TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+3613009392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Gondolj időben a megfelelő magokra, hagymákra…kerti szerszámokra

2023.01.18 15:49
Gondolj időben a megfelelő magokra, hagymákra…kerti szerszámokra

Itt az új év, itt az ideje a tavaszra való készülődésnek, hiszen márciustól a legkevésbé lesz időnk arra, hogy tervezgessünk és beszerezzük a szükséges szerszámokat, növényeket, hagymákat. Korábban már megmutattuk, hogy az idei kert megtervezésekor mit érdemes szem előtt tartani, most nézzük, hogy miket ajánlatos beszerezni kertünkbe a következő pár hétben – elkerülve a nagy kapkodást, rohanást.

1. A tavaszi virághagymák
A dáliák, a kardvirágok, a begóniák, a kálák és kannák mind tavaszi ültetésű virághagymák, amik nyáron és ősszel kápráztatnak el minket majd virágaikkal, ezeket már bátran megrendelhetjük. Rengeteg színben és fajtában érhetők el, így szánjuk rá az időt, hogy harmonikusan megtervezzük, mi passzol majd a legjobban kertünkbe.
Tipp: Mivel ősszel fel kell majd szednünk ezeket a hagymákat – fagyérzékenységük okán –, így praktikus, ha virághagyma ültető kosarat is használunk, így egy mozdulattal kivehetjük majd a földből azokat.

2. A magok
Tudtad, hogy vannak olyan növények, amiknek a magját már januárban el kell vetni? Ilyen például a bazsalikom, amit május és október között takarítunk be, ezért szükséges a januári vetés – ehhez szükségünk lesz palántaföldre és a tápanyag utánpótláshoz szerves trágyára is. Tájékozódjunk és rendeljük meg időben a szükséges, magokat és kiegészítőket.
Manapság már népszerűek a virágmag keverékek is, ebből találhatunk olyan verziókat, amik vonzzák a madarakat és rovarokat vagy a virágos rétet hozzák el kertünkbe, ezekkel sokkal színesebbé és természetesebbé varázsolhatjuk kertünket.
Tipp: Készítsünk ültetési naplót, nézzük át a meglévő magkészletet és mindenképp figyeljünk a lejárati időkre, hiszen a vetés sikeressége múlhat ezen. Az öreg, többéves magukat nem érdemes már elültetni, mert elveszthették csíraképességüket.

3. A szerszámok
Ha nem tisztán tettük el szerszámainkat, akkor ajánlatos néhány órát eltölteni a fészerben, hogy ezt megtegyük most, így szemrevételezhetjük azt is, hogy mi szorul cserére. Persze a kisebb karbantartás csodákra képes: a kicsorbult ásót és lapátot mi magunk is helyre tudjuk hozni, kalapáljuk vissza, élezzük meg ezeket. Írjunk listát arról, hogy mit kell cserélni és mit szeretnénk újdonságként beszerezni készletünkbe, hogy teljesen készen állhassunk a tavaszi kerti munkálatokra.

Mire az itt felsorolt feladatokkal végzünk, addigra máris sokkal közelebb kerültünk a tavaszhoz, felkészültek és nyugodtak leszünk, időnket pedig addig is a kerttel kapcsolatos teendőkkel töltöttük, hiszen megalapoztuk a sikeres évet. Jó és eredményes készülődést!