TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+3613009392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Előzd meg a szárazságot

2023.03.31 14:19
Előzd meg a szárazságot

Évről évre egyre nagyobb kihívást jelent, hogy kertünkben miként őrizzük meg a vizet, hogyan legyen hatékony a vízgazdálkodásunk a forró nyarakon. Szerencsére létezik néhány olyan praktika, amikkel segíthetjük a föld vízmegtartását, annak gazdaságos utánpótlását – az eredményes szárazság elleni küzdelemhez adunk most 5 tippet!

1. Takarjuk a talajt!
Egyre többen alkalmazzák – akár már a konyhakerti növények kapcsán is –, a mulcsozás segít megőrizni a talaj nedvességtartalmát, ezzel csökkentve a szükséges öntözéseket, emellett jobban felfogja az esővizet, és megakadályozza annak erodáló hatását is. A mulcsozás segít abban is, hogy kevesebb gyomnövény jelenjen meg kertünkben, de szabályozza a talaj hőmérsékletét is, így védekezhetünk a túlzott lehűlés és felmelegedés ellen is a talajtakarással.
Esztétikai szempontból is előnnyel járnak a talajtakaró technikák, hiszen gondozott, egységes kert érzetét keltik az azonos anyaggal bevont felületek. Erre a célra használhatunk fűnyesedéket, fenyőkérget, gallydarálékot, de akár falevelet is.

2. Gyűjtsük az esővizet!
A kertünkre lehulló csapadékot bizony érdemes összegyűjteni, hiszen az értékes vizet később eredményesen visszajuttathatjuk azt kertünk hidratálása céljából a talajba. Dekoratív esővíztárolók, -gyűjtők sokaságából választhatunk már, így nem kell aggódnunk, hogy ez “belerondít” kertünk összképébe.

3. Építsünk ki öntözőrendszert!
A tavasz tökéletes időszak arra, hogy megtervezzük kertünkbe a leghatékonyabb és legtakarékosabb öntözőrendszert, ami nyáron mentesíthet minket a mindennapi locsolási teendők alól. De nemcsak időt, hanem vizet és ezzel pénzt is megtakaríthatunk, ha ilyen módon őrizzük kertünk nedvességtartalmát, hiszen egy jól beállított öntözőrendszer optimális öntözési idővel és kevesebb víz felvételével dolgozik. Ráadásul a mai modern rendszerek már esőérzékelővel rendelkeznek, a wifi-s vezérlőnek köszönhetően bárhonnan irányíthatóak és ellenőrizhetőek, a növényeink pedig hosszabb élettartamot kaphatnak.

4. Locsoljunk a megfelelően!
Ha a kézi locsolás mellett döntünk, akkor érdemes azt reggelre időzíteni, ez a legideálisabb időszak erre, figyeljünk arra is, hogyha nincs túl nagy hőség, akkor ne öntözzük túl a növényeket. A víz okos, lassú adagolásával sokkal hatékonyabb lesz a locsolás, hiszen a túl gyorsan nagyhozamban elfolyó víz nem biztos, hogy eredményesen lejut a gyökerekig.

5. Figyeljünk oda a növényekre!
A nagy hőségben ne vágjuk például olyan rövidre a füvet, mert hamar kiszáradhat, inkább hagyjuk kicsit magasabbra megnőni, és locsoljuk rendszeresen. Több öntözésre lesz szükség, ha az átlagosnál melegebb az időjárás, illetve ha növényeink sűrűn vannak ültetve, de az idősebb növényeket elég lehet kevesebbszer, azonban bőséges vízzel megöntözni. Viszont ha frissen ültettünk, telepítettünk valamilyen növényt kertünkbe, akkor annak extra vízigénye lehet, hogy életben maradjon – erre figyeljünk!