TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+3613009392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Fűszerkert sajátkezűleg

2023.05.26 16:03
Fűszerkert sajátkezűleg

Nincs is annál jobb érzés, mint amikor friss zöldfűszerekkel ízesíthetjük a vasárnapi ebédet, ezek sokkal intenzívebb ízélményt eredményeznek, mint a boltban kapható szárított társaik. Legyen szó bazsalikomról, rozmaringról, esetleg még különlegesebb fűszernövényről, bátran ültetehetünk mi magunk is a kertbe belőlük, nézzük meg, hogy ez milyen előkészületeket igényel!

Csak a kertbe?
Az első jó hír, hogy egy kisebb fűszerkertet akár a lakásban vagy a balkonon is létrehozhatunk, így ha nincs kertünk, akkor is számíthatunk a friss zöldfűszerekre saját termesztésből. Kiskertünk akkor lesz sikeres, ha minden növény egyedi igényeit figyelembe vesszük, odabent például eredményesek lehetünk a kakukkfűvel, snidlinggel, zsálával, korianderrel, oregánóval, de a rozmaring, a tárkony vagy éppen a menta inkább a kinti körülményeket szereti.
Tipp: a benti termesztéshez csak néhány cserépre, egy kis termőföldre lesz szükségünk, illetve figyeljünk oda az ültetést követő elhelyezésre, fontos, hogy a növényekhez kellő napfény jusson és ne legyenek állandó huzatnak kitéve.
Lakásban történő ültetéskor használjunk zsákos termőföldet, ez garantálja a kártevő- és gyommentességet. A vízelvezetésre kiemelt figyelmet érdemes fordítani, a cserepek alja legyen lukas, illetve 4-5 centi magasságban kavicsréteget is elhelyezhetünk alulra.

Milyen növényeket válasszunk?
Célszerű gazdaboltban vagy kertészetben vásárolt palántákat ültetni, de kezdhetjük a munkát magokkal is – mindenképp megbízható helyről szerezzük be ezeket!
10 fűszernövény, amit bátran termesszünk:
1. oregánó,
2. bazsalikom,
3. zsálya,
4. kakukkfű,
5. menta,
6. kapor,
7. levendula,
8. petrezselyem,
9. snidling – metélőhagyma,
10. majoranna.
Ha bátortalanok vagyunk, akkor először válasszunk mediterrán fűszernövényeket, ezeknek mindössze napfényre és jó minőségű talajra lesz szükségük, ezenfelül igénytelenek.

A megfelelő elhelyezés és a talaj előkészítése
Mielőtt nekilátnánk az ültetésnek, elő kell készítenünk a kerti talajt, a cél, hogy gyommentes, porhanyós és tápanyagban gazdag területet kapjunk. Vegyük figyelembe a növények igényeit, olyan helyet válasszunk, ami megfelel ezeknek, általában a napos, huzatmentes kertrészek lehetnek megfelelők erre. Ha árnyékos helyre kerülnek fűszernövényeink, akkor bizony nemcsak fejlődésüket fogjuk vissza, hanem aromájuk sem lesz olyan intenzív!
Tipp: Sok kertész a veteményes kártevőinek elűzésére is használja az erősebb illatanyaggal bíró fűszernövényeket, ilyen céllal is ültethetjük ezeket, így két legyet ütünk egy csapásra!