TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+36 (1) 300 9392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Gyümölcsfák metszése az ősz folyamán

2023.09.26 17:57
Gyümölcsfák metszése az ősz folyamán

Az őszi gyümölcsfametszés talán az egyik legfontosabb kerti teendő, ráadásul alapvető része a gyümölcsfáink ápolásának is. Ez az időszak pedig ideális a fa alakítására, a terméshozam növelésére és a betegségek megelőzésre is, nézzük meg, hogy miként érdemes ezt elvégezni!

Mikor és miért kell metszeni?
Az őszi metszést általában szeptember végén vagy október elején végezzük, amikor a fa levelei már lehullottak, hiszen ilyenkor a fa már a téli nyugalmi időszakra készül, és így kevésbé érzékeny a metszésre. Jó tudni, hogy az őszi metszést minden évben el kell végezni, hogy a gyümölcsfák egészségesek és termőképesek maradjanak.
A metszésnek számos előnye van, például a fa felkészültebb és ellenállóbb lesz a téli hidegre, sőt a következő szezonban nagyobb terméshozamra számíthatunk. Emellett a fa belseje szellősebb lesz, ami javítja a levegő- és fényforgalmat, így a növény egészségesebb lesz, és kevésbé lesz hajlamos a betegségekre, összességében pedig fáink élettartamát is növeljük a folyamatos gondozással.

Milyen gyümölcsfákat kell metszeni?
Az őszi metszést általában a csonthéjas gyümölcsfáknál (pl. barack, szilva, meggy, cseresznye) ajánlják, míg az almatermésűek (pl. alma, körte, birs) metszését általában tavasszal vagy nyáron javasolják.
Tipp: a ribizli, egres és málna bokrokat tavasszal érdemes metszeni, míg a szőlő metszése mindkét évszakban elvégezhető!


Hogyan kell metszeni? - 4 lépés röviden
Távolítsuk el az elhalt, beteg vagy sérült ágakat!
Ezek az ágak nem termelnek gyümölcsöt, és fertőzésforrást jelenthetnek. Szerencsére könnyen felismerhetők, mert ezek az ágak világosbarnák vagy feketék, és sokszor penész vagy gomba is látható rajtuk.
Vágjuk vissza az egymást keresztező, egymást akadályozó ágakat, formázzuk a fát!
Ez segít a fa ápolt és egészséges megjelenésének megőrzésében.
Vékonyítsuk ki az ágrendszert, hogy a fa belseje is szellős legyen!
Ezek az ágak zavarják a fény és a levegő áramlását is, így nincs rájuk szükség.
Rövidítsük le a túl hosszú ágakat, hogy a fa jobban bírja a terhelést!
Ez segíti a fa egyensúlyát és stabilitását.


Tipp: A metszés elvégzéséhez éles metszőollót vagy fűrészt használjunk, előbbit a vékonyabb, utóbbit pedig a vastagabb ágakhoz használjuk, és ne feledkezzünk meg a munka után a sebzéseket lezárni sebkezelő szerrel, hogy megakadályozzuk a betegségek terjedését.

Összességében az őszi gyümölcsfametszés egy igazán fontos feladat, amely segíti a fáink egészségének és termőképességének a megőrzését. A megfelelő metszési technikák alkalmazásával hozzájárulhatunk ahhoz, hogy gyümölcsfáink még sokáig kertünk hasznos és látványos növényei legyenek.