TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+3613009392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Hagyományos fűnyíró vagy robotfűnyíró? Nálad mi vágja a füvet?

2022.05.12 17:38
Hagyományos fűnyíró vagy robotfűnyíró? Nálad mi vágja a füvet?

Mi a különbség a hagyományos és a robotfűnyíró között?
Mielőtt beszereznénk új fűnyírónkat, alaposan mérlegeljük, hogy milyen terepen szeretnénk használni, vannak olyan kertek, ahol nagy könnyebbség, ha egy robotfűnyíró végzi el helyettünk a munkát, de lehet olyan udvar is, ahova nem érdemes beszerezni ilyet. Például az extrém meredek kertben vagy egy zegzugos elosztású udvarban, nem lesz sikeres a robotfűnyíró telepítése, mert nem tud hatékonyan dolgozni.
Sokan teszik fel a kérdést, hogy vajon az újhullámos robotfűnyírók, amik körülbelül 10 éve vannak a piacon, felvehetik-e a versenyt megbízhatóságban a több évtizede tökéletesre fejlesztett hagyományos fűnyírókkal szemben. Megnyugtató a válaszunk, ez a terület olyan gyorsan fejlődik, hogy megfelelő telepítés esetén a mai robotfűnyírók már évekig megbízhatóan működnek.
A robotfűnyíró esetleges magasabb induló költségei, beszerzési ára hamar megtérül a megspórolt időben és a folyamatosan ápolt gyep látványában, így emiatt sem kell aggódnunk!

Hogyan működik egy robotfűnyíró?
A legelső alkalommal a robotfűnyíró feltérképezi a pázsitot, ilyenkor szemlélőként azt látjuk, hogy rendszertelenül ide-oda mozog a gép, erre a munkaterület megismerése miatt van szükség.
Egy-egy fűnyírás alkalmával mindössze néhány miliméternyi füvet vág le, így lehet, hogy többször visszatér egy területre, míg a kívánt magasságot el nem éri. A nyírást - ahogy beállítjuk - akár naponta vagy kétnaponta elvégezheti, a munka végeztével pedig visszatér a gép a dokkoló állomásra és feltölti magát - ez a folyamat tőlünk semmilyen közbeavatkozást nem igényel.
Nekünk mindössze annyi dolgunk lesz, hogy a megfelelő beállításokkal/utasításokkal lássuk el a robotfűnyírót:
a fűnyírás gyakoriságát,
a kívánt fűmagasságot
és a pázsit szegélyét kell beprogramoznunk.

Milyen előnyökkel jár a robotfűnyíró használata?
A fentiek alapján jól látható, hogy a robotfűnyíró folyamatos gondozásban részesíti a füvet, így a pázsit egészségesebb, dúsabb és egységesebb lehet. Nem kell aggódnunk a nem összeszedett nyesedék miatt sem, hiszen a néhány miliméternyi lehullott fűvég táplálja a földet, megakadályozza annak gyors kiszáradását és hamar komposztálódik.
Ezek fűnyírók igen csendesek, így se minket, se a szomszédokat nem zavarják majd - se hétvégén, se ünnepnapon. Ráadásul a nyírás időpontját is mi állítjuk be, így akár éjszaka is elvégezheti a gép a dolgát észrevétlenül.
A legnagyobb előnye egy ilyen készüléknek a megspórolt idő, amit bármi másra fordíthatunk, hiszen egy kisebb teljesítményű robotfűnyíró egy közepes családi ház kertjének a fűnyírását eredményesen elvégzi, hogy mi hátradőlve élvezhessük az egészséges és dús gyep látványát!