TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+3613009392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Öntözhetünk esővízzel?

2021.08.24 16:08
Öntözhetünk esővízzel?

A válasz egyértelműen az, hogy igen! Az esővíz ugyanis aranyat ér, nem véletlenül mondják azt a szakértők, hogy sokkal jobban meg kellene becsülnünk. Bár a klímaváltozás miatt úgy tűnhet, hogy elképesztő mennyiségű csapadék esik, ez bizony csalóka. Gondoljunk csak arra, hogy télen mennyire kevés hó van, és nyáron is napok, hetek telnek el csapadék nélkül. Ne tévesszen meg minket a szélsőséges időjárás, amikor egyszerre nagyobb mennyiség zúdul ránk. Sajnos ez nem egyenletes, emiatt a kertünk öntözéséről gondoskodnunk kell, amelyre a legjobb módszer az esővízzel történő locsolás. Hogy miért? Az Énkertem.hu webáruház mai cikkéből kiderül!

Miért jó esővízzel öntözni?

Az esővíznek kettős előnye van. Egyrészt teljesen díjmentesen hozzájuthatunk, azaz lényegesen költséghatékonyabb, mint a kerti csapról locsolni, amelyből a vezetékes víz folyik. Szárazabb, melegebb időszakban igen sokat spórolhatunk, ha az összegyűjtött esővizet használjuk fel az öntözéshez.

Másrészt pedig a növényeknek is sokkal jobb, ha esővízzel öntözzük őket. A vezetékes víz, amely emberi fogyasztásra alkalmas, számos olyan sókat és vegyszereket tartalmaz, amelyet az esővíz természetesen nem, így sajnos nem túl szerencsés vele locsolni. A növények számára sokkal egészségesebb az esővíz, amely olyan ásványi anyagokat tartalmaz, amelyekre valóban szükségük van, aminek köszönhetően az esővízzel öntözött virágok, zöldségek, gyümölcsök egészségesebben tudnak növekedni és fejlődni.

További előnye az esővíznek az, hogy sokkal lágyabb, mint a csapvíz, ami azért nagyon fontos, mert így a vízkő kevésbé okoz gondot. Ha ugyanis a kerti csapról locsolunk a lényegesen keményebb vízzel, egy idő után megfigyelhetjük, hogy megjelenik a vízkő nem csupán a locsolón és a virágcserepeken, de a virágföldön és a leveleken is. Ez utóbbi kifejezetten baj, hiszen a vízkő miatt nehezebben tudják a növények hasznosítani a napfényt, ez pedig gátolja őket az egészséges fejlődésükben.



Hogyan gyűjtsük a lehulló csapadékot?

Az esővíz összegyűjtése igazán nem bonyolult. Csupán az ereszhez kell állítanunk egy megfelelő méretű hordót, amelybe bele tud folyni az esővíz. A hordó tetejét érdemes lefedni, hogy a falevelek, ágak ne tudjanak beleesni. Ez a víz azonnal használható, csak vödörrel, vagy locsolóval kell eljuttatnunk a növényekhez.

Ha profi megoldást keresünk az esővíz összegyűjtésére, beszerezhetünk kifejezetten erre a célra készített, földbe süllyeszthető tartályokat, amellyel akár nagyobb mennyiségű vizet is összegyűjthetünk, és ami talán még fontosabb, tárolhatunk is. Ennek eredményeként az esővíz gyűjtése igazán költséghatékony lesz, hiszen azt később is fel tudjuk használni.



Hasznosítsuk könnyedén az esővizet!

Az esővizet egyébiránt nem csupán úgy tudjuk hasznosítani, ha összegyűjtjük és azzal öntözünk. Már azzal is sokat teszünk a kertünk, növényeink állapotáért, ha nem engedjük, hogy olyan gyorsan távozzon, vagy felszáradjon. Ennek érdekében érdemes a talajt valamilyen talajtakaróval – például mulcs – befedni, amelynek köszönhetően lassabban szárad ki, mint nélküle. Ugyancsak jó megoldás lehet az is, ha kis árkokat, teraszokat alakítunk ki, amely szintén lassítja a csapadékvíz elfolyását, aminek eredményeként az jobban hasznosul, amit a növényeink meghálálnak.

Szeretnél egy helyen beszerezni mindent, ami csak az öntözéshez szükséges lehet? IDE kattintva mindent megtalálsz az Énkertem.hu webáruházban!