TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+3613009392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Locsolási kisokos

2022.05.24 14:44
Locsolási kisokos

A szikrázó napsütés és a tikkasztó meleg nemcsak a mi folyadékpótlás utáni igényünket növeli, hanem a növényekét, zöldségekét, gyümölcsfákét és a pázsitét is, hiszen a megfelelő fejlődéshez elengedhetetlen a víz. A forróságban viszont a vízszükségletet nekünk kell pótolni a kertben a természet helyett - főleg, ha csapadékmentes időszakokat élünk, ami egyre jellemzőbb. Cikkünkben a megfelelő és hatékony locsoláshoz adunk néhány tippet!

Mikor és hányszor érdemes locsolni?
Semmiképp sem napsütésben, válasszuk inkább a reggeli (8-9 előtt) vagy esetleg esti órákat, amikor a nap ereje már alábbhagy. Ha már hetek óta nem esett, akkor bizony szükség lehet napi 2 locsolásra is, ilyenkor reggel és este tegyük ezt meg.
Tipp: A reggeli locsolás frissítő napindítás nemcsak nekünk, de a kertnek is, így felkészíthetjük a növényeket a napközbeni melegre, de a reggeli alacsonyabb hőmérséklet és kevés szél miatt a víz kevésbé is párolog el, ha tudjuk végezzük el ilyenkor a folyadékpótlást.

Takárékoskodjunk a vízzel!
Mondhatjuk, hogy az egyik legnagyobb kincs az életünkben a víz, ezért ha tehetjük, használjuk fel minél okosabban. Sok helyen például az esővizet gyűjtik össze és ezt használják locsolásra, de a saját fúrt kút is jó megoldás erre. Ha mindenképpen a vízhálózatot kell használnunk, akkor kérhetünk locsolási mellékmérő órát, mellyel olcsóbban tudjuk a vizet igényelni erre a tevékenységre, illetve nem kell csatornadíjat sem fizetnünk.
Tipp: Egy csepegtető-rendszer kiépítése, a dísznövények alatti mulcsozás a párolgás csökkentésére és a ház ereszcsatornának okos vízelvezetése mind hozzájárulnak a vízspóroláshoz.

Öntözőrendszer? - Jó befektetés?
Igen, főleg, ha sokszor elutazunk vagy nincs kapacitásunk vagy kedvünk elvégezni a napi öntözést, akkor alakítsunk ki automata öntözőrendszert kertünkben, mellyel minden önjáróan fog működni: a megfelelő, beállított időben, a megfelelő mennyiségű vizet fogják megkapni növényeink.
Egy ilyen öntözőrendszer nagy előnye még a hatékony vízhasználat, ráadásul a felhasznált vizet a lehető legegyenletesebben oszlatja el a kertben. Látványa sem lesz zavaró, hiszen a talajfelszín alatt húzódik a vízcsőrendszer, melyből a szórófejek az ideális időben - akár éjszaka - is elvégzik a locsolást. A legtöbb ilyen rendszer esőérzékelővel is fel van szerelve, így nem végez felesleges öntözést, még többet spórolva nekünk, ráadásul ugyanúgy csatlakozhat alternatív vízforrásokhoz egy ilyen rendszer is, közkedvelt például a kútból, ciszternából vagy saját tóból történő locsolás.
Nekünk pedig már nincs is más dolgunk, mint élvezni az egészséges növények, gyümölcsös és gyep látványát!