TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+3613009392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Őszi kertészkedés - felkészülés a hidegebb időre

2024.08.23 11:20
Őszi kertészkedés - felkészülés a hidegebb időre

Az ősz a kertészkedés szempontjából is egy fontos időszak, hiszen ilyenkor a nyári virágzás után a kertet fel kell készíteni a téli időszakra. A megfelelő előkészületekkel biztosíthatjuk, hogy növényeink egészségesen átvészeljék a hideget, és a következő évben újra bőséges termést vagy gyönyörű virágzást nyújtsanak, hogyan készítsük fel növényeinket a hidegre? Ebben a cikkben ehhez adunk tippeket!

 

 

 

Őszi kertészkedési teendők
1. A növények metszése
Az elvirágzott növényekről távolítsuk el a virágokat és a száraz ágakat, illetve egyes cserjéket és fákat ősszel is metszhetünk.
2. Gyűjtés és tárolás
Szedjük le a fennmaradt zöldségeket, gyümölcsöket és fűszernövényeket, a gumós növényeket (pl. burgonya, dália) pedig vegyük ki a földből és tároljuk száraz, hűvös helyen.
3. Komposztálás
A lehullott leveleket és a kerti hulladékot komposztáljuk, hogy tápanyagban gazdag talajjavítót készítsünk, ha már nincs hely a komposztálónkban, akkor is gondoskodjunk a zöldhulladék megfelelő elhelyezéséről!
4. Takarás
A gyökérzónát takarjuk be szalmával, komposzttal, fenyőmulccsal vagy egyéb szerves anyaggal, hogy megvédjük a fagytól, ezzel ráadásul eredményesen megakadályozhatjuk a gyomnövények növekedését is. Egyes növényeket extra fagyvédelemmel is elláthatunk, ha beszerzünk téli fagy elleni takarófóliát.
5. Öntözés
Ha száraz az ősz, rendszeresen öntözzük meg a növényeket, különösen az újonnan ültetett példányokat!
6. Kártevők elleni védekezés
Ősszel is figyeljünk a kártevőkre, és ha szükséges, végezzünk permetezést, ilyenkor a növények különösen fogékonyak a különböző gombabetegségekre, ezeket is kezeljük idejében.
7. Tápanyagpótlás
Az ősz jó alkalom a talaj tápanyag-utánpótlására, használjunk ősszel kifejlesztett, lassú hatású trágyákat.

Extra előkészületek a hideg hónapokra
Vízvezetékek védelme
Ha van kertünkben vízvezeték, gondoskodjunk arról, hogy a hideg idő beállta előtt víztelenítsük, téliesítsük nehogy szétfagyjanak a csövek.
Szerszámok tárolása
Töröljük le, javítsuk meg, majd tároljuk száraz helyen a kerti szerszámokat.
Üvegházak és fóliák védelme
Ha van üvegházunk vagy fóliasátrunk, ellenőrizzük az állapotát és védjük meg a erős széltől és a hótól, hogy a még a következő években is jó szolgálatot tegyen.

Az ősz a kertészkedés szempontjából egy átmeneti időszak, amikor a nyári tevékenységeket felváltják a téli felkészülések, ilyenkor a megfelelő gondozással és odafigyeléssel biztosíthatjuk, hogy kertünk egészséges és szép maradjon egész évben.