TOP termékek

Tanúsítvány

SSL Certificate

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+36706748346 | sateam@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Minden, amit a növények teleltetéséről tudni kell

2020.12.18 11:03
Minden, amit a növények teleltetéséről tudni kell

Az igazán hideg idő beállta előtt gondoskodnunk kell évelő növényeink teleltetéséről, mert azok, amelyek nem bírják a fagyokat, tönkremennek. Azonban nagyon fontos, hogy a teleltetés olyan körülmények között történjen, amely megfelel ezeknek a növényeknek, ellenkező esetben hiába szeretnénk jót, elpusztulnak. Mai cikkünkben azt vesszük végig, hogy milyen módon végezzük a teleltetést annak érdekében, hogy tavasszal újult erővel boruljanak virágba a téli pihenő után.

 

A teleltetés ideális körülményei

A legfontosabb, hogy annak ellenére, hogy általában a mediterrán növényeket (pl.: leander, citrusfélék, stb.) kell bevinnünk a fagyok elől, ezek a növények sem igényelnek nagyon meleget. Gondoljunk arra, hogy a mediterrán éghajlaton a szabadban töltik a telet ezek a virágok, ami ott sem 25-30 fokot jelent. A legideálisabb hőmérséklet a számukra a 10-15 fok. Kicsit hidegebb lehet, de melegebb semmiképp sem.

 

A megfelelő mennyiségű fényt azonban biztosítanunk kell ezeknek a növényeknek. Éppen ezért olyan helyiségben oldjuk meg a teleltetést, ahol kellően hűvös a klíma, de sok természetes fényhez jut hozzá az adott virág.

 

A növények gondozása télen

 

Tudnunk kell, hogy a teleltetés alatt a növények nyugalmi állapotban vannak, ezért sem locsolni, sem tápoldatozni nem igazán szükséges. Locsolni éppen csak annyira locsoljuk, hogy ne száradjon ki, és arra mindig ügyeljünk, hogy ne álljon alatta a víz. A tápoldatozásra pedig azért nincs szükség, mert akkor a virág nem tud a téli pihenőre felkészülni, ugyanis a plusz táp miatt növekszik.

 

Fontos, hogy a növényt a talajmenti fagyok előtt vigyük be, ne sokkal hamarabb. Így az esetleges károkozók még kint, a hidegben elpusztulnak, és nem károsítják a növényt a melegben. Attól pedig ne ijedjünk meg, ha a virág elhullajtja a leveleit bent. Ez egy teljesen természetes folyamat pont az előbb is már említett nyugalmi állapot miatt. Ilyenkor a növény pihen, ezért hullik jobban a levele.

 

Mielőtt bevisszük, érdemes a virágot gomba - és felszívódó rovarölő szerekkel lekezelni. Ha így teszünk, kevésbé van kitéve annak, hogy bármilyen kórokozó megtámadja a teleltetés során.

 

Sokszor felmerül, hogy meg kell-e metszeni a növényt a teleltetés előtt. Hangsúlyozzuk, hogy ilyenkor csak az elnyílt virágokat, és esetleg a sérült vagy elhalt ágakat metsszük meg csak, nagyobb metszést tél elején ne végezzünk. Ha ilyenkor nagyon megmetsszük a növényt, az a tavaszi hajtást fogja csökkenteni.

 

Kint teleltethető növények védelme

 

Vannak olyan dézsás növények is, amelyek ugyan megfelelő védelem mellett, de a szabadban is kibírják a telet. Ilyen például a fagyal vagy a bukszus is. Fontos, hogy az edényüket burkoljuk be zsákvászonnal vagy régi szőnyeggel, magát a növényt pedig takarjuk be speciális növényvédő zsákkal. Ez megvédi a hideggel és a csapadékkal szemben is.

 

Ezeket a növényeket télen is öntözni kell, tápoldatozni azonban nyár vége után már nem szükséges. A bent teleltetett virágokkal szemben a kinti növények esetében nem kell az elhalt leveleket és virágokat leszednünk, mert ez is egy plusz védelmet jelent.