TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+3613009392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Mikor lehet elültetni az első tavaszi virágokat?

2022.03.25 13:56
Mikor lehet elültetni az első tavaszi virágokat?

Ahogy éledezik a természet, egyre többet süt a nap, szeretnénk csinosabbá is varázsolni a kertet, hogy kellemes látványa melegséggel töltsünk el bennünket, de vajon mikor érdemes nekilátni a tavaszi virágok ültetésének? Ebben segítünk most!

Jó tudni!
Az évelők ilyenkor még lombtalanok, pedig később majd azok lesznek kertünk díszei, de ha újakat ültetnénk, akkor azt is most kell megtenni! Az éledő kertben márciusban a hagymás növények adják a díszítő értéket, majd később az évelők kerülnek a középpontba, lombosak lesznek és kivirágoznak. Ha sok évig csodálnánk hagymás növényeinket, akkor a levelek leszáradása után forgassuk ki a földből a hagymákat, majd tegyük el őket száraz, hűvös helyre és ősz elején ültessük el újra.


Mikor ültessük ki az első tavaszi virágokat?
Akkor amikor a nappali hőmérséklet eléri a 8-15 fokot - és megszűnnek az erős fagyok - ezek a növények ebben a még kicsit hűvösebb, de tavaszias időben érzik kint jól magukat.


Milyen növényekkel szépíthetjük a kertet kora tavasszal?
Közkedvelt tavaszi növény a kankalin, mely kedveli az árnyékot, így akár fa vagy bokor alá is ültethetjük. A gazdag színválasztékú árvácska is üde színfoltja a kertnek, ebből választhatunk kis- és nagyvirágút, esetleg futó verziót is, melyeket szépen kombinálva tökéletes tavaszi virágoskertünk lehet. Visszafogottabb, de mutatós virágokkal kerülhet a kertbe nefelejcs is, ami az igazi nagy nyári melegekig virágozni fog, így sokáig gyönyörködhetünk benne. Emellett a nárcisz, a jácint, a szegfű, a százszorszép, az erika, a tulipánok mind-mind kertünk díszei lehetnek.


Hogyan ültessünk?
Az első és legfontosabb lépés, hogy válasszuk ki a virágoknak a megfelelő helyet, ha balkonunkat vagy teraszunkat díszítenénk, akkor érdemes virágládákat beszerezni, ezekben is ugyanolyan sikeres lesz a tavaszi virágok ültetése.
A kertben lehet látványos “foltokban” vagy az utak mentén elhelyezni egy-egy virágzó csoportot, legyen esztétikus és arányos ezen virágágyások mérete - a kert méretét figyelembe véve. Ha már látjuk, hogy mekkora területet “virágoztatnánk fel”, akkor vásároljuk meg a számunkra tetsző növényeket, a virágföldet és hozzá a tápanyagot, esetleg mulcsot. Mindig figyeljünk az adott fajta speciális igényeire, tájékozódjunk erről, hogy magabiztosan tudjunk nekilátni az ültetésnek.
Az ültetéskor figyeljünk, hogy a cserépből úgy vegyük ki a növényeket, hogy maradjon föld a gyökereken, ha a megfelelő helyre beültettük, akkor alaposan nyomkodjuk le a növényt, majd locsoljuk be a területet/ládát. A felásott földhöz keverhetünk némi virágföldet, tápanyagot, ha biztosra mennénk.
Fontos, hogy számoljunk a növény növekedésével, ne ültessük zavaróan közel egymáshoz őket. A föld felszínét beboríthatjuk mulcsréteggel is, reggel este pedig öntözzük az ágyást, ha odatűz a nap. Heti egyszer tápoldatot is érdemes az öntözővízhez adni, majd nincs más hátra mint gyönyörködni a tavaszi, színpompás virágágyásokban.