TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+3613009392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Őszi metszés és visszavágás szakszerűen

2021.09.22 17:41
Őszi metszés és visszavágás szakszerűen

Annak ellenére, hogy beköszöntött az ősz, nem kell, és nem is szabad még hátat fordítanunk a kertnek. Bőven akad még tennivaló, amit el kell végezni még a tél beállta előtt, hogy tavasszal újult erővel, egészségesen tudjanak tovább fejlődni és növekedni a növényeink. Ilyen fontos feladat többek között a fák, bokrok metszése, évelők visszavágása, melyhez minden szükséges eszközt megtalálsz az Énkertem.hu webáruházban.

Miket kell ilyenkor megmetszeni?

Nagyon fontos, hogy ne ijedj meg a metszéstől, és ne gondol azt, hogy ezzel ártasz a növényeknek. A fáknak, cserjéknek a megfelelő fejlődéshez szükségük van arra, hogy időnként az elhalt, száraz ágakat levágjuk. Éppen ezért, ha azt szeretnéd, hogy a növényeid tavasszal egészségesek és szépek legyenek, ne feledkezz meg az őszi metszésről.

Ebben az időszakban kell metszeni az évelő cserjéket és a sövényt is. Ha azt látod, hogy az ágak kissé lefelé lógnak, és esetleg sárgulni is elkezdtek, ne késlekedj tovább. A növény ugyanis jelzi, ha valami nem jó neki, ezzel pedig igenis azt üzeni, hogy ideje megejteni a metszést.

Ugyanez vonatkozik egyes gyümölcsfákra is. Ha azt szeretnéd, hogy jövőre is bőségesen teremjen a dió, a barack, a meggy és a cseresznye is, ősszel kötelező megmetszeni őket. Azonban szeretnénk felhívni a figyelmed arra, hogy a többi gyümölcsfa esetében érdemes ezt a műveletet inkább tavasszal elvégezned. Ugyanakkor az ősszel termő gyümölcsöket – ilyen például a málna és a szeder is - nyugodtan visszavághatod, miután letermett, ezzel biztosítva az új ágak növekedését.

Mi az, amit nem szabad ősszel metszeni?

Míg például a lombhullató fáknak kifejezetten jól esik, ha megmetszed őket, mert így a téli nyugalomra úgy tudnak menni, hogy a felesleges súlytól megszabadultak – ez például nagyobb havazás idején jól jön -, vannak olyan növények, amelyeket kifejezetten tilos ilyenkor visszavágni. A kisebb méretű évelő növények esetében például a hajtások megvédik a növény tövét a téli fagyokkal szemben, ezért azokat érdemes meghagyni.

Ugyanígy nem szükséges visszavágni a leandert, és a többi nem télálló cserjét sem. Egy esetleges melegebb napon a metszés miatt beindulhat az új hajtások növekedése, ami pedig nem tenne jót a növénynek.



Mit kell levágni? És mit nem?

Annak ellenére, hogy sok növénynél egyenesen kötelező az őszi metszés, nagyon körültekintőnek kell lenni. Abban az esetben ugyanis, ha most túl sokat vágsz vissza, az esetleges fagykárokat tavasszal már nem tudod korrigálni. Ezért minden esetben csak annyit metssz le, amennyit feltétlenül muszáj.

Ez a kategória a beteg, elhalt részek, mert ezek csak tovább betegítik a növényt. Ugyancsak le kell vágni azokat az ágakat, amelyek egymáshoz dörzsölődnek, mert ezek kéregsérülést okoznak egymásnak. Szintén meg kell szabadulni azoktól a hajtásoktól, amelyek útban vannak, mert veszélyeztetik a téli közlekedést. Végül pedig ne feledkezz meg a fejletlen rügyekről, és a lágy felső hajtásokról sem. Ezek nem élnék túl a téli fagyokat, és csak kárt okoznak a növényben.

A metszés ugyan nem bonyolult művelet, és könnyedén elsajátítható, mégis érdemes körültekintően végezni. Az eredményes munka alapja ebben az esetben is a megfelelő eszköz. Az Énkertem.hu webáruházban metszőollók széles kínálatából válogathatsz IDE kattintva.