TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+3613009392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Hogyan tudod megvédeni a gyümölcsöket az éhes madaraktól?

2022.07.13 14:47
Hogyan tudod megvédeni a gyümölcsöket az éhes madaraktól?

A madarak igen hasznosak a kertben fellelhető kártevők ellen, hiszen előszeretettel fogyasztják őket, de közben azon is rajtakaphatjuk őket, hogy a sok-sok munkával gondozott gyümölcsös termését is rendszeresen megdézsmálják. Cikkünkben mutatunk néhány tippet, hogy ez miként előzhető meg!

0. Semmiképp se ártsunk a madaraknak!
Mielőtt bármilyen védelmi eszközt bevetnénk, vizsgáljuk meg, hogy a madarak a számunkra kártékony rovarok elfogyasztása miatt jelentek-e meg a kertünkben. Ha igen, akkor érdemes mérlegelni, hogy a szárnyas barátaink jelenléte vagy a nélkülük tovább szaporodó kártevők tesznek-e nagyobb kárt a termésben.
A másik fontos tényező, hogy ha látunk is sűrűn megjelenő madarakat, még akkor sem biztos, hogy a termést jöttek elfogyasztani, ezt is figyeljük meg, mielőtt elijesztenénk őket kertünkből!

1. Feszítsünk ki hálót!
Kicsit körülményes módszernek tűnhet, de igazán eredményes, mert fizikailag akadályozza meg, hogy a madarak a termés nagyrészét elérjék. A megfelelő hálót húzzuk körbe a fák és bokrok lombozata körül, az alacsony növények esetében pedig alkalmazzunk sorvédőt.

2. Kössünk ki szalagokat vagy cédéket!
Az egyik legnépszerűbb megoldás a madarak távoltartására a fóliaszalagok kihelyezése, melyet egyszerűen csak kössünk a termés környékére, a fa vagy bokor lombozatába. Ezek a légmozgás hatására mozognak majd, ettől a madarak tartanak, így könnyedén és humánusan távoltarthatjuk őket. Másik megoldás, ha valami fényes tárgyat kötözünk ki ugyanígy, sokan használnak erre már nem jó cédé lemezeket, melyek a mozgással és a napban megcsillanó fényükkel is elijesztik a szárnyasokat. Fontos azonban, hogy nagyobb szélben a csapkodásuk zavaró lehet!

4. Vessünk be madárijesztőt!
Ez a megoldás is a madarak félelmére apellál, egy ragadozó vagy a feltételezett emberi jelenlét meggátolja a szárnyasokat abban, hogy a termés közelébe menjenek. Fontos, hogy bizonyos időközönként rakjuk át az ijesztő kerti védelmezőt, mert a madarak, ha néhány napig nem látnak mozgást, akkor felbátorodnak!

5. Etessük és itassuk meg a madarakat!
Ez a megoldás azt feltételezi, hogy ha a madarakat ellátjuk élelemmel és innivalóval, akkor nem fogják a lédús gyümölcsöket dézsmálni. Sokan ugyanis azt feltételezik, hogy bizonyos madarak a tikkasztó hőségben folyadékot keresve bukkanak fel a gyümölcsösben. Szerezzünk be madáretetőt - és itatót, melyeket mindig tartsunk figyelemmel, hogy legyen bennük eleség és víz. Nyáron a szárnyasok különösen örülni fognak a víznek, akár bele is fürödhetnek, hiszen nehezen találnak ilyenkor frissítőt maguknak!