TOP termékek

Tanúsítvány

SSL Certificate

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+36706748346 | sateam@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

12 voltos csináld magad kerti világítás

2021.02.15 00:00
12 voltos csináld magad kerti világítás

A kerti világítás ugyan nem létszükséglet, mégis nagyon fontos részét képezi kertünknek. Sokkal hangulatosabb és barátságosabb lesz az egész, ha gondoskodunk a megfelelő világításról. Jó hír, hogy ezt mi magunk is megtehetjük, nem feltétlen szükséges hozzá villanyszerelő szakembert hívnunk. De, hogy milyen az ideális kerti világítás, és hogyan is kezdjünk neki a kialakításához, mai cikkünkből kiderül.

Mit világítsunk meg a kertben?

Addig, amíg a lakásban funkcionális jelentősége van a világításnak, hiszen anélkül nem látunk, a kertben nem feltétlenül bír ilyen jelentőséggel. Természetesen az udvaron is vannak olyan területek, amelyeket este is látnunk kell – ilyen például a kocsibeálló vagy a közlekedő –, de a terület nagy részén inkább hangulatvilágítás céljából használjuk.

Emellett persze lehetnek a kertnek olyan pontjai, amelyre szeretnénk felhívni a figyelmet, illetve amelyekről úgy gondoljuk, hogy megérdemlik az éjszakai díszfényt is, ezért azt mondhatjuk, hogy a kertben dekorációs funkcióval is bír a világítás.

Milyen lámpa kerüljön a kertbe?

Azért fontos tisztázni, hogy mit és milyen céllal világítunk ki a kertben, mert az nagyban befolyásolja azt is, hogy milyen lámpa kerüljön oda. Mivel a bejárónál és a garázsnál olyan fényre van szükségünk, amely mellett valóban jól látunk, ugyanakkor csak kis ideig, ott érdemes mozgásérzékelős lámpát használni. 

Ezek csak akkor világítanak, amikor szükség van rá, így nem fog nappali fényárban úszni a kert azon része egész éjszak

a.Ezzel szemben a teraszon és a közlekedők mentén, valamint a kerti sütögetőnél érdemesebb olyan világításról gondoskodni, amelynek a fénye nem túl erős, cserébe reggelig kitart és akár addig kényelmesen elviselhető. Remek megoldás lehet ilyen helyzetekben a leszúrható, napelemes solar lámpa, amely kellemesen bevilágítja az adott területet. Ugyancsak jó megoldás lehet, ha csak kertünk egy-egy pontjára szeretnénk irányítani a figyelmet, a fényfüzér is. De természetesen a kerti világítás esetében is választhatunk álló – vagy fali lámpát is.


Amit azonban nagyon fontos szem előtt tartanunk, az a biztonság, ezért mindenképp olyan kültéri lámpát használjunk, amely legalább IP44 védelemmel rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy az adott lámpatest védett apró méretű szilárd tárgyak ellen, és a fröccsenő vízzel szemben is minden irányból. Kültéren mindkettő nagyon lényeges, hiszen az időjárás viszontagságaival szemben is ellenállónak kell lennie annak érdekében, hogy biztonsággal használhassuk. Ügyeljünk arra is, hogy nem elegendő, ha a lámpa bírja a különféle időjárási körülményeket, a kábeleknek és a csatlakozóknak is bírniuk kell.

Tervezés és kivitelezés


A tervezés és a kivitelezés során is a biztonságot kell elsődlegesen szem előtt tartani, éppen ezért 12 voltos rendszert érdemes kialakítani. Ez azért is jó, mert ezt akár mi magunk is elkészíthetjük otthon, nem szükséges hozzá szakember segítsége. Ha tudjuk, hogy mindenképp szeretnénk valamilyen világítást, akkor arra gondoljunk már a kertépítés kezdetekor, mert ilyenkor még van lehetőségünk a kábelek és vezetékek földbe rejtésére.

Webáruházunkban is kapható szettjeinknek köszönhetően könnyedén megvalósítható a kerti világítás kialakítása. A szett tartalmaz minden szükséges anyagot, összeszerelése pedig nagyon egyszerű. Nem kell bajlódni bonyolult kötésekkel, egyszerűen rá kell csatlakoztatni a főkábelre rászerelt csatlakozóhoz, amit a 12 voltos transzformátorhoz erősítve csak be kell dugni az áramforrásba, mint bármilyen egyéb elektromos eszközt.