TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+3613009392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Kerti utak kialakítása profi módon – tippek, trükkök

2023.03.01 15:25
Kerti utak kialakítása profi módon – tippek, trükkök

Az nem kérdés, hogy minden kertben szükség van útra, praktikus oka ennek, hogy akkor nem a gyepet vagy bármely más aljnövényzetet taposunk szét, amikor közlekedünk. Esztétikai oka pedig, hogy ez is a kert ékévé válhat, de segíthet fókuszt helyezni a kert legszebb részeire. Nézzük meg, hogy miket érdemes figyelembe venni mikor kerti útunk kialakítását tervezzük!

1. Fő cél a használhatóság, praktikum!
Aranyszabály, hogy elsősorban legyen hasznos, másodsorban pedig látványos, nincs azzal sem semmi gond, ha a kerti út teljesen átlagos kialakítású és minden érdekességet nélkülöz, hiszen a lényege, hogy két pont között biztonságosan – a kerti növényzetet óvva – eljuthassunk. Ezért is fontos, hogy útunk a kert legvégig elvezessen és minden olyan kitérőt meg tudjunk tenni belőle, ahol gyakori növénygondozás szükséges, esetleg sérülékenyebb az aljnövényzet.

2. Legyen megfelelő a szélessége!
Elegendő 60-70 centiméter szélesség, ha a virágoskert megcsodálására alakítanánk csak ki az útvonalat, ezt vezessük végig a látnivalók mentén, hogy közelről is gyönyörködhessünk bennük. Azonban vegyük figyelembe mindenképp kerti szerszámaink, gépeink, segédeszközeink szélességét is, ha például használnánk kerti kocsit vagy talicskát is az úton, akkor bizony annak mentén határozzuk meg, hogy milyen széles legyen.
Egy veteményes esetében az ágyások között nem kell sokat variálnunk, ott bőven elég egy “osonó” út, amit nem szükséges burkolni sem, ez praktikusan csak a növényekhez való eljutást szolgálja majd. Keskenysége pedig több helyet hagy az értékes, termő ágyásoknak.
A ház bizonyos részeinek a megközelítésére azonban érdemes minimum egy méter szélességben gondolkozni, ilyen például a kaputól a bejáratig, a terasztól a garázsig vagy a tűzrakóig, szalonnasütőig vezető út, ahol előfordulhat, hogy két ember beszélgetve egymás mellett szeretne kényelmesen elférni. Ezek nagyobb igénybevételű utak, strapabíró burkolatot érdemes választani hozzájuk!


3. Mekkora terhelésnek lesz kitéve?
Ha csak gyalogos forgalom lesz az úton, akkor négy centiméternyi minimum vastagsága szükségünk lesz a burkolóelemeknél, legyen szó járdáról vagy a kertbe vezető útról. Autós forgalomhoz viszont növelnünk kell legalább két centivel ezt a vastagságot, a hat centis térkő burkolat erre tökéletes megoldás, amit univerzálisan használhatunk a garázsbeállóhoz, de a kerti utak kialakításához is. Ha számítunk nagyobb, teherautós forgalomra is, akkor menjünk biztosra, és legyen 8 centiméter vastagsága az útnak.

4. Az esztétikum!
Fő szempont talán a harmónia kialkítása, hiszen egy út összekötheti a házat, a teraszt a kerttel, ez képezi az átmenetet oda, így jó, ha mindkét térhez kapcsolódik valamilyen formában. Figyeljünk oda a színekre, formákra, döntsük el azt, hogy az út legyen-e kertünk fókuszpontja vagy inkább azok a kerti elemek, amikhez az úton sétálva juthatunk majd el. Jó és eredményes tervezést!