TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+3613009392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Nyárvégi munkák a kiskertben - a gyümölcsös és zöldséges

2022.08.25 17:03
Nyárvégi munkák a kiskertben - a gyümölcsös és zöldséges

Talán a legjobb időszak a kertben, amikor a korábbi munkánk eredményeként beszedhetjük a terméseket, legyen szó egy apró magaságyásról vagy egy hatalmas veteményesről, minden egyes megtermelt zöldség vagy a gyümölcsfákon megérő gyümölcs rendkívüli boldogsággal tölt el minket. Nézzük meg, hogy milyen teendőink vannak a nyárvégi időszakban a kertben!

Az őszibarack
A nyár utolsó hónapjának közepétől már megindulhat az őszibarack nyári metszése, itt ugyanazokat az alapelveket követhetjük, mint a tavaszi metszés alkalmával. Elgévezhetjük ismét a hajtásválogatást, így a megmaradt hajtások erőteljesebbek maradnak és több fény jut a koronába, javítva a gyümölcs színeződését.


A veteményes frissítése
A hónap végén kikerülhetnek például a korai paradicsomtövek az ágyásokból, ezután mindenképp tisztítsuk ki a földet, majd gondoskodjunk a táplálásáról is, ezt a legjobban a megfelelő mennyiségű komposzt bedolgozásával tehetjük meg. Nem áll meg azonban itt az élet, a felfrissített földbe kerülhet petrezselyem, spenót és áttelelő saláta is, sőt, újravethető a borsó, a bab, a kapor és a metélőhagyma is.

A szőlő
Itt is érdemes kicsit rendet tenni! A szőlőtőkék támaszon túlnyúló hajtásait csípjük le, az úgynevezett hónaljhajtásokat is rövidítsük meg, ezt a tevékenységet szeptemberben megismételhetjük. A leveleket is nézzük át, hogy melyek takarják a fejlődő fürtöket, ezeket bátran távolítsuk el, így nemcsak az érést segítjük, hanem a gombás betegségek ellen is eredményesen védekezhetünk.
Ha rothadást, elszíneződést tapasztalunk a növény bármely részén, esetleg fürtökön, akkor azt távolítsu el, vágjuk le, hogy ne terjedjen tovább.

Felkészülése a hidegebb időszakokra
Ha már nincsenek terveink az ágyásokkal, akkor a kitakarítás után vethetünk bele téli takarónövényeket, ezek rengeteg időt megspórolnak majd nekünk tavasszal. Megakadályozzák a talaj elgyomosodását, sőt, a talajerózió és az időjárás viszontagságai ellen is védelmet nyújtanak. Az értékes ágyástalaj megkötésével pedig megakadályozzák a tápanyagok és a nitrogén kimosodását.

A betakarítás, tárolás
A szilvafajták fő érési ideje az augusztus, ezeket szedjük le mindig éretten, még hamvasan, így tudjuk a leghosszabb ideig eltárolni majd, betakarításkor tegyük szárral együtt merev falú edénybe. A hamvasságát próbáljuk megőrizni, így minél kisebb felületen érjünk a gyümölcshöz.
Ebben az időszakban kezdődik el a nagyléptékű alma- és körteszüret, a leszedést követően vagy dolgozzuk fel ezeket vagy tegyük el jól szellőző, hűvös helyre – például a pincébe – újságpapírral bélelt rekeszekben. Csak a sérülésmentes termést tároljuk így, nem egymásra dobálva, hanem talpukra állítva, így hosszú ideig eltarthatjuk.
Jó munkát!