TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+3613009392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Az őszi kert gondozása: öntözés, trágyázás, védekezés

2024.09.06 11:20
Az őszi kert gondozása: öntözés, trágyázás, védekezés

Nem is gondolnánk, de az ősz a kertészkedés egyik legfontosabb időszaka. A nyári forróság után a növényeknek ilyenkor pihenőre van szükségük, hogy a tavaszi virágzáshoz erőre kapjanak, ehhez járul hozzá az őszi öntözés, trágyázás és védekezés a kártevőkkel szemben. Hogyan érdemes ezeket elvégezni? Ehhez adunk most tippeket!

 

 

 

Öntözés ősszel
Bár a nyári hőségnek lassan vége, a növényeknek továbbra is szükségük van nedvességre. Szeptemberben, amikor még meleg van, érdemes mélyen megöntözni a növényeket, hogy a gyökérzetük elegendő vizet vegyen fel a téli időszakra. Azonban ügyelni kell arra, hogy ne álljon alattuk a víz, mert ez gyökérrothadáshoz vezethet.
Tipp: A kertünkben keletkező zöldhulladékot mulcsként is tudjuk hasznosítani – például a lehulló leveleket és a lenyírt füvet – ez segíthet a talaj nedvességének megőrzésében!

Trágyázás ősszel
Az ősszel kapott tápanyagok segítenek a növényeknek abban, hogy megerősödjenek, és jobban bírják a telet. A legjobb, ha ősszel lassú hatású, foszfor- és káliumtartalmú műtrágyát használunk, míg a foszfor segíti a gyökérzet fejlődését, addig a kálium erősíti a növények sejtfalát.
Tipp: A trágyázás időpontját pedig mindig igazítsuk a növény igényeihez, fajtájához!

Védekezés ősszel
Az ősz a kártevők és betegségek elleni védekezés időszaka is, ilyenkor fontos feladatunk a takarítás: a lehullott leveleket és a beteg növényrészeket el kell távolítani a kertből, hogy megakadályozzuk a kártevők és a kórokozók elszaporodását. Az őszi hónapokban szánjunk időt a kerti eszközeink fertőtlenítésére is.
A fák és cserjék törzsét érdemes védeni a téli fagy, de akár a napsütés ellen is, ehhez használhatunk kerti meszet vagy védőolajat.
Tipp: Szükség esetén használjunk növényvédő szereket, de a megfelelő növényfajták kiválasztása és az ültetési távolságok betartása is segít megelőzni a betegségeket!

Mit végezhetünk még el ősszel a kertben?
Ha eddig nem komposztáltunk, akkor mindenképp érdemes rajta elgondolkoznunk, hiszen a sok zöldhulladékból értékes tápanyagforrásunk lehet tavaszra. Emellett az ősz kiemelt időszak egyes növények, például fák, cserjék és virághagymák ültetésére. Amikor pedig már igazán hűvösre fordulnak az éjszakák, akkor betakarhatjuk mulccsal a növények gyökérzónáját, hogy megvédjük őket a közelgő fagyoktól.

Az őszi kert gondozása elengedhetetlen a növények egészségének megőrzéséhez és a következő évi bőséges terméshez. Az öntözés, a trágyázás és a megfelelő időben történő fagy és kártevő elleni védekezés elvégzése biztosítja, hogy kertünk egész télen át szép és egészséges maradjon.