TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+36 (1) 300 9392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Konyhakert tervezési útmutató kezdőknek

2023.08.16 17:03
Konyhakert tervezési útmutató kezdőknek

A konyhakert tervezése izgalmas és kreatív folyamat, hiszen elgondolkozhatsz azon, hogy miként termeszthetsz eredményesen saját zöldségeket vagy éppen gyógynövényeket. Hogyan fogj neki? Segítünk, megmutatjuk lépésről lépésre a konyhakert tervezéssel és gondozással kapcsolatos teendőket!

1. A helyszín kiválasztása
Válassz egy olyan területet, ami napi 6-8 órányi napfényt kap, és könnyen megközelíthető a locsolás és a gondozás miatt. De a jó vízelvezetés és a talaj minősége, termékenysége is fontos tényező!
2. A tervezés
Rajzold le a területet, és gondolkozz el az elrendezésen. Határozd meg, hogy milyen méretű ágyásokra és utakra lesz szükséged, utóbbinál például fontos szempont lehet, hogy egy talicska vagy kerti kocsi kényelmesen elférjen rajta.
Tipp: Az ágyások ne legyenek túl szélesek, hogy könnyen hozzáférhess minden növényhez!
3. A növények kiválasztása
Válaszd ki, hogy milyen növényeket szeretnél termeszteni. Kezdetben érdemes olyan könnyen kezelhető növényekkel kezdeni, mint például a paradicsom, a paprika, az uborka, a saláta vagy éppen a sárgarépa.
4. Az ágyások és utak elkészítése
A jó terméshez fontos a jó talaj, ezért trágyázd a talajt komposzttal vagy más szerves anyaggal az ágyások területén. Ha magaságyást készítesz, akkor figyelj arra, hogy azt is minőségi termőfölddel töltsd fel!
Az ágyások közötti utak helyét is érdemes meghatározni, hiszen ezeken tudsz majd kényelmesen mozogni, a felületüket beboríthatod kaviccsal vagy fahánccsal is, de akár szabadon is maradhatnak.
5. Az öntözés és locsolás
Ne feledkezz meg a megfelelő öntözésről és locsolásról sem. Egy csepegtető- vagy akár automata öntözőrendszer igazán hatékony társad lehet ebben. A víz hatalmas érték a kertben, főleg a nyári hőségben, így érdemes az esővíz összegyűjtéséről is gondoskodni, amit fel tudsz használni a locsolókannás öntözések alkalmával is.
Tipp: Mindig ügyelj arra, hogy ne legyenek túl vizesek, de ne is száradjanak ki az ágyások!
6. A növények elültetése és gondozása
Ültesd el a kiválasztott növényeket az előre elkészített ágyásokba, úgy hogy vedd figyelembe a megfelelő ültetési mélységeket és távolságokat is az adott növény kapcsán. Az ültetés után pedig rendszeresen tápláld növényeidet a megfelelő műtrágyával, növénytáppal, és gondoskodj a gyomok elleni védekezésről is.
7. A kártevők és betegségek elleni védekezés
Tanuld meg felismerni a különböző kártevőket és betegségeket, és a megelőző természetes védekezési módszereket, ültess például kártevőirtó növényeket vagy használj környezetbarát permetezőszereket.