TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+36 (1) 300 9392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Növényvédelem természetesen: Hogyan védjük meg a kertünket vegyszerek nélkül?

2023.08.09 15:13
Növényvédelem természetesen: Hogyan védjük meg a kertünket vegyszerek nélkül?

Kertünk növényeinket akár vegyszerek nélkül is eredményesen megvédhetjük a káros hatásoktól, kártevőktől. A természetes védelmi módszerek ráadásul nemcsak környezetbarátak, de hatékonyan megőrzik a kert egészségét hosszú távon is. Íme néhány tipp a növények természetes védelmére!

A talajminőség javítása
Az egészséges talaj az egészséges növények alapja! Tápláljuk a talajt komposzttal vagy szerves anyagokkal, ezzel nagyban javítjuk a talaj struktúráját és tápanyagellátását, így a növények is ellenállóbbak lesznek a külső hatásokkal szemben.

Megfelelő növényválasztás
Mielőtt ültetésbe fognánk, legyünk tudatában, hogy milyenek kertünk adottságai, ehhez válasszuk ki a megfelelő növényeket, ezek jobban alkalmazkodnak majd a természetes környezethez és ellenállóbbak lehetnek a kártevőkkel, illetve betegségekkel szemben is.

Köztes veteményezés és növényváltás
Ügyeljünk arra, hogy éves váltásban különböző növényeket ültessük ugyanarra a területre, így nem fordulhat elő a kártevők és betegségek felhalmozódása.

Tápanyag- és vízegyensúly
Figyeljünk a megfelelő öntözésre és tápanyagellátásra. A túlzott öntözés vagy túl magas tápanyagellátás növeli a betegségek és a kártevők elszaparodosának kockázatát.

Társültetés
Ültessünk egymás mellé olyan növényeket, amelyek pozitív hatást gyakorolnak egymásra. Például néhány növény illóolajai elriaszthatják a kártevőket, ilyen lehet a levendula, a bazsalikom vagy éppen a büdöske.

Természetes rovarirtók
Használjuk a természetes ellenségeket, például egyes rovarokat vagy énekesmadarakat, hogy visszaszorítsuk a kártevők populációját. Ha a kertet csábítóvá tesszük számukra, akkor kiváló társaink lesznek a növényvédelemben is.

Kézi beavatkozás
Rendszeresen ellenőrizzük a növényeket, szedjük le kézzel a kártevőket (pl. csigákat) és távolítsuk el a beteg növényrészeket.

Illóolajok és növényi kivonatok
Bizonyos illóolajok és növényi kivonatok hatékonyak a kártevők elriasztásában és a betegségek megelőzésében, például a neem olaj hatásos lehet a rovarok ellen.

Kerítés és hálók
Védelmezzük a növényeket fizikai akadályokkal, például kerítéssel vagy hálóval, hogy elzárjuk a kártékony állatok és rovarok útját.

Megfelelő térkihasználás
Hagyjunk nagyobb teret a növények között, ezzel növelhetjük a levegő áramlását, így csökkentve a nedvesség felhalmozódását, ami melegágya lehet a betegségek kialakulásának.

Fontos tudni, hogy a természetes növényvédelemnek is vannak korlátai, nem mindent tudunk ezekkel az alternatív megoldásokkal kivédeni, de nagy segítségünkre lehetnek kertünk védelmében. Azonban ha súlyos kártevő- vagy betegségproblémával szembesülünk, akkor mindenképp érdemes szakértővel konzultálni, hogy közösen megtaláljuk a megoldást kerti növényeink problémáira!