TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+36 (1) 300 9392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Természetes tápanyagok és trágyázás a kertben: a fenntartható növénytermesztés alapjai

2023.08.22 17:10
Természetes tápanyagok és trágyázás a kertben: a fenntartható növénytermesztés alapjai

A fenntarthatóság egyre fontosabb az élet minden területén, nem beszélve a kertről, hiszen ott egy kis odafigyeléssel természetes módon tudjuk táplálni a talajt, és így hamar saját, környezetbarát termésünket fogyaszhatjuk majd. Cikkünkben most néhány hasznos tippet adunk a fenntartható növénytermesztéshez!

Komposztáljunk!
A komposztálás egy kiváló módja a konyhai és kerti hulladék újrahasznosításának. A komposztálással készült komposzt gazdag talajtápanyag, ez segíti a növények növekedését és emellett csökkenti a szerves hulladékok kommunális szemétbe keveredését, szeméttelepre kerülését. Javítsuk saját komposztunkkal kertünk talajának minőségét!

Zöldtrágyázzunk!
A zöldtrágyázás során zöld növényi anyagokat, például takarmánynövényeket vagy kerti hulladékot használunk talajtakaróként vagy talajjavítóként. Ezek a növények gazdagítják a talajt szerves anyagokkal, javítják a talaj szerkezetét és segítik a víz- és tápanyagmegkötést is.

Használjunk környezetbarát trágyákat!
A hagyományos, szintetikus trágyák helyett érdemes olyan természetes forrásokból származó trágyákat használni, mint például a haltrágya vagy csontliszt, ezzel sokat teszünk környezetünkért.

Figyeljünk oda a talaj védelmére!
A talaj eróziójának megelőzése érdekében alkalmazhatók természetes takarók is, tökéletes erre például a mulcs, ami nemcsak a talaj nedvességtartalmának a megtartásában segít, de csökkenti a talajtápanyagok lemosódását is.

Figyeljük a tápanyagszintet!
Ha tisztában vagyunk a talaj tápanyagszintjével, akkor tudni fogjuk, hogy milyen anyagokra lesz szükségünk a célzott talajminőség-javításhoz, így elkerülhetjük a túlzó trágyázást, ezzel pedig a felesleges környezeti terhelést.

Ültessünk ciklikusan!
A váltakozó növényültetés segít megelőzni a talaj kimerülését és a kártevők elszaporodását is. Ráadásul egyes növények teljesen más tápanyagszükséglettel bírnak, mint társaik, így könnyedén kialakíthatunk egy ciklikus rendszert, amiben a nagy tápanyagfogyasztókat az igénytelenebb társaik követik, így lesz ideje a talajnak a regenerációra.

Permakultúra - Mit jelent?
Ez egy kerttervezési megközelítés, célja olyan tartósan fenntartható rendszerek kialakítása, amelyekben a növények, az állatok és az emberek egyensúlyában vannak a környezettel. Ezért a természetes tápanyagok és trágyázás szempontjából fontos elveket tartalmaz, ha kicsit beleássuk magunkat a témába, akkor hasznos tudással gyarapodhatunk.


Végezetül fontos megjegyezni, hogy a fenntartható növénytermesztés számos előnnyel jár: támogatja a biodiverzitást, környezetbarát és az ökológiai egyensúly kialakításában is nagy szerepe lehet – ezért is érdemes időt fordítani rá. Vessünk be minél több praktikát, hogy kertünk – az adottságaihoz igazítva – minél fenntarthatóbb legyen!