TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+36 (1) 300 9392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Bokrok és cserjék gondozása és visszavágása az őszi időszakban

2023.10.07 10:57
Bokrok és cserjék gondozása és visszavágása az őszi időszakban

Az őszi hónapokban is fontos odafigyelni a bokrok és cserjék gondozására, illetve visszavágására, hiszen ezzel támogathatjuk őket a téli hideg átvészelésében, és elősegíthetjük, hogy a következő évben dús virágokkal örvendeztessenek meg minket növényeink.

Miért és mikor érdemes elvégezni a bokrok metszését?
Mert ezzel sikeresen megvédhetjük a bokrokat a fertőzésektől, segíthetjük az új hajtások növekedését, emellett kedvünk szerint formálhatjuk és alakíthatjuk a növényt, és a tél fagykárokat is megelőzhetjük.
A metszést mindenképp a lombhullás után, de még azelőtt érdemes elvégezni, hogy a fagyok beállnak, így a növényeknek lesz ideje begyógyítani a vágásokat, mielőtt a hideg beköszönt. A metszés gyakorisága pedig a növény fajtájától és növekedési erejétől függ: a gyorsan növő bokrokat gyakrabban kell metszeni, mint a lassan növőket.
Tipp: A metszési munkákhoz mindig éles, jól karbantartott metszőollót és fűrészt használjunk, a vágások pedig legyenek simák, tiszták, hogy a növény ne fertőződjön meg. A metszési sebek lezárásához használjunk sebkezelőt.


A leggyakoribb bokrok és cserjék, amiket ősszel érdemes metszeni
1. Lombhullató cserjék:
nyáriorgona,
orgona,
borbolya,
tuja,
bukszus,
rózsa,
fűz,
galagonya,
kökény.
2. Örökzöld cserjék:
babérmeggy,
tiszafa,
boróka
és a tuják.


Milyen technikákat alkalmazhatunk az őszi metszés során?
Áttekintés és tisztítás
A metszés előtt alaposan vizsgáljuk át a növényeket, és távolítsuk el azokat az ágakat, amelyek sérültek, betegek vagy elhaltak – ezt mindig a sérült rész alapjánál tegyük meg, így növényeink sokkal egészségesebbek és szebbek lesznek.
Elvékonyítás, ritkítás
A túlságosan sűrű bokrokat ritkíthatjuk, hogy a növénynek legyen elegendő levegője, szellőzni tudjon és megfelelő mennyiségű napfényhez jusson. Az elvékonyítás során az egymást árnyékoló vagy keresztező ágakat távolítsuk el.
Alakítás, formaadás
Az alakító metszés során a növény formáját alakítjuk ki, ez segít a növénynek a helytakarékosságban és az esztétikai szempontoknak való megfelelésben. Ilyenkor a kívánt alakúra formázhatjuk a bokrokat: az ágakat a kedvünkre való irányba hajthatjuk és a felesleges ágakat eltávolíthatjuk.
Ifjítás
Az idősebb bokroknál elvégezhetjük az ifjítást, amelynek során az elöregedett, legyengült ágakat a tőhöz közel kell visszavágnunk – a talaj felett kb. 10-15 cm-re. Ezt a metszési módot általában 3-5 évente szükséges alkalmaznunk az adott növénynél.
Tipp: A metszés elvégzése után ne feledkezzünk meg a tápanyagpótlásról sem!


Mire figyeljünk?
Az őszi metszés során ne metsszük vissza túlságosan a növényeket, mert ez meggyengítheti őket, és a téli fagykárok kockázatát is növelheti. Ha pedig nem vagyunk biztosak abban, hogyan kell metszeni egy adott növényt, kérjük inkább szakember segítségét!