TOP termékek

Tanúsítvány

SSL Certificate

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+36706748346 | sateam@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Miért kell trágyázni a füvet?

2021.02.01 16:00
Miért kell trágyázni a füvet?

A gyepet nem elég elültetni, utána bizony gondozni is kell, hogy egész évben szép és egészséges legyen. A telet leszámítva az év többi részében oda kell figyelnünk, hogy mivel és hogyan ápoljuk a füvet, ha azt szeretnénk, hogy valóban mutatós legyen. Ennek szerves részét képezi a trágyázás, ezért mai írásunkban azt járjuk körbe, miért is kell trágyázni a gyepet tavasszal, nyáron és ősszel.

 

A gyep ápolása

Amikor füvet vetünk, tudjuk, hogy majd locsolni és nyírni kell. De gondolunk arra is, hogy miként pótoljuk a tápanyagot a zöld növény esetében? Pedig ez ugyanolyan fontos és szükséges, mint az, hogy megöntözzük. A fű ugyanis két módon juthat tápanyaghoz: egyrészt a levegőből, másrészt pedig a talajból. A trágyázással a talajban található tápanyag mértékét és minőségét tudjuk növelni, ezért elengedhetetlen, ha ragyogóan zöld és egészséges gyepet szeretnénk látni a kertünkben.

Fontos tudnunk, hogy a fű számára a legfontosabb tápanyagok a nitrogén, a foszfor, a kálium, a magnézium, és a vas. A gyep műtrágyák ezeket tartalmazzák bizonyos arányban. Azonban nem mindegy, hogy milyen arányban, a fű tápanyagigénye ugyanis függ a fű fajtájától kezdve, a korán és a funkcióján át egészen addig, hogy éppen milyen évszak van.A trágyázás jelentősége tavasszal

Tavasztól kezdődően a fűnek folyamatosan nagyobb tápanyagtartalmú trágyára van szüksége, ugyanis a jó idő közeledtével egyre többet locsoljuk, így egyre jobban és gyorsabban nő. Ennek megfelelően márciusban érdemes olyan műtrágyát választanunk, amelynek nátriumtartalma magasabb. Arra azonban ügyeljünk, hogy ne egyszerre juttassunk nagyobb mennyiséget a fűre, hanem folyamatosan kevesebbet. Erre tökéletes megoldás lehet az Agrecol 100 napos gyeptrágya, mely 3 hónapon keresztül folyamatosan szívódik fel, ennek eredményeként 100 napon keresztül megfelelő mennyiségű tápanyagot juttatva a talajba.Mi a célja a nyári trágyázásnak?

Nyáron – a tavaszi gyeptrágyázással ellentétben – már nem csupán az a cél, hogy növekedjen a fű, hanem az is, hogy sűrűsödjön. Ennek értelmében ezen időszakban érdemes kétszer is trágyázni, mielőtt megejtjük majd az őszi, téli hidegre felkészítő utolsó trágyázást. A nyári meleg ugyanúgy – ha nem jobban – igénybe veszi a füvet, mint a téli fagy, ezért a nyári trágyázáshoz komplex összetételű gyeptrágyát használjunk, amilyen például az Everris Sportmaster Balanced műtrágya.

Készítsük fel a télre a füvet!

Az év harmadik olyan időszaka, amikor nélkülözhetetlen a fű trágyázása az ősz, ugyanis ekkor készítjük fel a gyepet a télre és a hidegre, valamint az időjárás egyéb viszontagságaira. Éppen ezért ezt nagy körültekintéssel végezzük el. Ősszel elsősorban az a cél, hogy megnöveljük a fű ellenállóképességét, ezért olyan gyeptrágyát válasszunk, amelynek a nátriumtartalma alacsony, ellenben a káliumtartalma magas, mert ez segíti a füvet abban, hogy jobban viselje a fagyokat és ellenállóbb legyen. Mindig speciális őszi trágyát használjunk, amilyen például az Everris PreWinter téli felkészítő gyeptrágya is.