vagy a közvetlen közelükben. Mivel ilyenkor gyorsabban élik fel a tápanyagaikat a szobanövények, akár hetente is lehet tápoldatozni őket.



Ha nyaralni mész

Természetesen nem csupán a szobanövényeknek jár a szabadság, hanem nekünk is, ezért előfordul, hogy a virágainknak 1-2 hétig is nélkülöznie kell bennünket. Ilyenkor a legideálisabb, ha meg tudunk kérni egy szomszédot, családtagot, vagy barátot, hogy néhány alkalommal menjen át hozzánk, és nézzen rá a virágokra, locsolja meg őket.

De mi van akkor, ha épp senki sem tud segíteni abban a pár napban, amíg nem vagyunk otthon? Ilyekor sem kell kétségbe esnünk, és attól tartanunk, hogy hazaérve dobhatjuk ki az összes virágot. Némi felkészüléssel könnyedén túlélik ezt az időszakot a növényeink. Tegyük őket hűvösebb, árnyékosabb helyre. Sokat segít, ha indulás előtt beáztatjuk és tápoldatozzuk őket, de akár megtehetjük azt is, hogy a kádba állítjuk a virágokat, amibe pár centi vizet engedünk. Ugyancsak segíthet az is, ha a virágföldre nagyobb, nedves kavicsokat helyezünk, amely lassítja a kiszáradást, miközben párologtat is.

A nyári növényápoláshoz megtalálsz egy helyen mindent az Énkertem.hu webáruházban. Kérdés esetén fordulj hozzánk bizalommal!