TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+3613009392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Alapozzuk meg a jó termést - mikor és hogyan trágyázzuk a földet?

2022.05.18 14:12
Alapozzuk meg a jó termést - mikor és hogyan trágyázzuk a földet?

A tápanyagutánpótlás igen fontos a földnek is, melytől bőséges termést vagy egészséges növényeket, esetleg gyepet várunk el, viszont itt nincs aki jelezzen nekünk, hogy “éhes vagyok”, így nekünk kell számon tartani, hogy mikor és hogyan érdemes javítani a talajminőséget kertünkben.

Miért javítsuk a talajt?
Mert a tápanyagdús talajban a növények sokkal jobban érzik magukat, nemcsak szemmel láthatóan egészségesebbé, de nagyobb és bőségesebb terméshozóvá is válnak. A gyep és a dísznövények pedig sokkal szebb látképet kölcsönöznek majd kertünknek, így hobbikertészként mi magunk is sokkal jobban érezzük magunkat!

Tervezzünk!
A kert különböző funkciójú részeit érdemes külön kezelni, ha tápanyag utánpótlásról van szó feloszthatjuk például:
konyhakertre,
gyümölcsösre,
gyepre
és virágágyásra.
Ezekre mind külön léteznek speciális trágyák, melyek a növényeknek legkedvezőbb tápanyagokat tartalmazzák. Ha ilyen készítményeket választunk, akkor igazán megkönnyítjük a dolgunkat, hiszen a pontos adagolás és minden tudnivaló a tájékoztató címke hátulján lesz - ha azt betartjuk, akkor nem lehet gond.
Tipp: Tervezéskor ne csak a megfelelő trágya beszerzésére gondoljunk, hanem az elszóráshoz szükséges eszközökre is (pl. trágyaszóró kocsi), ezeket is szerezzük be, ha nem állnak rendelkezésre.

Mikor a legjobb trágyázni?
A legideálisabb időszak erre az ősz, de tavasszal is megtehetjük, ha korábban ez kimaradt. Mindig figyeljünk a trágyázás mértékére, hiszen a hirtelen földre kerülő túl sok tápanyag a meglévő növényeket kiégetheti. A szemcsés trágyát eloszlathatjuk kézzel vagy trágyaszóró kocsi segítségével, négyzetméterenként annyit alkalmazzunk, mely a csomagoláson szerepel. Ha kézzel szórjuk, akkor mindig viseljünk kesztyűt!
Tipp: A különböző tápoldatok szintén a tápanyagpótlásra szolgálnak, ezek a tápanyaghiányt gyorsan és célzottan tudják orvosolni. Ilyenkor a oldatot vagy port vízzel kell vegyíteni és közvetlenül és egyenletes elosztásban a növényekre locsolni.

A gyep speciális terület?
Igen, ha trágyázásról van szó, érdemes kora tavasszal megkezdeni a műtrágyázását - már a gyepszellőztetés és első nyírást követően. Ehhez használjunk gyepműtrágyát, melynek szórását néhány hetente ismételjük - az adott készítmény hátulján erre biztosan találunk ajánlott adagolási útmutatót. Fontos, hogy az utolsó trágyázást a nyár végén ejtsük meg, ha még szükségét látjuk.
Jó tudni, hogy más-más tápanyagra lesz szüksége a földnek a szezon előrehaladtával, így az időszaknak megfelelően vásároljuk meg a műtrágyát (pl. tavasszal nitrogénben gazdag “szezon eleji” a jó választás, míg nyáron inkább a kálium dús trágya lesz a megfelelő).