TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+3613009392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Hogyan tegyük szélvihar biztossá a kertet?

2022.02.04 09:31
Hogyan tegyük szélvihar biztossá a kertet?

Sajnos a házak kiskertjeiben is hatalamas károkat tud okozni a nagyerejű, orkánszerű szél, főként a növényekben, hiszen kicsavarhatja a fákat, letörheti a termőágakat, feldúlhatja a veteményest. Az esetleges károk és balesetek elleni védekezést minden hobbikertésznek érdemes megfontolnia, cikkünkben megmutatjuk, hogy mik a szélvédelem leghatékonyabb eszközei!

Amire nem is gondolunk! - érdemes tudni
Ha huzatos a kertünk, akkor bizony növényeinkre jobban oda kell figyelnünk, elsőként próbáljunk meg széltűrő fajtákat ültetni! Másodsorban olvassunk a jelekből, hiszen a szél csökkenti a növények körüli levegő hőmérsékletét, ami befolyásolhatja a növekedési sebességüket. Ráadásul az állandó mozgás rendellenes fejlődést okozhat egyes fajoknál, így nem érik el a kívánt formát és méretet.
Tipp: jobban figyeljünk oda az öntözésre is, ha huzatos a kertünk, hiszen a napsütéssel párosuló szeles idő gyorsabb vízpárolgást eredményez, így bővebb vízutánpótlásra lesz szüksége növényeinknek.

Honnan fúj a szél?
Mielőtt a szélvédelmet megtervezzük, tisztában kell lennünk kertünk tájolásával, az uralkodó széliránnyal, a terepadottságokkal és érdemes azt is tudnunk, hogy a kertben lévő növények közül melyek viselik nehezebben a szeles időt.

Tisztítsuk meg!
Az első és legfontosabb teendőnk, hogy a viharos időszakok közeledtével járjuk végig alaposan a kertet és vizsgáljuk meg a nagyobb fákat: van-e korhadt ág, elhalt rész vagy már letört, de fennakadó ág. Ezeket mind körültekintően távolítsuk el, ha nekünk nem megy, akkor kérjük szakember segítségét, hiszen később balesetveszélyessé is válhat.
Tipp: a kisebb, még gyenge fákat stabilizáljuk minimum három oldalról, ezt megtehetjük például karós kötözéssel is, hogy ne törje őket el egy-egy nagyobb széllökés.

Gondolkodjunk előre!
A friss ültetés nagy ellensége a szél, hiszen könnyedén kiforgathatja helyükről a kisebb gyökérzetű növényeket, amíg nem alakul ki az összefüggő növényfelület. Ha tudjuk, hogy szelesebb területen veteményezünk, akkor vegyük körbe szélfogó bokrokkal, melyek védenek a szél ellen.
Tipp: a sövények nagyon jó szélvédelmet biztosítanak, válasszunk örökzöld fajtát, hogy télen-nyáron ugyanolyan sűrű maradjon, erre tökéletes például a tiszafa vagy a hamis ciprus.

A kerítés-, erkély- és teraszvédelem
Többféle árnyékolóháló közül választhatunk, ha szeretnénk védettebbé tenni kertünket, teraszunkat, ezek lefogják az érkező szelet, csökkentik annak sebességét és megakadályozzák a légörvények kialakulását. Ráadásul nemcsak a szél ellen védenek, hanem az erős fény, napsütés ellen is, kellemes, átszűrődő fényt biztosítva nekünk. Ezeknek a felszerelése nem igényel szakértelmet, rögzítő kapcsokkal néhány perc alatt a helyükre tehetjük árnyékolóhálónkat.