TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+3613009392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Fűnyírási kisokos kezdőknek

2023.04.28 14:23
Fűnyírási kisokos kezdőknek

Az utóbbi néhány hét csapadékos időjárása és a napsütés megtette hatását, már többször elő kellett venni a fűnyírót vagy üzembe helyezni a robotfűnyírót. Cikkünkben összegyűjtöttük, hogy mire érdemes odafigyelni fűnyíráskor, ha szép, egészséges pázsitot szeretnénk látni udvarunkban!

A fűszálak hosszúsága
Talán az egyik legfontosabb tudnivaló, hogy mennyire szabad levágni a füvet, általános szabályként elmondható, hogy a felső egyharmadot szabad csak egyszerre eltávolítani, ha többet vágunk le, akkor előfordulhat sárgulás, ritkulás, felüthetik a fejüket a különböző betegségek.
Tipp: Mindenképp várjuk meg, míg a valamennyire megnő a fű, és akkor lássunk neki a következő nyírásnak. Ha pedig azon kapjuk magunkat, hogy hirtelen magasra ugrott, mert nem volt időnk füvet nyírni, akkor fokozatosan, több vágással nyírjuk a megfelelő hosszúságúra, ez történhet akár két egymás utáni napon is.

Az időzítés
Legyünk résen az időjárással kapcsolatban, esőben nem szabad füvet nyírni, így vagy előzzük meg azt vagy várjuk meg míg száraz napok következnek.
Másik dolog, amire oda kell figyelni az a nyári hőség, ilyenkor nem szabad napközben füvet nyírni, a legideálisabb a késő délutáni időpont. De ha korán kelők vagyunk, akkor délelőtt is elvégezhetjük azt, viszont ilyenkor számolnunk kell azzal, hogy a tűző napsütés nem várt kellemetlenségeket okozhat még a nap folyamán a frissen lenyírt füvünknek – hamarabb kiszáradhat, ezért jó, ha a fűnyírás utánra időzítünk egy alapos öntözést is.
Tipp: Ne csak a környezeti feltételekre figyeljünk a fűnyírás idejének megválasztásakor, hanem a szomszédok jókedvére is!

A rendszeresség
Ha gyepünk folyamatosan öntözött, szép zöld, akkor bizony nyáron igényli majd a legtöbb fűnyírást, ősszel és tavasszal pedig kicsit kevesebbszer is elég lesz vágnunk. A robotfűnyírók pedig mindennap/minden másnap útnak indulnak, hogy megrövidítsék gyepünk hosszát, ezzel a megoldással megkímélhetjük magunkat, ráadásul folyamatosan egyenletes lesz a pázsit kinézete, szép egészséges zöldfelületre tekinthetünk majd a kertben.

A fű magassága
Azt már tudjuk, hogy a fűszálak felső egyharmadát szabad csak egyszerre levágni, azonban azt még nem, hogy mi az ideális fűnyírási magasság. Erre a válasz a 4-5 centi körüli hossz, ha ennél kisebbre vágjuk, akkor a nyári hőségben pillanatok alatt kiszáradhat. A legtöbb modern fűnyíróban van magasságszabályozó, így könnyedén beállíthatjuk a kívánt hosszt.
A nyírás iránya
Bizony ez is figyelmet igényel, ha egyenletes, szép pázsitot szeretnénk. Először is figyelnünk kell, hogy a vágott felületek között mindig legyen átfedés, a már levágott sávot mindig egy arasznyival fedjük le az új sáv vágásakor is.
Másodszor pedig a fűnyírások alkalmával váltogassuk a vágás irányát, így elkerülhetjük, hogy csíkos pázsit legyen a végeredmény.

Ha ezeket a tippeket betartjuk, akkor nincs is más dolgunk, mint élvezni a gyönyörű, ápolt gyep látványát kertünkben!